Hoppa till huvudinnehåll

Uppblossat våld tvingar tusentals på flykt

Publicerad 18 januari 2018
Foto: Alexis Huguet
En kvinna och två barn på väg mot staden Betoko, Centralafrikanska republiken.

Sedan slutet av förra året har våldsamma strider blossat upp i Paoua-regionen, Centralafrikanska republiken. Omkring 30 000 människor har sökt skydd i staden Paoua och vittnar om nedbrända byar och attacker. Situationen i området är fortfarande mycket spänd.

Paoua-regionen har varit relativt förskonad från det eskalerade våldet i landet under 2017. Men sedan slutet av förra året har våldsamma strider blossat upp i området. På grund av striderna har våra team tvingats avbryta verksamheten på sju vårdcentraler i avlägsna delar utanför staden Paoua. Tre av dessa vårdcentraler ska enligt uppgift ha blivit plundrade.

Den 27 december behandlade våra team 13 människor på Paoua-sjukhuset som skadats i striderna.

- Det är väldigt få, med tanke på hur många som flytt till Paoua och det extrema våldet som de berättar om för våra medarbetare. Flera berättar om män på hästar som sköt på allt som rörde sig, om döda och sårade människor som lämnades kvar, berättar Gwenola François, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Centralafrikanska republiken. Vi är mycket bekymrade över situationen där.

Utpressning av invånarna

Våldet kännetecknas inte bara av strider mellan väpnade grupper, riktade attacker mot befolkningen och antalet dödade människor. Våldet främjas av de statliga myndighetens oförmåga att upprätthålla säkerhet i stora delar av landet och beväpnade män som ägnar sig åt utpressning. Dessa män kräver en skatt på exempelvis en specifik väg, människors boskap eller till och med folks hem. Josianne Wankian är 37 år och mor till nio barn. Hennes historia är ett sådant exempel.

 

Josianne Wankian tillsammans med ett av sina barn. Foto: Alexis Huguet.

Hon kommer från en by några kilometer från Paoua som heter Betokomia. Vid fem på morgonen den 28 december 2017 hörde hon skott i närheten av sitt hem. Hennes man och 13-årige son flydde eftersom de hade hört att alla män skulle dödas omedelbart. Så Josianne var ensam med sina barn när väpnade män kom och krävde mat och pengar. Hon lånade pengar från en gethandlare så att hon och hennes barn kunde lämna sin by oskadd och fly till sin äldre syster som bor i Paoua.

Men det här är inte första gången väpnade män har krävt pengar från Josianne och hennes familj. I augusti förra året brände de till och med ned hennes hem.

Liksom Josianne har minst 30 000 människor i regionen flytt från närliggande byar till staden Paoua för att söka skydd hos släktingar och vänner. I varje hem bor nu ofta över 40 människor och tillgång till vatten och mat kommer snart att bli ett problem.

Läs mer om vårt arbete i Centralafrikanska republiken.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Paoua sedan 2006, där vi arbetar på akutmottagningen och barnavdelningen på Paoua-sjukhuset samt ger vård till barn och gravida kvinnor på sju vårdcentraler. Läkare Utan Gränser tillhandahåller medicinsk vård till människor i Bria, Bambari, Alindao, Batangafo, Kabo, Bossangoa, Boguila, Paoua, Carnot och Bangui i Centralafrikanska republiken. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare