Hoppa till huvudinnehåll
Två personer på en cykeltaxi i Pétionville, Port-au-Prince, Haiti.
Publicerad 6 maj 2022

Våldet sprider sig i Port-au-Prince

Foto: Valerie Baeriswyl
En motorcykeltaxi i Port-au-Prince, Haiti.

Den senaste tiden har våldsamma sammandrabbningar ägt rum Haitis huvudstad Port-au-Prince, även i vanligtvis lugna kvarter. Mumuza Muhindo, ansvarig för vår insats i landet, berättar hur stadens befolkning påverkas av våldet.

När började denna våldsvåg?

Sedan söndagen den 24 april har flera stadsdelar i huvudstaden drabbats av våldsamma sammandrabbningar mellan väpnade grupper. Det här är stadsdelar där levnadsvillkoren redan är mycket svåra.

Striderna har fortsatt och sprids nu till andra delar i Port-au-Prince som vanligtvis är ganska lugna. En del av Läkare Utan Gränsers medarbetare är också strandsatta på grund av våldet i olika delar av staden och kan inte ta sig till jobbet. Ingen vågar längre ge sig ut på vägarna. De stora gatorna är blockerade och där åker det knappt några fordon, det är bara lösa hundar som rör sig ute.

Vilka är konsekvenserna för invånarna?

Vissa människor flyr från sina hem och söker skydd hos släktingar. För många av dem är det inte första gången. Det återkommande våldet gör att de varit tvungna att fly flera gånger. De fattigaste har tillbringat natten i provisoriska tält på ett torg inte långt från sammandrabbningarna.

För de som är kvar är det inte alltid möjligt att lämna hemmet. Det skjuts runt omkring husen. En av våra medarbetare fick tillbringa natten liggande på golvet hemma för att undvika kulor.

Folk går inte ens ut för att handla eftersom till och med marknaderna har blivit platser där människor riskerar sina liv.

Hur ser tillgången till sjukvård ut?

Vi är mycket oroliga eftersom vårt sjukhus i Tabarre, som är specialiserat på trauma- och brännskador, nästan är fullt och otryggheten återigen är ett stort hinder för tillgång till vård. Ambulanser kan inte längre köra in i vissa områden för att hjälpa de skadade, vilket innebär att de kan behöva vänta flera dagar innan de får vård.

Dessutom kan personer som behöver vård inte ta sig till vårdinrättningar eftersom vägarna är blockerade. Den senaste tiden har vi märkt att antalet personer som söker vård på sjukhuset i Tabarre har minskat.

Läkare Utan Gränser finns kvar i Port-au-Prince för att stötta invånarna och fortsätter att tillhandahålla sjukvård vid behov. Som i alla väpnade konflikter betonar vi att civila ska skonas och att alla ska ha tillgång till sjukvård.