Hoppa till huvudinnehåll

Vi behöver vara fler!

Publicerad 3 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En av de första bebisarna som föddes på den nya förlossningsavdelningen på sjukhuset i stadsdelen Dasht-e-Barchi i Kabul.

En av de första bebisarna som föddes på den nya förlossningsavdelningen på sjukhuset i stadsdelen Dasht-e-Barchi i Kabul. 

Arbetslösheten är katastrofalt hög i Kabul, även bland välutbildade.

Den afghanska barnmorskeutbildningen har förvånansvärt hög standard och jag är imponerad av våra barnmorskors höga kvalitet. För vårt sjukhus del är det bra, för vi behöver fler barnmorskor, och vi behöver bra sådana!

Så, i förra veckan satt jag tillsammans med vår PC, projektsamordnare, och sorterade ut 28 kandidater, bland ca 60 ansökningar! Dessa 28 barnmorskor har vi kallat, i två grupper, till test. Från dessa test väljer vi sedan ut de bästa och kallar dem till intervju. Vi behöver egentligen ytterligare 11 barnmorskor för fast anställning, men vi har för tillfället bara budget för 7, detta får vi försöka lösa genom att anställa x antal för att ha i en pool.

Jag sitter här med 13 barnmorskor framför mig, som anstränger sig för att göra sitt bästa i detta test jag givit dem och jag tänker att här sitter inte bara 13 barnmorskor, här sitter 13 familjer… stämningen i skrivsalen är tät.

Här är tillvaron en kamp, här finns ingen plats för något annat. Detta folk berör mig djupt.

Relaterade nyheter

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.