Hoppa till huvudinnehåll

Vi behöver vara fler!

Publicerad 3 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En av de första bebisarna som föddes på den nya förlossningsavdelningen på sjukhuset i stadsdelen Dasht-e-Barchi i Kabul.

En av de första bebisarna som föddes på den nya förlossningsavdelningen på sjukhuset i stadsdelen Dasht-e-Barchi i Kabul. 

Arbetslösheten är katastrofalt hög i Kabul, även bland välutbildade.

Den afghanska barnmorskeutbildningen har förvånansvärt hög standard och jag är imponerad av våra barnmorskors höga kvalitet. För vårt sjukhus del är det bra, för vi behöver fler barnmorskor, och vi behöver bra sådana!

Så, i förra veckan satt jag tillsammans med vår PC, projektsamordnare, och sorterade ut 28 kandidater, bland ca 60 ansökningar! Dessa 28 barnmorskor har vi kallat, i två grupper, till test. Från dessa test väljer vi sedan ut de bästa och kallar dem till intervju. Vi behöver egentligen ytterligare 11 barnmorskor för fast anställning, men vi har för tillfället bara budget för 7, detta får vi försöka lösa genom att anställa x antal för att ha i en pool.

Jag sitter här med 13 barnmorskor framför mig, som anstränger sig för att göra sitt bästa i detta test jag givit dem och jag tänker att här sitter inte bara 13 barnmorskor, här sitter 13 familjer… stämningen i skrivsalen är tät.

Här är tillvaron en kamp, här finns ingen plats för något annat. Detta folk berör mig djupt.

Aktuellt om Afghanistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

Utbränd patientsäng på sjukhuset i Kunduz, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Kunduz: 6 månader efter attacken

För sex månader sedan dog 42 personer när vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades av amerikanskt flygvapen. Läkaren Kathleen Thomas var där.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.