Hoppa till huvudinnehåll

Vi fördömer attacken mot vårt räddningsfartyg

Publicerad 26 augusti 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränsers räddningsfartyg Bourbon Argos, här under en räddningsaktion i maj 2016, har attackerats utanför Libyens kust.

Bourbon Argos under en räddningsaktion i maj 2016.

Den 17 augusti blev vårt sök- och räddningsfartyg Bourbon Argos attackerat av en beväpnad grupp ombord på en oidentifierad motorbåt. Vi fördömer starkt den här våldshandlingen. I frånvaron av säkra och lagliga vägar är vårt enda syfte med verksamheten på Medelhavet att rädda människor som flyr väpnade konflikter, katastrofer och extrem fattigdom.

Attacken inträffade 24 sjömil (drygt fyra mil) norr om den libyska kusten där vårt fartyg just då befann sig på ett räddningsuppdrag. Beväpnade män på motorbåten avfyrade skott från 400-500 meters håll mot Bourbon Argos och bordade sedan fartyget. Det fanns inga människor som räddats ombord på fartyget den dagen och varken besättningen eller vår personal skadades.

– Det här var en allvarlig och oroande attack, med skottlossning mot vårt fartyg som kunde ha försatt våra medarbetare i omedelbar fysisk fara, säger Stefano Argenziano.

Klockan var kvart över nio på morgonen när våra medarbetare upptäckte en motorbåt närmade sig Bourbon Argos. Båten saknade tydlig identifiering och ingen svarade heller när besättningen kontaktade den. Därför vidtog vårt team försiktighetsåtgärder och tog sig till en i förväg identifierad säker plats på fartyget. Efter att ha bordat Bourbon Argos gick de beväpnade männen omkring på fartyget, men utan att stjäla något, innan de åkte därifrån efter uppskattningsvis 50 minuter. Trots att skott hade avfyrats var skadan på fartyget minimal. Tack vare att säkerhetsrutinerna följdes och alla medarbetare stannade i säkerhetsutrymmet hela tiden var de välbehållna.

– Även om vi inte vet identiteten på angriparna eller deras motiv, är vår bedömning att de var professionella och väl tränade, säger Stefano Argenziano, operativ samordnare.

Vår räddningsverksamhet på centrala Medelhavet som utgår från Italien och Malta kommer att fortsätta på våra räddningsfartyg Aquarius och Dignity I (tillsammans med SOS Mediterranee). Vi och våra partners kommer att fortsätta att ge akutvård och medicinsk hjälp till de som räddas.

– Med antalet dödsfall som fortsätter att öka dramatiskt och med den allt sämre situationen i Libyen fortsätter vi att betrakta Europas fokus på avskräckning som ett fullständigt otillräckligt svar på den här krisen, säger Stefano Argenziano.

– Våra räddningsinsatser till havs är bara en tillfällig åtgärd för att täcka bristen på säkra och lagliga vägar in i Europa. I dag mer än någonsin finns det ett behov av att EU och dess medlemsstater arbetar proaktivt för att rädda liv och hjälpa dem som söker sig hit och är i behov av skydd, konstaterar Stefano Argenziano.

Vi fortsätter att insistera på behovet av säkra och lagliga alternativ för dem som korsar Medelhavet eftersom vi anser att det är det enda sättet att stoppa dödsfall till havs.

Sedan våra räddningsinsatser började i år, den 21 april, har våra team ombord Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius (i samarbete med SOS Mediterranee) räddat 10 925 människor under 84 olika räddningsuppdrag.

Aktuellt om Medelhavet

Flera människor föll i vattnet under en av räddningarna som Alexander var inblandad i på Medelhavet.
Nyheter från fältet

”Vågorna tog tag i dem och de skrek efter hjälp”

"Jag var förberedd på att se obehagliga saker med tanke på hur desperat situationen blivit på Medelhavet. Men att med egna ögon se dessa flyende människor – det tror jag man aldrig helt kan förbereda sig på."

En tom gummibåt efter en räddningsinsats på Medelhavet.
Nyheter från fältet

Barnen som flyr ensamma över havet

Föreställ dig en nioårig som korsar en kontinent och ett hav ensam. Eller, som vi ibland ser, dessutom har ansvar för sina yngre syskon.

Människor får hjälp att komma i säkerhet på fartyget Dignity I.
Nyheter från fältet

Oktober blev en svart månad på Medelhavet

Fler än 4 200 människor har dött på Medelhavet hittills i år. Ett nytt rekord att skämmas över. EU kan inte fortsätta att ignorera – och vara delaktig i – en tragedi som bara fortsätter att växa. 

Efter en räddningsinsats hittades 25 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka 5 mil från den libyska kusten.
Nyheter från fältet

29 döda funna vid räddningsinsats på Medelhavet

Sent i går kväll hittades 29 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka fem mil från den libyska kusten. 2016 förväntas snart deklareras som det dödligaste året hittills på Medelhavet. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.