Hoppa till huvudinnehåll

Vi ger stöd efter jordskredet i Colombia

Publicerad 11 april 2017
Våra team finns på plats efter jordskredet i staden Mocoa, södra Colombia.
Foto: Läkare Utan Gränser

Många människor förlorade sina familjemedlemmar och står nu utan tak över huvudet efter jordskredet i staden Mocoa , södra Colombia. Samtidigt finns rädslan för en ny naturkatastrof. Våra team finns på plats och ger medicinsk och psykiatrisk vård.

Tidigt på morgonen den 1 april fick häftiga regn floderna runt staden Mocoa att svämma över. Det satte i sin tur igång ett enormt jordskred. En flod av lera och stenar drog fram och förstörde mer än 17 stadsdelar. Inom ett par timmar efter katastrofen kunde vi skicka ett katastrofteam till platsen.

Vid tillflyktsplatsen Las Americas befinner sig hundratals familjer som har förlorat allt. Där erbjuder våra doktorer och psykologer första hjälpen, framförallt till utsatta grupper som kvinnor och barn. Under de två första dagarna genomförde de 37 medicinska konsultationer.

Runtomkring staden, dit de som drabbats av jordskredet har tagit sin tillflykt, arbetar våra psykologer med att hjälpa människor hantera förlusten av sina nära och kära och deras hem.

– Folk är förtvivlade. De har förlorat sina familjemedlemmar och tillhörigheter. Samtidigt finns en ihållande rädsla att en ny naturkatastrof kan inträffa, säger Laura Garzón, en av psykologerna i vårt akutteam.

Antalet döda och saknade fortsätter att öka. Fram till torsdag förra veckan har fler än 293 konstaterats döda, 332 skadade och fler än 3 000 familjer har på något sätt påverkats av jordskredet.

Våra team kommer att fortsätta arbeta och följa utvecklingen i Mocoa. Bland annat ser vi över risken för eventuella epidemier på grund av de dåliga hygieniska förhållandena och bristen på rent dricksvatten, särskilt bland utsatta grupper.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Colombia i 15 år. Där har vi gett primär-, psykisk-, sexuell- och reproduktiv hälsovård till människor som utsatts för våld.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare