Hoppa till huvudinnehåll
Två sjukhusklädda män bär in en person liggandes på en bår in i en ambulans
Publicerad 31 januari 2023

Haiti: Vi pausar vårt arbete efter att en patient mördats

Foto: Johnson Sabin
Läkare Utan Gränser har arbetat i Haiti i över 30 år. Bilden är en arkivbild.

Beväpnade män bröt sig in på sjukhuset och drog med sig en patient från akuten. Utanför sjukhusområdet avrättade de patienten med en kula i huvudet. Vi har nu inget annat val än att pausa vårt arbete på sjukhuset.

Det var under torsdagseftermiddagen den 26 januari som tre maskerade män gick in på akuten på sjukhuset Raoul Pierre Louis public hospital, där vi arbetar, i västra Port-au-Prince i Haiti.  Männen tvingade en patient med skottskador att följa med dem utanför sjukhusområdet, där de sköt patienten till döds.

‒ Vi är chockade av denna brutala hämndaktion som bryter mot alla humanitära principer och det skydd som patienter ska ha på ett sjukhusområde, säger Benoit Vasseur, ansvarig för vårt arbete i Haiti.

Det är andra gången en sådan här incident sker inom loppet av sex månader, då en liknande händelse skedde på samma sjukhus den 14 augusti 2022.

‒ Utifrån det som har skett har vi inget annat val än att tillfälligt pausa vårt arbete på Raoul Pierre Louise hospital. Vi kommer inte återuppta arbetet innan vi kan garantera säkerheten för våra medarbetare och patienter.

Förra veckans incident skedde i samband med flera protester och upplopp i Port-au-Prince och närliggande områden. Under några få timmar anlände sex personer med skottskador till vår akutmottagning. En av dem var en tonåring som hann avlida innan hen kom till sjukhuset.

Vi har jobbat i Haiti i över 30 år. Tillgången till säker akutsjukvård måste alltid respekteras, även av beväpnade grupper (oavsett vilka de är).