Hoppa till huvudinnehåll

Vi tvingas lämna Donetsk

Publicerad 24 oktober 2015
Foto: Francesca Volpi
Läkare Utan Gränsers personal förbereder medicinska förnödenheter till ett sjukhus i Donetsk-regionen i februari 2015. Nu tvingas verksamheten stängas ner och tusentals människor blir utan sjukvård.

Läkare Utan Gränser måste omedelbart upphöra med all medicinsk verksamhet i Donetsk i Ukraina. Beslutet som fattats av de lokala myndigheterna i den självutnämnda folkrepubliken innebär att tusentals människor nu inte kommer att ha tillgång till livsviktig sjukvård.

Det var den 19 oktober som Läkare Utan Gränser i skrift blev informerade av den Humanitära kommittén i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk att vårt tillstånd blivit indraget och att vi omedelbart skulle upphöra med våra medicinska aktiviteter. Beslutet kommer att få allvarliga konsekvenser för civilbefolkningen i området.

– Vi är extremt oroade över det här beslutet som berövar tusentals människor tillgången till livräddande sjukvård, säger Bart Janssens, operativ chef för Läkare Utan Gränser.

– Beslutet kommer att ha livshotande konsekvenser för de patienter som vi nu tvingas överge. Vi uppmanar nu den Humanitära kommittén att ompröva sitt beslut så att vi kan återuppta våra insatser.

Vård och mediciner stoppas 

Sedan konflikten började i maj 2014 har vi donerat mediciner och sjukvårdsmaterial till 170 sjukvårdsinrättningar så att de kan behandla krigsskadade och patienter med kroniska sjukdomar. Tillsammans med lokala hälso- och sjukvårdsmyndigheter har vi även gjort över 85 000 patientbesök med hjälp av 40 mobila klinker sedan mars 2015. På så sätt har människor fått sjukvård trots att de bor i områden som läkare och sjuksköterskor flytt ifrån och där apoteken är tomma.

– Vi är nästan den enda organisationen som behandlar tuberkulos i fängelser, som förser diabetiker med insulin och som möjliggör dialys för att behandla njursvikt, fortsätter Bart Janssens.

Läkare Utan Gränser tillhandahåller 77 procent av det insulin som behövs till patienter över 18 år i området som kontrolleras av Folkrepubliken Donetsk. Vi står även för 90 procent av de produkter som behövs för att utföra hemodialysbehandling, som är livsviktig för patienter som lider av njursvikt.

– Om dessa livräddande behandlingar inte säkerställs kan det orsaka svåra komplikationer. Det finns väldigt få andra alternativ för dessa människor nu när våra aktiviteter har upphört. Det gör oss ont att behöva lämna så många patienter.

Tuberkulospatienter utan behandling 

Sedan 2011 har Läkare Utan Gränser behandlat patienter inom fängelsesystemet som lider av läkemedelsresistent tuberkulos. Dessa omkring 150 patienter kommer nu också att sakna  tillgång till behandling.

– Risken är väldigt stor att dessa patienters hälsa kommer att försämras snart. Om det sker avbrott i behandlingen för patienter med läkemedelsresistent tuberkulos kan det avsevärt minska chanserna att bli botad, även om de återupptar behandlingen senare, lägger Bart Janssens till.

– Fängelser i Ukraina är kända för det höga antalet interner med läkemedelsresistent tbc. Om dessa behandlingar avbryts innebär det en stor risk för folkhälsan.

Kräver omprövning av beslut

Läkare Utan Gränser uppmanar den Humanitära kommittén att ompröva sitt beslut att dra in tillståndet så att vi kan återuppta våra livräddande sjukvårdsinsatser.

– Som en medicinsk organisation är det oetiskt av oss att acceptera att vi tvingas överge våra patienter. Beslutet måste omprövas så att livsviktig sjukvård kan ges till dem som behöver det, avslutar Bart Janssens.

Läkare Utan Gränser har arbetat i östra Ukraina sedan 2011 och har tillhandahållit medicinsk humanitär hjälp genom mobila kliniker och donationer på båda sidor av konflikten sedan maj 2014. Läkare Utan Gränser väljer aldrig sida i konflikter. Vi tar inte emot några statliga medel till vårt arbete i Ukraina, det finansieras enbart av gåvor från allmänheten.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare