Hoppa till huvudinnehåll

Ordlista för testamentering

Arvskifte

Om det finns flera arvingar ska det dokumenteras vem som ska ärva vad, i en så kallad arvskifteshandling. Du kan skriva arvskifteshandlingen på egen hand eller anlita en annan person eller jurist. Alla som ärver ska skriva under dokumentet som nu är ett avtal. Avtalet visar att ni är överens.

Arvsklasser

Det finns tre stycken och de bildar tillsammans den legala arvsordningen. Första arvsklassen är bröstarvingar, andra är föräldrar och syskon, som ärver om någon förälder inte finns i livet, och den tredje arvsklassen består av mor- och farföräldrar, fastrar, morbröder till exempel.

Arvslott

Den del av en kvarlåtenskap som en arvinge ärver enligt lag. Häften av arvslotten kan testamenteras bort. Den andra halvan är bröstarvingens laglott.

Arvskatt

Avskaffades 17 december 2004. Däremot kvarstår kapitalvinstbeskattning på värdepapper och fastigheter för privatpersoner. Ideella organisationer är befriade från skatt på kapitalvinst.

Bodelning

När någon av makarna i ett äktenskap avlider skall i de flesta fall en bodelning göras, oftast ska makarnas giftorättsgods läggas ihop och delas på hälften. Bodelningen följs av ett arvskifte. Om den efterlevande makan eller maken är ensam arvinge ska ingen bodelning äga rum.

Bouppteckning

En bouppteckning innebär att man går igenom den avlidnes tillgångar och skulder och skriftligt sammanställer detta. Bouppteckningen ska upprättas senast tre månader efter dödsfallet och registrerats hos Skatteverket senast en månad efter bouppteckningsförrättningen. Regler om dessa hittar du i ärvdabalken. Om en bouppteckning inte görs eller inte är fullständig så kan Skatteverket vid vite förelägga att detta görs, eller anordna en lämplig person för uppgiften.

Boutredningsman

En boutredningsman ska ta hand om och utreda dödsboet samt företräda boet gentemot utomstående så att dödsboet kan kunna avvecklas. Boutredningsmannens uppgifter består i att bereda boet för arvskifte, det vill säga åtgärda det som behövs för att tillgångarna i dödsboet ska kunna delas upp mellan arvingarna. Detta innebär bland annat att boutredningsmannen ska göra bouppteckning, sälja tillgångar om det behövs kontanter för att betala dödsboets skulder och se till att de som har skulder till dödsboet betalar dessa.

Bröstarvinge

Arvingar i rakt nedstigande led, det vill säga biologiska och adopterade barn, barnbarn, barnbarnsbarn och så vidare.

Dödsbo

Kvarlåtenskap som ännu inte har fördelats genom arv. Dödsboet räknas som juridisk person.

Dödsbodelägare

Efterlevande maka/make (i vissa fall sambo), arvingar som inte uteslutits genom ett testamente samt universella testamentstagare. Dessa förvaltar dödsboets egendom gemensamt under boets utredning.

Enskild egendom

För att skydda egendom som någon ärver måste man upprätta testamente med villkor att egendomen ska utgöra enskild egendom.

Giftorättsgods

Giftorättsgods är allt som kommer att delas på hälften mellan makar, det vill säga allt som inte är enskild egendom.

Kapitalvinstskattebefrielse

Ideella organisationer betalar ingen skatt när de ärver värdepapper och fastigheter, däremot kvarstår kapitalvinstbeskattningen på värdepapper och fastigheter för privatpersoner.

Laglott

Den del av arvet som bröstarvinge har rätt till enligt lag. Motsvarar 50 procent av arvslotten.

Legala arvingar

Legala arvingar är arvingar som ärver enligt lag, i första hand barn till den avlidne och i andra hand föräldrar eller syskon. Dessa är dödsbodelägare, trots att det finns ett testamente som utesluter deras arv.

Legat

Viss sak eller bestämt penningbelopp som erhålls enligt testamente. Ett legat ska utges från dödsboet innan arvskifte.

Lös egendom

Lös egendom är allt som inte är fast egendom. Hit hör bland annat fordringar, bostadsrätter, värdepapper, pengar och alla former av lösöre.

Lösöre

Ett snävare begrepp än lös egendom. Avser endast fysiska, naturligt flyttbara föremål (saker), som till exempel husgeråd, möbler, bilar, båtar, cyklar, kläder, mobiltelefoner, musikanläggningar och tv-apparater.

Särkullbarn

Barn som inte är gemensamma för makar/sambor, det vill säga som har annan mamma/pappa än den man är gift eller lever ihop med.

Tilläggstestamente

Skrivs, undertecknas och bevittnas på samma sätt som ditt huvudtestamente, om du vill ändra eller lägga till något med hänvisning till huvudtestamentet.

Testamentsexekutor

Person som genom ett testamente får i uppdrag att förvalta och avveckla ett dödsbo i enlighet med testators vilja.

Testamentstagare/testamentarisk arvinge

Den som ärver på grund av ett testamente.

Universell testamentstagare

Någon som genom ett testamente får hela eller en viss kvot/andel av den avlidnes kvarlåtenskap.

Lär dig mer om testamentering

Vanliga frågor och svar

Här kan du ta del av vanliga frågor och svar som vi får rörande testamenten, processer, bevittning och arvsgåvor.
Frågor och svar om testamenten

Testamentera i fem steg

Fem viktiga steg att tänka på när du upprättar ditt testamente. Följ dessa för att få ett juridiskt korrekt testamente.
Testamentera i fem enkla steg