
Pascale Pynson är psykolog och arbetar med patienter som utsatts för sexuellt våld på vår klinik i Mathareslummen. Hon möter ett stort antal små barn på kliniken.
"Vårt program erbjuder heltäckande vård till de som utsatts för sexuellt våld, bland annat tillgång till en telefonlinje som är öppen dygnet runt och en ambulans. Vi möter ungefär 200 personer på kliniken varje månad, varav de flesta är under 18. Och av dessa är det 25 procent som är barn under 12 år.
Jag fokuserar mycket på barn under 12 år i mitt arbete. De måste få särskild hjälp i form av olika tekniker som lekterapi. Vi genomför också undersökningar med enkäter anpassade efter deras ålder. När du är så ung och utsätts för den här typen av trauma skiljer sig dina psykologiska behov mot ett äldre barn eller en vuxen. Och psykisk vård är väldigt viktigt för att återhämta sig.
I 80 procent av de fallen vi möter har övergreppet begåtts av någon som barnet känner. Så traumat är stort eftersom det handlar om en person som barnet har ett förhållande till.
För ett barn kan det ha stor effekt. De drar sig undan från sitt vanliga sociala liv. Till exempel kan de ha det svårt i skolan och fokusera på sina läxor och leker inte med sina vänner. Det finns en massa smärta, vilket kan vara jobbigt för dem. Och ibland berättar de inte heller för sina föräldrar om övergreppet vilket innebär att de håller allt hemligt.
Gärningsmannen hotar ofta barnen. De blir bjudna på godis och mat eller får en liten leksak. På så sätt kan övergreppen fortgå. I tio procent av fallen är förövarna också familjemedlemmar och då sker övergreppet i en miljö där barnet tidigare känt sig trygga.”
På kliniken i Mathare har de flesta av barnen stöd av en förälder. Och barnet inte har det samarbetar vi med sociala myndigheter för externt stöd.