Hoppa till huvudinnehåll
en kvinnlig labbtekniker kontrollerar provrör med sputumprov
Foto: Läkare Utan Gränser
I Armenien har Läkare Utan Gränser arbetat med att på olika sätt förbättra tuberkulosvården sedan 2005.

Armenien

I Armenien arbetar vi bland annat meed att implementera nya behandlingar för patienter med multiresistent tuberkulos. Landet har en av de högsta förekomsterna av sjukdomen i världen.

I Jerevan, Armeniens huvudstad, har vi arbetat med det nationella tuberkulosprogrammet sedan 2005, men 2015 impementerade vi vårt eget program för att behandla läkemedelsresistent tuberkulos. Programmet inkluderar behandling av läkemedel bedaquilin och delamanid. Armenien var en av de första länderna i världen som godkände användning av dessa.

Vi arbetar också i Nagorno-Karabach, en självutnämnd republik som är internationellt känd som tillhörande Azerbajdzjan , men där många etniska armenier bor. Vår verksamhet där inkluderar psykologiskt stöd på offentliga vårdcentraler, delvis genom utbildningar och övervakande av patientvård. Syftet är att stärka den kompetensen hos lokala psykologer och socialarbetare, och förbättra tillgången av dessa tjänster.

Vi har också påbörjat ett projekt i Jerevan med fokus på att behandling av hepatit C till personer som är särskilt utsatta. Projektet kommer erbjuda tillgång till snabb screening, diagnos och behandling av sjukdomen.

Läs mer om våra aktiviteter i Armenien på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida. 

Senast uppdaterad 4 september 2023.

Armenien

Fakta Armenien

  • Befolkning: 2,8 miljoner
  • Huvudstad: Jerevan
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1988
  • Antal anställda 2022: 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare