Hoppa till huvudinnehåll
en kvinna sitter på en sjukhussäng och håller för ena ögat för ett syntest
Foto: Läkare Utan Gränser
Ludmila får behandling för tuberkulos på tuberkulosinstitutet i Minsk, Belarus. Vissa läkemedel kan ge biverkningar på synen varför man kontrollerar patienternas syn regelbundet.

Belarus

I Belarus stöttar Läkare Utan Gränser landets hälso- och sjukvårdsmyndigheter när det gäller behandling av patienter med multiresistent tuberkulos. 

Belarus är ett av de länder i världen med högst förekomst av multiresistent tuberkulos (tbc), enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Läkare Utan Gränsers arbete i Belarus

Tuberkulos

Vi arbetar på fyra vårdinrättningar: i huvudstaden Minsk, i Volkovichi som ligger i Minskregionen och på ett fängelse i Orsha, där vi behandlade människor med läkemedelsresistent tuberkulos och andra infektioner som hepatit C.  

Vårt arbete i Minsk är främst fokuserat på att få tbc-patienter som ingår i programmet att fortsätta behandlingen och vårt team erbjuder psykosocialt stöd. Det gäller patienter med alkoholproblem och marginaliserade grupper.  

I Belarus deltar vi i den internationella läkemedelstudien ”End TB” som bland annat innebär behandling med två nya läkemedel – bedakilin och/eller delamanid. Syftet är en snabbare, mer effektiv behandling som ger färre biverkningar.

2018 startade vi även en klinisk forskningsstudie, TB PRACTECAL, för att hitta ny, kortare behandling av multiresistent tuberkulos. I maj 2022 utfärdade WHO nya riktlinjer för behandling av multiresistent tuberkulos där man rekommenderar en behandlingsform baserad på TB-PRACTECAL istället för de tidskrävande gamla behandlingarna. Våra team stöttar nu implementeringen av den nya behandlingsformen i Belarus.

Migranter

Under hela 2022 fortsatte tusentals människor att resa till Vitryssland i hopp om att kunna ta sig in i EU. Våra team erbjöd medicinsk och humanitär hjälp till människor som hade skadats under försöken att ta sig över gränsen eller när de utsatts för svåra väderförhållanden i det skogsklädda gränsområdet.

Läs mer om våra aktiviteter i Belarus på vår internationella hemsida.

 

Senast uppdaterad 18 juli 2023.

Belarus

Fakta Belarus

Befolkning: 9,5 miljoner
Huvudstad: Minsk
Första insats: 2015
Antal anställda: 29 (2022)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare