Hoppa till huvudinnehåll

Barn- och mödravård i Elfenbenskusten

Foto: Isabelle Ferry/MSF
I Katiola, Elfenbenskusten, har vi bidragit till att utrusta en ny enheten och två operationssalar, förbättrat sanitära förhållanden och utbildat barnmorskor.

Elfenbenskusten

Fakta Elfenbenskusten 

  • Befolkning: 25 miljoner
  • Huvudstad: Yamoussoukro
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1990
  • Antal anställda 2020: 15

 

De politiska och militära oroligheterna som drabbade Elfenbenskusten mellan 2002 och 2010 har satt djupa spår på landets hälso- och sjukvårdssystem. Enligt världshälsoorganisationen WHO är landets sjukvårdssystem ett av de svagaste i Afrika, med enbart en läkare och fem barnmorskor per 10 000 invånare.

Eftersom mödradödligheten i Elfenbenskusten är mycket hög har landets hälso- och sjukvårdsmyndigheter satt mödravård som ett prioriterat område och ger kostnadsfri vård till gravida kvinnor. Men budgetbegränsningarna för sjukvård och bristen på utbildad personal och läkemedel gör att kvinnor och barn fortfarande har svårt att få kvalitativ vård.

Tillsammans med sjukvårdsmyndigheterna ger vi akutförlossningsvård och vård till för tidigt födda barn i Hambolregionen. Projektet omfattar stöd till Katiolasjukhuset samt tre vårdcentraler runt om i regionen.
Våra team arbetar också med insatser mot covid-19 i landet.

Läs mer om våra aktiviteter i Elfenbenskusten på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Senast uppdaterad 25 maj 2021.