Hoppa till huvudinnehåll

Indonesien

En läkare lyser med en mobillampa i ögonen på ett ungt barn
En läkare undersöker en patient i centrala Sulawesi, Indonesien
Foto: eka NICKMATULHUDA

Fakta Indonesien

  • Befolkning: 267,7 miljoner
  • Huvudstad: Jakarta
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1995
  • Antal anställda 2018: 35

Läkare Utan Gränser lanserade 2018 ett nytt program med fokus på ungdomars hälsa. Vi gjorde också en rad akutinsatser under året.

För att förbättra tillgången till vård för ungdomar i Pandeglang, i Banten-provinsen, startade vi det nya programmet. Vårt team samarbetade med lokal personal och gav utbildning och stöd vid en vårdcentral. Vi gav specialiserad mödravård och följde upp patientfall. Vi hade också en rad aktiviteter för att sprida information till ungdomar genom skolor, offentliga möten och genom att ha ett utbildningscenter för unga.

I Jakarta stöttade vi landets sjukvårdsmyndigheter i ett screeningprogram om människors hälsa och med att utveckla riktlinjer för ungdomar kring reproduktiv hälsa.

I april hade vi en rad informationsmöten, workshops och sjukhusbesök med fokus på metanolförgiftning, en fråga som rör hela Indonesien.

Akuta fall

Indonesien drabbades av flera naturkatastrofer under året. I juli och augusti inträffade två jordbävningar på ön Lombok. I september utsattes Palu på Sulawesi, en av landets största öar, för en jordbävning som följdes av en tsunami och ytterligare en tsunami inträffade i december, i sundet mellan Java och Sumatra, efter ett vulkanutbrott i Krakatoa.

På Lombok och i Palu hade vi akutteam för att ge medicinsk hjälp och psykiskt stöd. Vi hjälpte också till med att ordna med vatten och sanitet. Pandeglang var det värst drabbade området. Eftersom det var här vi startat vårt nya ungdomsprojekt kunde vårt team rycka ut direkt för att hjälpa människor med olika vårdinsatser.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Indonesien sedan 1995.

2018 i siffror

  • 2 520 patientbesök inom öppenvård

 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Uppdaterad: 3 december 2019.