Hoppa till huvudinnehåll

Liberia efter ebola

Foto: Diana Zeineb Alhindawi / Läkare Utan Gränser
En mamma matar sitt barn på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Liberias huvudstad Monrovia.

Liberia

Fakta Liberia

  • Befolkning: 4,8 miljoner
  • Huvudstad: Monrovia
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1990
  • Antal anställda 2020: 328

Det stora ebolautbrottet 2014–2016 drabbade hälso- och sjukvården i Liberia väldigt hårt. Redan tidigare var tillgången till sjukvård begränsad för en majoritet av befolkningen.

I dag håller sjukvården på att byggas upp igen i Liberia, som var ett av de allra värst drabbade länderna under ebolaepidemin i Västafrika. Men fortfarande finns stora brister och ett omfattande behov av stöd, inte minst inom områden som avancerad barnsjukvård och psykisk ohälsa.

Läkare Utan Gränser driver ett sjukhus i huvudstaden Monrovia där vi bistår med specialiserad och akut barnsjukvård, vård av för tidigt födda och vid komplikationer i samband med allvarlig undernäring. Sjukhuset är även ett utbildningssjukhus där sjuksköterskor och barnmorskor kan få vidareutbildning. 

I Monrovia med omgivningar har vi också ett projekt där vi ger psykiatrisk vård samt behandling vid epilepsi. Även i det här projektet finns en utbildningskomponent. Genom att utbilda lokal medicinsk personal och hälsorådgivare hoppas vi på sikt öka kunskapen om epilepsi och om psykiatriska tillstånd bland såväl patienter och deras familjer som i lokalsamhället.

Läs mer om våra aktiviteter i Liberia på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida. 

Senast uppdaterad 29 juni 2021.