Hoppa till huvudinnehåll

Liberia efter ebola

En mamma matar sitt barn på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Liberias huvudstad Monrovia.
Foto: Diana Zeineb Alhindawi / Läkare Utan Gränser

Fakta Liberia

  • Befolkning: 3,5 miljoner
  • Huvudstad: Monrovia
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1990
  • Antal anställda 2017: 270

Under 2017 har Läkare Utan Gränser framför allt inriktat arbetet på vård av barn och psykisk hälsa i Liberia.

 

2015 satte vi upp ett sjukhus i huvudstaden Monrovia för att stötta landets sjukvårdsystem under ebolakrisen. Till en början tog vi emot barn under fem år, men 2017 hade vi också patienter upp i 15-årsåldern. Under året fick drygt 7 000 barn akut behandling. Vi tog också emot nästan 6 000 patienter med malaria, allvarlig undernäring och luftvägsinfektioner.

Vid sjukhuset bedriver vi också klinisk utbildning där blivande sjuksköterskor får praktik. I slutet av året inrättade vi en operationssal och ett projekt för barnkirurgi startar i januari 2018.

I september inledde vi ett arbete vid fyra vårdcentraler i och runt om Monrovia för att stötta vården av psykisk ohälsa och epilepsi. Vi har specialister som hjälper lokal sjukvårdspersonal med att kunna ställa rätt diagnos och behandling. Socialarbetare tränar volontärer i att identifiera personer som behöver behandling. Med hjälp av våra stödinsatser kunde vårdcentralerna ta emot närmare 2 450 patienter med psykisk ohälsa och epilepsi.

Under 2017 hade vi i Liberia:

  • 5 900 patienter inlagda på sjukhus
  • 4 500 behandlade för malaria
  • 1 700 patienter behandlade för undernäring 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 28 november 2018.

Det här arbetar vi med i Liberia