Hoppa till huvudinnehåll

Marocko - svåra konsekvenser av jordbävningen

Två män i Läkare Utan Gränser väst går runt bland rasmassor.
Foto: John Johnson/Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränser är på och undersöker behoven efter jordbävningen som drabbade Marocko den 8 september.

Läkare Utan Gränser är på plats i Marocko efter den svåra jordbävningen den 8 september. Det första vårt team på plats gör är att undersöka behoven och ta reda på ifall vårt stöd behövs, och i sådana fall vad för typ av stöd.

Stöd vårt arbete
Ge en gåva

Vad gör Läkare Utan Gränser i Marocko?

Vi var inte verksamma i landet när jordbävningen inträffade men har etablerat kontakt med lokala myndigheter för att kunna bistå med hjälp. Vi tittar nu på vilka sjukvårdsbehov som finns och hur vi kan hjälpa de marockanska myndigheterna med deras insatser.

Vår prioritet är avlägsna byar på landsbygden nära jordbävningens epicentrum i Atlasbergen, söder om Marakesh. En del områden är svåra att nå eftersom vägarna har skadats av skalvet. I byarna vi har besökt är förstörelsen omfattande och många människor har dödats och skadats. 

Förutom medicinsk vård tillhandahåller vi psykologiskt stöd till de som drabbats. Tillsammans med Marockos hälso- och sjukvårdsteam genomför vi hälsofrämjande aktiviteter, dessutom utbildar och stöttar vi lokala aktörer inom psykologisk första hjälpen.

Tack vare en stor och snabb mobilisering av marockanska myndigheter och lokala grupper har de flesta drabbade fått hjälp i form av mat, vatten, filtar och tält.

Jordbävningsinsatser

Som vid alla jordbävningar är det viktigaste att leta efter människor under rasmassorna, vilket i det initiala skedet ofta görs av människor på plats. Kommunikations- och distributionskedjor måste också snabbt återupptas då det är en förutsättning för att kunna få in utrusning till de drabbade områdena.

I den här typen av katastrof måste vi ta hand om de skadade och snabbt ge sjukvård, som till exempel kirurgi eller dialys. Detta är något som kan vara en utmaning när den lokala kapaciteten är väldigt påverkad av förödelsen.

Att bygga upp sjukvårdsinrättningar och distribuera viktig utrustning kan också vara en prioritet.

Enligt vår erfarenhet av insatser efter stora naturkatastrofer runt om i världen är psykologisk första hjälpen avgörande. Människorna som drabbats behöver stöd för att hantera de svåra upplevelserna och med att hitta den hjälp som erbjuds.

Avslutade projekt i Marocko 

Då det blivit allt svårare för migranter att ta sig till Europa blev Marocko för många slutdestinationen för dem som kom från länder söder om Sahara. 2002 öppnade vi ett program för att kunna ge migranter tillgång till vård. Vi har vid flera tillfällen försökt rikta uppmärksamheten mot de usla förhållanden de levde under. 
 
I huvudstaden Rabat hade vi ett program som omfattade personer, främst kvinnor, som utsatts för sexuellt våld. I städerna Oujda och Nador, norra Marocko, hade vi mobila kliniker för att hjälpa migranter.

2012 började vi successivt lämna över ansvaret till lokala myndigheter och till andra hjälporganisationer. I februari 2013 avslutade vi vår verksamhet i Marocko, eftersom situationen då förbättrats. Migranter hade försäkrats om att få den hälso- och sjukvård de behöver och att deras rättigheter respekteras.

 

Senast uppdaterad: 11 sep 2023

Marocko

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.