Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar om vår insats i Palestina

Läkare Utan Gränser tillhandahåller sjukvård och psykologiskt stöd i Gaza och på Västbanken. Här hittar du svar på frågor kring vår insats.

Vilken hållning har Läkare Utan Gränser i konflikten mellan Israel och Palestina?

Läkare Utan Gränser är en oberoende, neutral och opartisk hjälporganisation, därför tar vi inte ställning i politiska konflikter.  Vår uppgift som medicinsk humanitär organisation är att bistå människor som behöver sjukvård, exempelvis i en våldsam konflikt.

Varför jobbar ni bara i de palestinska områdena och inte i Israel?

I alla länder där vi jobbar ger vi sjukvård där behoven är som allra störst. I konflikten mellan israeler och palestinier bevittnar vi de största humanitära och medicinska behoven i Gaza och Västbanken. Därför arbetar vi där.

Vi är medvetna om att konflikten skapar lidande även på den israeliska sidan, men ser inte att det finns ett behov av humanitära medicinska insatser i Israel i nuläget.

Läs mer om våra medicinska insatser i Palestina

Om ni beskriver lidandet bara på den palestinska sidan – är inte det partiskt?

Vi kan bara uttala oss om det vi ser och upplever där vi finns på plats. Då vi enbart driver projekt på den palestinska sidan, kan vi bara uttala oss om de medicinska och humanitära behoven i Gaza och på Västbanken.

Läkare Utan Gränser har två uppdrag: att rädda liv och lindra nöd, men även att tala ut om det vi ser i vårt dagliga arbete. Våra team som jobbar i de palestinska områdena talar ut om levnadsförhållandena de ser på plats. De möter patienter och ser hur våld och rädsla präglar livet hos civilbefolkningen.

Stödjer Läkare Utan Gränser Hamas?

Nej, vi stödjer inte Hamas. Som humanitär medicinsk hjälporganisation stödjer vi inga politiska grupperingar i något land i världen. Vi ger sjukvård där vi behövs mest. Därför tillhandahåller vi sjukvård och psykosocialt stöd i Gaza och på Västbanken.