Hoppa till huvudinnehåll

Tunisien - hjälp till flyktingar och migranter

Läkaren Salah Jmour och sjuksköterskan Akrem Zaghdoud hjälper 27-åriga Ben Ogi, som flytt från Nigeria.
Foto: Kristof Vadino

Fakta Tunisien

  • Befolkning; 11,4 miljoner
  • Huvudstad: Tunis
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 2011
  • Antal anställda 2017: 36 

Under 2017 fortsatte Läkare Utan Gränser arbetet med att hjälpa utsatta människor i Tunisien. Det gällde bland annat migranter, flyktingar och offer för människohandel.

2017 undertecknade vi en överenskommelse med hälsovårdsmyndigheterna som gjorde det möjligt för oss att fortsätta arbetet med att hjälpa migranter, flyktingar och offer för människohandel. Men också att hjälpa lokalbefolkningen nära hamnstäderna Zarzis och Sfax och som har begränsad tillgång till det landets hälso- och sjukvårdssystem.

I Zarzis hade vi mobila team som gav medicinsk vård och stöd vid psykisk ohälsa i Röda Korsets center i Medenine distriktet. Där hade vi drygt 1 830 patientbesök, varav en tredjedel av dem var kvinnor. Våra team hjälpte också de som bodde kvar i Choucha-lägret, nära gränsen till Libyen, innan de tvingades flytta i juni. Lägret hade då funnits sedan 2011 då många flydde från kriget i Libyen.

I Sfax gav vi medicinsk vård och psykologstöd till migranter, andra utsatta och personer som utsatts för människohandel,. Våra team gjorde också en rad andra insatser. I Zarzis och Sfax donerade vi läkemedel och sjukvårdsmaterial till de styrande i distriktet för att kunna hantera akuta situationer. Vi stöttade också hälsovårdsmyndigheterna med 7 200 doser vaccin mot hepatit A. I oktober lämnade vi över våra aktiviteter till andra organisationer och avslutade därmed projekten.

 

Läs mer: "De bortglömda i Tunisien".

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 14 december 2018.