Hoppa till huvudinnehåll

Zambia - massiv vaccinationskampanj mot kolera

Mellan 9 och 25 april vaccinerades närmare 424 000 personer mot kolera i Lusaka, Zambia.
Mellan 9 och 25 april vaccinerades närmare 424 000 personer mot kolera i Lusaka, Zambia.
Foto: Laurence Hoenig/Läkare Utan Gränser

Fakta Zambia

  • Befolkning: 15 miljoner
  • Huvudstad: Lusaka
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1999
  • Antal anställda 2016: 42.

2016 genomförde Läkare Utan Gränser den hittills största vaccinationskampanjen för att bekämpa ett kolerautbrott i Zambias huvudstad Lusaka. Det skedde i samarbete med landets hälsovårdsmyndigheter och Världshälsoorganisationen, WHO.

Kolera är ett stort hälsoproblem i Zambia med epidemier som vanligtvis inträffar under regnperioder. Men det utbrott som skedde i februari var det första i huvudstaden sedan 2011. Där bor omkring 1,2 miljoner människor, många av dem i enkla, trånga bostäder. Och då det gått så lång tid sedan tidigare kolerautbrott saknade de flesta immunitet mot sjukdomen.

VÅRT ARBETE I ZAMBIA 2016

Mellan 9 och 25 april vaccinerades närmare 424 000 personer i de fyra områden av Lusaka med flest antal fall av kolera. Samtidigt såg hälsovårdsmyndigheterna till att patienter fick vård vid särskilda koleracenter och man vidtog också åtgärder för att förbättra hygien och sanitära förhållanden.

Enligt rekommendationer ska oralt koleravaccin ges i två doser. Men på grund av brist på tillräckligt med vaccin och för att få kontroll över utbrottet i Lusaka så snabbt som möjligt gavs i många fall bara en dos. I vaccinationskampanjen deltog ett hundratal av vår egen personal och anställda inom landets hälsovård och 1 700 volontärer.

Hälsovårdsmyndigheterna i Lusaka uppskattade att mängden kolerafall mellan februari och juni uppgick till drygt 1 000, dessutom inträffade 20 dödsfall.

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 6 december 2017.