Livmoderhalscancer dödar hundratusentals kvinnor varje år, trots att den kan förebyggas, upptäckas och botas.
Detta beror delvis på att många kvinnor inte har tillgång till livräddande screening och behandling. År 2020 beräknas 342 000 kvinnor ha avlidit av livmoderhalscancer. Mer än 90 procent av dessa kvinnor bodde i låg- och medelinkomstländer.
Jämför det med Sverige där alla kvinnor i åldern 23 till 64 år regelbundet erbjuds cellprovtagning och flickor i årskurs 5 och 6 erbjuds vaccinering mot Humant Papillomvirus (HPV) som är bakomliggande orsak till så gott som all livmoderhalscancer. 2018 dog 135 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. Ojämlikheten är skriande.
Läkare Utan Gränser har sitt mest omfattande program för livmoderhalscancer i Malawi, där sjukdomen står för cirka 40 procent av all cancer hos kvinnor och orsakar över 2 000 dödsfall per år. Vi driver också projekt för livmoderhalscancer i Zimbabwe, Mali och Filippinerna och överlämnade nyligen vår verksamhet i eSwatini till de lokala hälsomyndigheterna.
Fakta om livmoderhalscancer
- 243 000 dödsfall per år globalt
- 90 % av dödsfallen sker i låg- och medelinkomstländer
- 8 500 flickor vaccinerade mot HPV av våra team i Zimbabwe i januari 2020
Mer om livmoderhalscancer
Global vaccinbrist
Det råder för närvarande en global brist på HPV-vaccin på grund av en aldrig tidigare skådad efterfrågan. Eftersom läkemedelsföretagen prioriterar kunder som betalar mer, är dessa livräddande vacciner fortfarande oöverkomliga och otillgängliga i många länder, vilket tvingar regeringarna att lämna miljontals flickor oskyddade.
Läkare Utan Gränsers vaccinationsinsatser har också begränsats av bristen. Vi uppmanar de stora läkemedelsbolagen att öka produktionen och sänka priset på HPV-vaccin så att alla flickor skyddas.
Senast uppdaterad oktober 2022.