Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
2500 människor, de flesta från irakiska Kurdistan, lever under bedrövliga förhållanden i Grande Synthe i norra Frankrike.2500 människor, de flesta från irakiska Kurdistan, lever under bedrövliga förhållanden i Grande Synthe i norra Frankrike.

2500 människor, de flesta från irakiska Kurdistan, lever under bedrövliga förhållanden i Grande Synthe i norra Frankrike.

Förhållandena på den informella lägerplatsen i Grande Synthe leder till hälsoproblem.

Förhållandena på den informella lägerplatsen i Grande Synthe leder till hälsoproblem. Särskilt känsliga för kylan och vätan är barnen. 

Frankrike

Hösten 2015 började Läkare Utan Gränser att hjälpa flyktingar och migranter i Calais i norra Frankrike. Dessa bodde i ett läger, ofta kallat ”djungeln”.

Varför arbetar vi i Frankrike?

  • Grupper utan tillgång till sjukvård

I början av 2016 bodde omkring 6 000 flyktingar och migranter i lägret under hemska levnadsförhållanden. Trots insatser från olika frivilligorganisationer. Calais ligger nära den tunnel som går mellan Frankrike och England och många har under åren försökt ta sig till England den vägen.

Tillsammans med organisationen Läkare i världen började vi i september att ge boende i lägret medicinsk hjälp. Vi hade en öppen mottagning och dit kom varje dag 100-120 personer. Vårt team hjälpte också till med att ordna med vatten och sanitet. Bland annat satte vi upp 66 kemtoaletter och ett system för att ta hand om sopor och avfall. Eftersom alla i lägret bodde i små tält, utsatta för regn och kyla, byggde vi upp enkla träbaracker.

FLERA BRÄNNSKADOR BLAND FLYKTINGARNA

Vårt team möter också regelbundet människor, inklusive barn, med brännskador. De orsakas av eldarna i lägret där människorna lagar mat och försöker att hålla sig varma.

Spänningar mellan flyktingarna och polisen blir allt större och vi ser dagligen patienter som utsatts för våld. Flera fall av mässling har rapporterades i lägret och vi kommer tillsammans med de lokala hälsovårdsmyndigheterna att genomföra en vaccinationskampanj för personer som är äldre än sex månader.

FRANKRIKE STÄNGER FLYKTINGLÄGRET

I slutet av februari 2016 började de franska myndigheterna riva den södra delen av lägret och flytta människor till tillfälliga mottagningscenter. Rivningen utlöste våld och vi fick inrätta en medicinsk enhet för behandling av människor som sårats under sammandrabbningar med polisen.

De franska myndigheterna planerar att också demontera ner den norra delen av lägret, där 75 % av de flyktingar som med våld evakueras från den södra delen lever nu. Rivningarna har inneburit mer trängsel för de som bor kvar vilket resulterat i ökad spänning mellan människorna.

Den 1 mars överlämnade vi driften av vår huvudklinik till den lokala franska sjukvården. Vi har i nuläget kvar en liten klinik i lägret, men har börjat fasa ut detta ansvar och överlämna det till andra organisationer på platsen.

VACCINATIONSKAMPANJ

Grande-Synthe: Längre norrut från Calais finns ytterligare ett provisoriskt läger i Grande-Synthe där 2 500 personer bodde. Av dem var 250 barn. Det var trångt och lerigt, fanns inte tillräckligt med vatten och sanitet samt ingen elektricitet och uppvärmning. När temperaturen sjunker riskerar människor att dö av nedkylning.

Bekräftade mässlingsfall rapporterades också i lägret i Grande-Synthe och en vaccinationskampanj genomfördes i mitten av februari.

Dunkerque

I mars började vi bygga upp ett nytt läger i Grande Synthe, nära Dunkerque, för människorna i det lägret. Flyktingarna, de flesta kurder, och migranter, levde under skrämmande förhållanden. Vi ordnade med 22 latriner och rent vatten. Tre dagar i veckan tog vi emot personer i behov av medicinsk hjälp. Vi beslöt också att bygga upp ett nytt läger med bättre boendeförhållanden. I slutet av året hade vi här fler än 2 100 patientbesök, de flesta på grund av luftvägsinfektioner och skabb.

Flyktingar i nya lägret i Grande-Synthe Tre veckor efter flytten officiellt avslutats har olika lokala föreningar och myndigheter inlett ett flertal projekt som att bygga skolor och storkök.

Senast uppdaterad 27 juni 2016.

Aktuellt om Frankrike

Flyktinglägret i Calais, Frankrike, som också kallas "Djungeln".
Nyheter från fältet

Vad händer med flyktingbarnen i Calais?

Norra delen av flyktinglägret i Calais ska rivas. Men det har ännu inte kommit något besked om vad som händer med de 627 ensamkommande minderåriga som vi bistår i lägret.

2500 människor, de flesta från irakiska Kurdistan, lever under bedrövliga förhållanden i Grande Synthe i norra Frankrike.2500 människor, de flesta från irakiska Kurdistan, lever under bedrövliga förhållanden i Grande Synthe i norra Frankrike.
Nyheter från fältet

Nytt läger byggs i Grande-Synthe

Våra team påbörjade arbetet med att upprätta lägret den 11 januari och vi beräknar att det kommer att ta runt fyra veckor.