Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkare Utan Gränser ger medicinsk vård och psykologhjälp, rådgivning och socialt stöd till de mest utsatta i en av Teherans, Iran, södra förorter

Våra team ger medicinsk vård och psykologhjälp, rådgivning och socialt stöd till de mest utsatta i Teherans södra förorter, Iran.

Iran

I Iran saknar fortfarande många tillgång till den vård de behöver. Detta trots att det skett vissa förbättringar, bland annat när det gäller behandling av missbruk och stigmatiserande sjukdomar som hiv.

Varför arbetar vi i Iran?

  • Grupper utan tillgång till sjukvård

Läkare Utan Gränser driver sedan 2012 en vårdcentral i Darvazeh Ghar, ett av Irans huvudstad Teherans mest utsatta områden. Projektet har som mål att få ner antalet sjukdomsfall bland kvinnor och barn under 15 år. Det sker genom att ge tidigare missbrukare (även barn) och deras familjer tillgång till vård. Det gäller också gravida kvinnor, prostituerade, barnarbetare och andra marginaliserade grupper.

Vi ger medicinsk hjälp och psykologhjälp, samt socialt stöd, i samarbete med andra organisationer. Under 2015 hade vi närmare 6 600 patientbesök i Iran. Särskilt fokus är riktat mot grupper i riskzonen för sexuellt överförbara sjukdomar och andra infektionssjukdomar, bland annat hiv, hepatit C och tuberkulos. Vi genomför tester för att ställa snabb diagnos och kan remittera patienter till specialkliniker för behandling.

I vårt arbete på vårdcentralen kombinerar vi basal hälso- och sjukvård med olika hälsofrämjande aktiviteter anpassade till de behov som finns i området Darvazeh Ghar. Det kan gälla uppföljning av patienter och möten för att öka kunskapen om hälsofrågor. Lokala medhjälpare spelar en viktig roll för att kunna nå ut till människor som annars är svåra att få kontakt med.

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2015. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 9 augusti 2016

Det här arbetar vi med i Iran

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Aktuellt om Iran

En patient undersöks på vår klinik i Darvazeh Ghar
Nyheter från fältet

ATT ÖVERLEVA I TEHERANS SÖDRA STADSDELAR

Läkare Utan Gränser har arbetat i Darvazeh Ghar, ett av Teherans fattigaste bostadsområden, i mer än ett år. Köpmän, stressade kunder och gatuförsäljare samlas där, söder om Grand Bazaar, liksom missbrukare, prostituerade och gatubarn. Att få sjukvård kan vara särskilt svårt för dessa riskgrupper.