Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Liberia var ett av de länder som drabbades värst i det största ebolautbrott som någonsin inträffat. Läkare Utan Gränser hade ebolacenter på olika platser i landet. När krisen lade sig prioriterade vi även andra behandlingsbara sjukdomar som malaria.

Liberia var ett av de länder som drabbades värst i det största ebolautbrott som någonsin inträffat.

Liberia

Ebolaepidemin i Liberia upphörde nästan under 2015 men landet behöver fortfarande hjälp för att hantera nya ebolautbrott och med att bygga upp sjukvårdssystemet.

Varför arbetar vi i Liberia?

  • Epidemier

Hälsoläget i Liberia var bekymmersamt även innan ebola bröt ut, men försämrades sedan allvarligt. Många sjukhus stängde 2014 och har ännu inte öppnats på nytt. Uppskattningsvis åtta procent av vårdpersonalen i Liberia dog av ebola, medan andra anställda aldrig återvände till arbetet. Läkare Utan Gränser hjälper hälsovårdsmyndigheterna att ge fler tillgång till vård.

I maj 2015 förklarades Liberia fritt från ebola men nya fall rapporterades i juli och november. Som en del av myndigheternas nationella plan organiserade vi utbildningsinsatser i fyra distrikt för att snabbt kunna isolera och behandla ebola. På vårdcentraler i Liberias huvudstad Monrovia hjälpte vi till att förbättra prevention och kontroll genom att bland annat isolera vissa områden.

I mars lämnade vi över en ebolaenhet i Monrovia till en internationell kommitté och i maj behandlingscentret Ebola Treatment Centre, ETC, till hälsovårdsmyndigheterna. I Monrovia och Montserrado finns uppskattningsvis omkring 1 000 personer som smittats men som överlevt. De besväras av ledsmärtor, synproblem och social utstötning. Vi har därför öppnat en särskild klinik i Monrovia där vi tar emot patienter när det gäller mental hälsa. Patienter som inte formellt identifierats som överlevare efter behandling på ETC kan här få hjälp.

Läs mer om ebolainsatsen och vad som händer nu.

Barnavård i Monrovia

Monrovia har 1,4 miljoner invånare och av dem är uppskattningsvis 17 procent barn under fem år. Då sjukhus och barnavdelningar stängde när ebola bröt ut öppnade vi i april ett barnsjukhus med 74 sängplatser och specialistvård. På sjukhuset finns bland annat en intensivvårdsenhet med 10 sängplatser, en enhet för nyfödda och en för behandling av undernäring. I slutet av året hade vi utökat antalet sängplatser till 91.

Vaccinationskampanj mot Mässling

I början av 2015 skedde ett utbrott av mässling i Monrovia. Vi organiserade då en vaccinationskampanj som nådde 542 barn. På grund av fortsatt risk för ebola drev vi kampanjen på avgränsade områden och var noga med infektionskontroll och preventiva åtgärder. I maj startade hälsovårdsmyndigheterna en vaccinationskampanj i hela Liberia med samma upplägg och med stöd av våra medarbetare.

Under 2015 hade vi i Liberia:

  • 35 200 personer som vaccinerades mot mässling
  • 145 patienter som behandlades för blödarfeber

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2015. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 29 juni 2016.

Det här arbetar vi med i Liberia

Vårdpersonal ser till en ebolapatient på isoleringsenheten i Conakry, Guinea. FOTO: Sylvian Cherkaoui

Ebola

Ebola orsakas av ett virus och är ofta livshotande. Ebola är en typ av viral hemorragisk feber, även kallad blödarfeber. 

Med hjälp av en docka visar en sjuksköterska hur en av våra patienter skadats under ett sexuellt övergrepp i Port Moresby, Papua Nya Guinea. FOTO: Philippe Schneider

Sexuellt våld

Sexuella övergrepp förekommer på många håll i världen, även under fredstid. Kvinnor utsätts oftast, även inom familjen. Konsekvenserna kan vara stigmatisering, diskriminering och både psykiskt och fysiskt lidande. 

Aktuellt om Liberia

Läkare Utan Gränser lämnar över verksamheten i ebolacentret i Foya, norra Liberia, till andra aktörer. FOTO: Martin Zinggl
Nyheter från fältet

VI LÄMNAR ÖVER VÅRA EBOLAPROJEKT I NORRA LIBERIA

Ebolasituationen har förbättrats i Lofa County och vi har därför beslutat att lämna området. Nya aktörer har kommit för att hjälpa till och sedan den 30 oktober har inte några fler ebolapatienter kommit till ebolacentret i Foya. Nyckeln till framgång för insatserna i norra Liberia tros vara en omfattande strategi och involverandet av lokalsamhällena.

Momodu visar stolt upp sina teckningar. FOTO: Malin Lager
Nyheter från fältet

POJKEN SOM RITADE SIG FRISK

I Monrovia, Liberia driver vi ELWA3 som är det största ebolacenter som någonsin har byggts. Daniel Lucey arbetar som läkare på ELWA3. Här berättar han om dagen då den Momodu, en ovanligt talangfull tioåring, blev utskriven från vårt behandlingscenter i Monrovia.