Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Liberia var ett av de länder som drabbades värst i det största ebolautbrott som någonsin inträffat. Läkare Utan Gränser hade ebolacenter på olika platser i landet. När krisen lade sig prioriterade vi även andra behandlingsbara sjukdomar som malaria.

Liberia var ett av de länder som drabbades värst i det största ebolautbrott som någonsin inträffat.

Liberia efter ebola

Ebolautbrottet 2014-2015 fick allvarliga konsekvenser för sjukvårdssystemet i Liberia, som redan tidigare var bräckligt och saknade en fungerande infrastruktur.

Under ebolautbrottet rapporterades fler än 4 800 dödsfall, av dem var 184 sjukvårdspersonal. Även om tillgången till vård successivt blivit bättre finns fortfarande stora brister, särskilt inom specialistbarnsjukvård och psykiatri.

Vårt arbete i Liberia 2016

2015 satte Läkare Utan Gränser upp ett sjukhus i Liberias huvudstad Monrovia, där ebola brutit ut. Verksamheten omfattade akut- och specialistvård för barn, behandling av allvarlig undernäring och en särskild klinik för patienter som överlevt ebola som bland annat erbjöds psykiskt stöd. Arbetet var också inriktat på att förhindra smitta och upprätta kontrollåtgärder för hälso- och sjukvården vid eventuellt nya utbrott av sjukdomen.

I september 2016 tog Nämnden för sjuksköterskor och barnmorskor i Liberia beslutet att ge sjukhuset ett ansvar för klinisk utbildning. I december hade första gruppen av sjuksköterskestudenter fullgjort sin praktik där.

Under året tog vi emot 8 200 akutfall och närmare 4 500 patienter skrevs in på sjukhuset. På överlevnadskliniken hade vi omkring 600 patienter. I december flyttades patienterna över till tre center som hälsovårdsmyndigheterna har i Monrovia och därefter stängde vi kliniken.

Under 2016 hade vi i Liberia:

  • 1 100 patientbesök om psykisk ohälsa

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 20 oktober 2017.

Det här arbetar vi med i Liberia

Vårdpersonal ser till en ebolapatient på isoleringsenheten i Conakry, Guinea. FOTO: Sylvian Cherkaoui

Ebola

Ebola orsakas av ett virus och är ofta livshotande. Ebola är en typ av viral hemorragisk feber, även kallad blödarfeber. 

Aktuellt om Liberia

Läkare Utan Gränser lämnar över verksamheten i ebolacentret i Foya, norra Liberia, till andra aktörer. FOTO: Martin Zinggl
Nyheter från fältet

VI LÄMNAR ÖVER VÅRA EBOLAPROJEKT I NORRA LIBERIA

Ebolasituationen har förbättrats i Lofa County och vi har därför beslutat att lämna området. Nya aktörer har kommit för att hjälpa till och sedan den 30 oktober har inte några fler ebolapatienter kommit till ebolacentret i Foya. Nyckeln till framgång för insatserna i norra Liberia tros vara en omfattande strategi och involverandet av lokalsamhällena.

Momodu visar stolt upp sina teckningar. FOTO: Malin Lager
Nyheter från fältet

POJKEN SOM RITADE SIG FRISK

I Monrovia, Liberia driver vi ELWA3 som är det största ebolacenter som någonsin har byggts. Daniel Lucey arbetar som läkare på ELWA3. Här berättar han om dagen då den Momodu, en ovanligt talangfull tioåring, blev utskriven från vårt behandlingscenter i Monrovia.