Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Salwah Mekrsh, 18, blev skjuten av en prickskytt i Aleppo. Hon får nu psykiskt stöd av Läkare Utan Gränser i Turkiet.

Salwah Mekrsh, 18, blev skjuten av en prickskytt i Aleppo. Hon får nu psykiskt stöd av Läkare Utan Gränser i Turkiet. 

Turkiet: hjälp till syriska flyktingar

I slutet av 2016 var Turkiet det land med flest antal flyktingar i världen – mer än tre miljoner. Av dem kom 2,9 miljoner från Syrien.

Flyktingar från Syrien lever under osäkra förhållanden utanför läger och med brist på tillgång till allmän service. Ett misslyckat kuppförsök den 15 juli, och det politiska kaos som sedan uppstod, gjorde att de humanitära problem som följde med flyktingströmmen fick liten uppmärksamhet.

Vårt arbete i Turkiet 2016

Det tillstånd som Läkare Utan Gränser haft för att arbeta i Turkiet löpte ut i juni. Men vi fortsatte att hjälpa lokala frivilligorganisationer nära gränsen mellan Turkiet och Syrien. Det skedde med både ekonomiskt och tekniskt stöd.

Kilis

I Kilis, södra Turkiet, gav vi, i samarbete med andra organisationer, syriska flyktingar medicinsk hjälp och psykosocialt stöd. Under året fick drygt 1 350 personer individuell psykoterapi och 810 familjer hade möten med psykoterapeuter.

Sanliurfa

I södra provinsen Sanliurfa stöttade vi en lokal organisation med råd och stöd till drygt 1 340 personer på individnivå och vid 69 gruppmöten. Vi hjälpte också en annan lokal frivilligorganisation i Akcakale med ett projekt för psykosocialt stöd. Där fick drygt 2 500 personer hjälp. I maj stängde transitlägret i Akcakale, men fram till dess hade vi allmän hälsovård och psykosocial hjälp. Vi bidrog också med vatten, sanitet och nödutrustning. 

Gaziantep

I samarbete med en annan internationell humanitär organisation gav vi syriska flyktingar hjälp i ett tillfälligt center i Gaziantep, en av landets största städer. Där hade vi vård av barn och behandling av patienter när det gällde reproduktiv hälsa. I april 2016 avslutade vi dessa aktiviteter efter att ha hjälpt mer än 2 500 kvinnor.

2016 i siffror:

  • 10 200 individuella patientbesök för psykisk ohälsa

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2016. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 10 november 2017.

Det här arbetar vi med i Turkiet

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.