Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Salwah Mekrsh, 18, blev skjuten av en prickskytt i Aleppo. Hon får nu psykiskt stöd av Läkare Utan Gränser i Turkiet.

Salwah Mekrsh, 18, blev skjuten av en prickskytt i Aleppo. Hon får nu psykiskt stöd av Läkare Utan Gränser i Turkiet. 

Turkiet: hjälp till syriska flyktingar

I slutet av 2015 hade fler än 2,5 miljoner syrier flytt över gränsen till Turkiet.

Varför arbetar vi i Turkiet?

  • Flyktingar

Situationen för syriska flyktingar i Turkiet är extremt svår. De flesta bor under usla förhållanden i slumområden. De har svårt att få arbete och begränsad tillgång till hälso- och sjukvård. I juni fick Läkare Utan Gränser officiellt tillstånd att verka i Turkiet. Vi kunde därmed inleda medicinska och humanitära insatser för det växande antalet flyktingar i landet.

Arbete vid gränsen

I Hatay samarbetar vi med den internationella humanitära organisationen Union of Medical Care and Relief Organizations. Det gäller både kirurgi och psykisk hälsa. I Kilis arbetar vi tillsammans med en annan ideell organisation, Helsinki Citizens’ Assembly, som har en klinik där syriska flyktingar kan få basal hälso- och sjukvård, också när det gäller psykisk hälsa. Under året hade kliniken drygt 35 600 patientbesök.

I slutet av december öppnade vi tillsammans med den ideella organisationen Läkare över kontinenter, PAC, en ny mottagning i Gaziantep. Där kan kvinnor och barn från Syrien få kostnadsfri hälso- och sjukvård. Ett syriskt team med gynekologer och barnmorskor ger vård före och efter förlossning. Man erbjuder också familjeplanering. Läkare från PAC ansvarar för vård av barn. Kliniken har kapacitet att varje månad ha 2 000 patientbesök. Förlossningar och mer komplicerade fall remitteras till ett lokalsjukhus.

Sanliurfa provinsen

Vi fortsatte att tillsammans med organisationen Hayata Destek (Hjälp till liv) få till stånd ett program för mental hälsa gällande syriska flyktingar. I maj var vi färdiga med det projekt vi haft i Suruc. Vi hade då installerat latriner, duschar och tillgång till rent vatten för flyktingar som kommit från Kobane i Syrien och som bott i provisoriska läger sedan hösten 2014. I Akcakale delade vi ut mat och hygienartiklar till 20 000 syriska flyktingar, också det i samarbete med Hayata Destek. Vi stöttade också den ideella organisationen Blue Crescent Relief and Development Foundation med att ge psykisk hjälp till syriska flyktingar.

I slutet av året hade säkerhetsläget i sydöstra Turkiet allvarligt försämrats och vi följer därför situationen.  

Under 2015 hade vi:

  • 10 200 konsultationer om psykisk hälsa, individuellt och i grupp

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2015. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 26 september 2016.

Det här arbetar vi med i Turkiet

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.