Hoppa till huvudinnehåll
Några personer står framför ett hus som nästan helt har förstörts efter måndagens jordbävning.
Publicerad 8 februari 2023

Flera sjukhus förstörda i skalven

Foto: Hadia Mansour
En av många byggnader som förstördes i staden Sarmada i Idlibprovinsen, Syrien, efter måndagens kraftiga jordbävning.

Läkare Utan Gränsers medarbetare jobbar oavbrutet för att ge vård till människor i nordvästra Syrien som överlevt de svåra jordbävningarna. Många byggnader, inklusive sjukhus, förstördes i skalven vilket lett till att tusentals människor saknar tak över huvudet. Samtidigt har sjukhusen svårt att ge alla skadade den vård de behöver.

Redan ett par timmar efter jordbävningen var våra medarbetare igång med den akuta hjälpinsatsen. I dagsläget fokuserar våra team främst på att ge akut medicinsk vård och på att hjälpa människor som blivit hemlösa med filtar, mat och andra förnödenheter. Hittills har de sjukvårdsinrättningar som vi stödjer i Aleppo- och Idlib-provinserna tagit emot 3 465 skadade och 551 omkomna.

Stöd vårt livräddande arbete
Ge en gåva

Stöd till sjukhus i de drabbade områdena

  • Vi bistår med medicinsk akututrustning till 23 sjukhus i norra Idlib, liksom med färdiga kit anpassade för traumavård och kirurgi.
  • Vi bidrar med erfaren personal och trappar upp antalet vårdplatser genom att sätta upp tält.
  • Vi har startat mobila kliniker i ett mottagningscenter i Idlib, samt stöttar ambulansverksamhet för transport av patienter i behov av akutvård.
     

Många sjukhus har skadats eller förstörts helt. Två mödravårdskliniker som får stöd av Läkare Utan Gränser har evakuerats till följd av risken för att byggnaderna ska kollapsa. I hela det drabbade området finns en omfattande brist på bränsle, elektricitet, vatten och sanitet, enligt vittnesmål från Läkare Utan Gränsers medarbetare på plats.

I nordvästra Syrien är den humanitära situationen redan ytterst ansträngd, efter många år av krig, ekonomiska problem, coronapandemin och nu nyligen även ett kolerautbrott. Jordbävningarna innebär att läget blir ännu värre, inte minst eftersom hälso- och sjukvårdssystemet redan är skört.

Många av våra syriska medarbetare på plats drabbades själva hårt av jordbävningarna. Hittills har två av våra medarbetare återfunnits döda i rasmassorna.

Läkare Utan Gränser är även redo att bistå med akut hjälp i Turkiet. Våra team undersöker för närvarande behoven i de värst drabbade områdena i södra delen av landet. Vi hade inga insatser i Turkiet före jordbävningen men är nu redo att sätta igång.