Hoppa till huvudinnehåll

Det här är svenska Läkare Utan Gränsers styrelse 2019/20. 

Katrin Kisswani, ordförande

Invald år: 2013

Katrin Kisswani är sjuksköterska med en mastersutbildning i International Humanitarian Action från Uppsala universitet.

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Katrin Kisswani har arbetat för Läkare Utan Gränser sedan 2005 och i akutpoolen mellan 2009 och 2013. Hon har arbetat bland annat i Jemen, Filippinerna, Haiti, Etiopien, Libanon, Sydsudan, Liberia och med syriska flyktingar i Turkiet.

Behzad Arta, vice ordförande

Invald år: 2018

Behzad Arta är anestesisjuksköterska och har bland annat arbetat på brännskadeavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset. 2017 tog han också en master i public health.

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Behzad var på sitt första uppdrag 2005. Sedan dess har han gjort sju uppdrag i Sydsudan, Somalia, Pakistan, Etiopien, Nigeria, Grekland och Irak.

Peter Moberger, sekreterare

Invald år: 2018

Peter Moberger är allmänkirurg och har även arbetat med gynekologi och förlossning.

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Peter var på sitt första uppdrag i Darfur, Sudan 2004 som allmänläkare. Sedan dess har han gjort ytterligare sex uppdrag, bland annat som kirurg i Centralafrikanska republiken och Irak och under ebolautbrottet i Liberia 2014.

Andreas Häggström, kassör

Invald år: 2016

Andreas Häggström är civilingenjör och civilekonom. Han arbetar som frilanskonsult, med uppdrag som projektledare och controller.

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Andreas Häggström har sedan 2006 gjort sex uppdrag för Läkare utan Gränser som logistiker och projektansvarig i Sudan, Pakistan, Nigeria och Etiopien. 

Sophie Graner, styrelsemedlem

Invald år: 2015

Sophie Graner är förlossningsläkare och ST-läkarchef på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon skrev sin avhandling om mödrahälsovård i Vietnam i samarbete med Hanoi Medical School. 

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Sophie Graner gjorde sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser 2001 i Sydsudan. Totalt har Sophie gjort fyra uppdrag varav det senaste var i Afghanistan i april 2015. Sophie har suttit i styrelsen tidigare, åren 2001 till 2006, då som sekreterare och vice ordförande.

Adam Thomas, styrelsemedlem

Invald år: 2014

Adam Thomas är verksamhetschef för Nationellt Center för Rett Syndrom och närliggande diagnoser. Han har tidigare arbetat för Big Lottery Fund i Skottland där han arbetade som rådgivare för välgörenhetsorganisationer.

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Adam Thomas har jobbat sedan 2006 som logistiker, projektansvarig och landchef i Kongo-Kinshasa, Sudan, Sydsudan, Papua Nya Guinea, Indien, Somalia och Jemen.

Erling Larsson, styrelsesuppleant

Invald år: 2019

Erling Larsson är läkare med flera års erfarenhet från internationellt Public Health arbete med WHO, Danida och SIDA i olika länder: Tanzania, Guinea Bissau, Uganda, Kenya, Öst Timor och Indien.

Uppdrag for Läkare Utan Gränser: Sedan 2013 har Erling haft sex uppdrag i följande länder: Syd Sudan (två uppdrag), Uganda, Guinea Bissau (två uppdrag) och senast i Kamerun 2019.

Jenny Gustafsson, styrelsemedlem

Invald år: 2018

Jenny Gustafsson är sjuksköterska med specialisering inom kirurgisk vård. Hon är för närvarande anställd hos Bris (Barnens rätt i samhället) där hon arbetar i ett projekt för gruppstöd åt flyktingbarn.

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Jenny var på sitt första uppdrag 2008 i Etiopien och har sedan dess gjort åtta uppdrag i bland annat Serbien, Pakistan och Afghanistan. Hennes senaste uppdrag var som projektkoordinator i det svenska projektet i Götene för psykosocialt stöd till asylsökande.

Jon Gunnarsson Ruthman, styrelsesuppleant

Invald år: 2018

Jon Gunnarsson Ruthman är sjuksköterska och har arbetat inom akutsjukvården. Utöver det har han även arbetat med infektionssjukdomar, pediatrik och psykiatri. Jon har en master i internationell humanitär assistans från Uppsala universitet. Under sina studier arbetade han som barnmorskeassistent på en förlossningsavdelning. Jon har också arbetat på kontoret i Stockholm och har samordnat en PPD och ett hiv-seminarium för Läkare Utan Gränser Sverige. 

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Jon var på sitt första uppdrag 2013 i samband med en mässlingsvaccinationskampanj i södra Kivu, Kongo-Kinshasa. Sedan dess har han gjort ytterligare uppdrag i ibland annat Pakistan, Jordanien, Afghanistan och Haiti.

Karin Fischer Liddle, styrelsemedlem

Invald år: 2017

Karin Fischer Liddle är sjuksköterska med vidareutbildning inom operationssjukvård. Hon har även en Bachelor i Internationell Hälso- och sjukvård. Hon arbetar för tillfället som avdelningschef på infektionsmottagningen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Karin var på sitt första uppdrag 1995 i Tjetjenien. Hon har dessutom arbetat i Uzbekistan, Somalia, Kina och senast i Sydsudan. Karin har haft olika roller under sina år i fält och har jobbat som sjuksköterska, medicinsk gruppledare, medicinsk koordinator och landschef. 

Katrine Konar, styrelsemedlem

Invald år: 2019

Katrine Konar har en Master of Science examen i Internationell Ekonomi och Politik. Efter många år i olika roller inom marknadsföring, kommunikation och företagsledning, driver hon idag en rekryteringsbyrå.

Uppdrag för Läkare Utan Gränser: Katrine åkte på sitt första uppdrag 2016. Hon har varit i Bangladesh, Nigeria och Jemen, som ansvarig för HR, ekonomi, inköp och logistik.
Hon skrev sin magisteruppsats i Sydafrika om prisdiskriminering av hiv-läkemedel.