Hoppa till huvudinnehåll

Givarrapport 2021

Tillsammans gjorde vi skillnad för Bonifácia och hundratusentals andra.

Varmt tack för att just du valde att göra en insats

Genom dina gåvor var du med oss när vi drog upp nedkylda människor ur sjunkande båtar på Medelhavet och stoppade blödningar under fladdrande tältdukar i krigszoner. 

Tillsammans skapade vi lyckliga slut för hundratusentals patienter världen över. En av dem, Bonifácia, möter du i videon här ovanför. 109 år gammal övervann hon något till synes omöjligt. 

Oliver Schulz generalsekreterare Läkare Utan Gränser
"Utan människor som du skulle vi inte kunna fortsätta med vårt arbete. Tack för att du är en del av oss på Läkare Utan Gränser."
- Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i Sverige

Ett oförglömligt år

Världen höll andan när talibanerna tog makten i Afghanistan och osäkerheten inför framtiden var stor. Vår opartiskhet, vårt stora kontaktnät och stödet från människor som du gjorde att vi kunde fortsätta med våra insatser. Som så många gånger förut stannade vi vid våra patienters sida när andra tvingades lämna. Vi byggde bland annat snabbt om ett kontor till en klinik där vi gav akutsjukvård och fortsatte att assistera vid förlossningar, behandla undernäring och vårda covid-19-patienter.

Ungefär samtidigt, på andra sidan jordklotet, inträffade en kraftig jordbävning i ett av världens fattigaste länder, Haiti. Med över 1 000 medarbetare på plats kunde vi snabbt påbörja det livräddande arbetet och fler kollegor anslöt allt eftersom.

Vårt arbete fortsatte också i flera andra humanitära kriser. Vi fanns på plats med 465 projekt i fler än 70 länder, däribland i Jemen, Kongo-Kinshasa, Sydsudan och Centralafrikanska republiken. Vi startade bland annat nya projekt för att bistå människor som flytt undan våldet i Tigray-regionen i Etiopien, bedrev insatser under de stora översvämningarna i Sydsudan och gav sjukvård till människor som skadats i attackerna i Gaza. Tack vare våra medarbetare och givare kunde vi göra stor skillnad i kriser, konflikter och katastrofer. 

Bild på en anställd som undersöker ett nyfött barn.
Foto: Oriane Zerah/ Läkare Utan Gränser
I Khost i östra Afghanistan fortsatte arbetet på vårt barn- och mödravårdssjukhus. Liksom ofta när det gäller Afghanistan har vi inga namn på personerna på bilden. Ofta är det av säkerhetsskäl eller för att personerna önskar vara anonyma.

Tack vare gåvor från er..

arbetade vi i 465 projekt i fler än 70 länder
genomförde vi över 3 miljoner rutinvaccinationer
assisterade vi vid drygt 300 000 förlossningar
gjorde vi mer än 12,5 miljoner patient-undersökningar
distribuerade vi över 1,74 miljarder liter vatten

Det här samlade vi in 2021

  • 552 livräddande miljoner skänktes av dig och drygt 226 600 andra givare i Sverige.
  • 109 596 av er bidrog till vårt arbete genom att vara månadsgivare. Enbart månadsgivarna samlade in 186 miljoner kronor.
  • Företag skänkte 23,5 miljoner kronor. Postkodlotteriet stöttade oss med 24 miljoner kronor och Radiohjälpen med 13,8 miljoner.  Intäkterna från testamenten uppgick till 137,5 miljoner kronor.
  • Över hela världen samlade vi in över 19 miljarder kronor. 
     
Porträttbild på Ida Bah
"2021 var det humanitära engagemanget fortsatt stort och vi på Läkare Utan Gränser i Sverige välkomnade 51 180 nya givare. När vi är fler kan vi också göra mer. Varmt tack för att du har valt att stå vid våra patienters sida."
- Ida Bah, insamlingsansvarig på Läkare Utan Gränser i Sverige
Cirkeldiagram över insamlade medel 2021.

 

Varför har vi administrativa kostnader? 

Administrativa kostnader är nödvändiga för att vi ska kunna bedriva en professionell verksamhet och säkerställa att våra patienter har tillgång till medicinsk vård av hög kvalitet. Våra administrativa kostnader innefattar ekonomiadministration som bland annat kontroll och revision av verksamheten.

 
Varför har vi insamlingskostnader?

Vi väger kontinuerligt utgifterna mot den nytta insamlingskommunikationen kan göra. I dagsläget är våra utskick lönsamma. År 2021 genererade insamlingsbreven till våra givare över 54 miljoner kronor.
 

Burkina Faso

Burundi

Centralafrikanska republiken

Egypten

Elfenbenskusten

Etiopien

Guinea

Kamerun

Kenya

Kongo-Kinshasa

Liberia

Libyen

Madagaskar

Malawi

Mali

Marocko

Moçambique

Niger

Nigeria

Sierra Leone

Somalia

Sudan

Eswatini (f.d. Swaziland)

Sydafrika

Sydsudan

Tchad

Uganda

Zambia

Zimbabwe

Bolivia

Colombia

Haiti

Honduras

Mexiko

Frankrike

Grekland

Afghanistan

Irak

Iran

Italien

Jemen

Jordanien

Libanon

Palestina

Syrien

Armenien

Bangladesh

Ukraina

Uzbekistan

Tadzjikistan

Ryssland

Papua Nya Guinea

Pakistan

Nordkorea

Kirgizistan

Kambodja

Indien

Georgien

Filippinerna

Myanmar

Nepal

Serbien

Turkiet

Medelhavet

Guinea-Bissau

Tanzania

Vitryssland

Ecuador

Venezuela

Tunisien

Indonesien

El Salvador

Belgien

Malaysia

Thailand

Brasilien

Panama

Peru

Spanien

Storbritannien

USA

Här arbetade vi 2021

Antal länder: Fler än 70. 

Antal heltidstjänster i projekten: Över 40 000. Majoriteten är anställda lokalt i de länder där vi arbetar.

Antal svenska utsända: 87 st. 65 % var medicinsk personal och resterande icke-medicinsk personal, till exempel logistiker och vatten- och sanitetsexperter. Tillsammans var de ute på 109 uppdrag i 31 länder. 

Klicka på kartan och sedan på landets namn för att läsa mer om vad vi arbetar med just där.

Möt en patient från året som gått

31-åriga France Beldo från Centralafrikanska republiken befann sig i hemkvarteret Damala i Bangui när hon träffades av en förlupen kula. 

– Vi var utomhus när jag hörde skottlossning, så vi gick in för att ta skydd. När skottlossningen avtog gick vi ut på terrassen. Jag pratade med min dotter när en kula träffade mig. Jag hade aldrig varit med om något liknande och jag visste inte om jag skulle överleva. Man körde mig med motorcykel till Läkare Utan Gränsers sjukhus där jag återfick medvetandet. Jag fick medicin, första hjälpen och röntgades. Tre dagar senare opererades jag. Jag brukar åka till sjukhuset på återbesök. Efter att de lagt om mitt sår gör jag sjukgymnastik för att återfå min rörlighet.

Invånarna i Centralafrikanska republiken har drabbats hårt av flera års inbördeskrig och landet brottas med en långvarig hälsokris.  Insatsen i Centralafrikanska republiken är en av våra största. Under 2021 bistod vi med akutsjukvård, kirurgi, mödravård, stöd till överlevare av sexuellt våld och behandlade hiv och tuberkulos.

Nu fortsätter vårt arbete tillsammans!

Vår förhoppning är att den här sidan har fått dig att känna att du är en viktig del av oss på Läkare Utan Gränser. Att dina gåvor, stora som små, gör skillnad för människor världen över. Nu fortsätter vårt gemensamma arbete. Det är tillsammans som vi räddar liv. 

Hur kan vi bli bättre på att berätta för dig och andra om hur gåvorna gör skillnad? Mejla gärna förslag direkt till oss på givarservice@lakareutangranser.se.