Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från fältet

En patient undersöks på en av Läkare Utan Gränsers mottagningar för hepatit C
Accesskampanjen

Vi utmanar patent på hepatit C-läkemedel

Vi tar strid mot företaget Gileads patent på läkemedel mot hepatit C i Europa. Företagets höga prisnivåer hindrar behövande från att få tillgång till det livsviktiga läkemedlet. 

En patient undersöks på en av Läkare Utan Gränsers mottagningar för hepatit C
Accesskampanjen

Vi utmanar patent på hepatit C-läkemedel

Vi tar strid mot företaget Gileads patent på läkemedel mot hepatit C i Europa. Företagets höga prisnivåer hindrar behövande från att få tillgång till det livsviktiga läkemedlet. 

I lägret Bentiu, Sydsudan, finns många barn som flytt undan våldet.
Sydsudan

Påhittiga barn

Alla barn tittade på mig storögt. De hade aldrig sett en docka förut förklarade en av mammorna, så de var lite rädda för den. Det slog an i nått i mig. Säg den fyraåring i Sverige som aldrig sett en docka? 

Nana Hanissa, som är tio veckor gammal, får sin andra dos vaccin mot rotavirus.
Diarrésjukdomar

Nytt vaccin kan förhindra tusentals dödsfall

Ett nytt vaccin som skulle kunna förhindra att ett stort antal barn dör av diarré har framgångsrikt testats i Niger. Rotavirusinfektion är den vanligaste orsaken till svår diarré och dödar uppskattningsvis 1 300 barn varje dag, framför allt i Afrika söder om Sahara.

Hanif, från Mumbai i Indien, lider av läkemedelsresistent tuberkulos.
Tuberkulos

Tillgången till livsviktig medicin måste öka

Fyra år efter att nya, effektivare läkemedel mot tuberkulos introducerats på marknaden har knappt fem procent av akut sjuka personer tillgång till dem. För att fler liv ska kunna räddas uppmanar vi läkemedelstillverkarna att drastiskt öka tillgången.

Våra team i och omkring Mosul tar emot patienter i alla åldrar, både kvinnor och män.
Irak

”Jag har aldrig sett något liknande”

"Jag är chockad av hur många människor som lemlästats i detta krig. Alla de mödrar och fäder som bönfaller oss att rädda deras barn eftersom de är den enda familjemedlemmen kvar i livet."
- Reginald, kirurg utanför Mosul.

Våra team i och omkring Mosul har tagit emot fler än 1 800 patienter i akut behov av vård de senaste två månaderna.
Irak

Tusentals sårade och sjuka flyr västra Mosul

Striderna fortsätter att rasa i Mosul i norra Irak. Samtidigt är civilbefolkningen fångad i korselden med begränsad tillgång till livräddande sjukvård. Med risk för sina liv har tiotusentals flytt sedan offensiven inleddes. 

De flesta av de som flydde från Wau Shilluk, Sydsudan, lämnade alla sina ägodelar bakom sig.
Sydsudan

31 000 flyr striderna i Wau Silluk

De senaste veckorna har striderna i nordöstra Sydsudan tvingat många människor på flykt. Staden Wau Shilluk ligger öde och tusentals utsatta människor är i akut behov av humanitärt stöd.

Flyktinglägret Kara Tepe på den grekiska ön Lesbos.
Flyktingar i Europa

Brev från Moria

"Varje gång jag besöker kliniken i staden Mytilene, på ön Lesbos, möter jag något som jag aldrig tidigare sett i mitt arbete för Läkare Utan Gränser. Det bästa sättet att beskriva det är nog att människorna här har förlorat hoppet."
- Declan Barry, barnläkare.

Hella Hultin i Jemen
Jemen

En seger att få vinka adjö

Jag vet att jag flera veckor framåt kommer att hoppa till när något smäller och få hjärtklappning  när jag hör flygplansmuller, men jag vet också att det kommer att gå över. Jag kan bara innerligt önska att detta någon gång ska ske även för människorna i Jemen.

Ett barn blir undersökt på en vårdcentral i norra Syrien.
Syrien

Tiotusentals barn ovaccinerade i krigets Syrien

Barn som fötts efter att konflikten i Syrien eskalerade under 2012 har på många håll inte vaccinerats. Detta har redan fått allvarliga konsekvenser och i värsta fall kan okontrollerbara epidemier uppstå. 

Från fartyget Dignity I skickades mindre gummibåtar ut för att undsätta människorna i nöd.
Medelhavet

"Jag brinner. Min hud brinner "

"Hon skrek ut ’Mina två barn är döda. Vart tog de vägen, de är inte här.' När Iris kom ombord på Dignity I hade hon, liksom alla andra, panik. Men hennes oro gällde inte henne själv - hon kunde inte hitta sina barn."
– Courtney Bercan, sjuksköterska.