Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från fältet

Nigeria

Vi fördömer bombningen av flyktinglägret i Nigeria

Minst 120 personer skadades och 52 dödades då den nigerianska armén på tisdag bombade ett läger för internflyktingar i Rann, Nigeria.

Nigeria

Vi fördömer bombningen av flyktinglägret i Nigeria

Minst 120 personer skadades och 52 dödades då den nigerianska armén på tisdag bombade ett läger för internflyktingar i Rann, Nigeria.

En medarbetare från Läkare Utan Gränser hjälper en kvinna som reser med sina barn genom Mexiko.
Mexiko

Mexikos flyktvägar kantas av våld

Varje år korsar fler än 400 000 människor Mexiko. De flyr från våld, fattigdom och hot från kriminella gäng. Men på vägen utsätts många flyktingar för våld.

En kurator förklarar för familjer i flyktinglägren att de kan besöka vår psykiater eller psykolog om de känner behov.
Irak

Flyktingar från Mosul vittnar om trauman

Många som flytt från Mosul, Irak, vittnar om ofattbara grymheter och är i behov av psykologiskt stöd. Våra team på plats ger vård och stöd inom både psykiatri och kroniska sjukdomar.   

Nyanjima är en av många diabetespatienter som står inför svårigheter i Sydsudan.
Sydsudan

Diabetikern Nyanjima drömmer om att bli läkare

Nyanjima Mayot är en 12-årig flicka med ett stort leende. En morgon för tre år sedan kollapsade hon plötsligt i klassrummet. Hennes föräldrar tog henne till sjukhuset där hon diagnostiserades med diabetes.

Ett barn får hjälp på vårt sjukhus i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan.
Accesskampanjen

Våra önskningar för 2017

All vår medicinska personal vill erbjuda den bästa vården de kan. I år delar vi önskningar och förhoppningar från våra kollegor runt om i världen.

Människor köar för att få mat utanför en övergiven byggnad i Belgrad, Serbien.
Flyktingar i Europa

Tusentals flyktingar ute i kylan i Grekland och på Balkan

Tusentals flyktingar är strandsatta i läger som inte är anpassade för vintern. Män, kvinnor och barn tvingas att tälta i snö och minusgrader i Grekland och på Balkan. Europas cyniska politik förvärras av vinterkylan.

Idomeni Grekland som ligger vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Europas humanitära skitår 2016

”Vilket jävla humanitärt skitår”. Så hade jag tänkt för mig själv några dagar tidigare, på nyårsafton 2015, när jag stod och blickade mot den stängda gränsövergången mellan Grekland och Makedonien.”
- Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare.

Aweil, Sydsudan.

Insamlingsrekord i december

I december har vi tagit emot gåvor på runt 127 miljoner kronor. Eftersom Akelius Stiftelse dessutom matchar varje insamlad krona landar den totala summan på mer än 250 miljoner kronor, det mesta vi har samlat in under en enda månad.

Fiskare i Katwe, Uganda.
Hiv & Aids

Hivepidemin som ingen vill tala om

I byarna runt sjöarna George och Edward i Uganda pågår en omfattande hivepidemi. Stigmatiseringen är stor och många fullföljer inte behandlingen. Vi försöker ändra på detta.

Femåriga Shamiso tillsammans med sin mamma Prisca.
Hiv & Aids

Prisca och Shamiso: fem år senare

I januari 2011 födde hivpositiva Prisca en liten dotter. Tack vare att Prisca var inskriven i vårt behandlingsprogram för att förhindra gravida kvinnor att överföra hiv till sina ofödda barn, så föddes flickan frisk. 

Delstaten Borno i nordöstra Nigeria.

Årskrönikan

2016. Ett år då tusentals människor försvann i Medelhavet. Då attacker på sjukvården var mer regel än undantag. Då civila i Aleppo och Mosul dog framför våra ögon.

Räddningsinsats ombord på Dignity I på Medelhavet.

Låt inte 2017 bli ett nytt rekordår

DEBATT | Barn som drunknar, kvinnor som våldtas och män som torteras. Detta är verkligheten för dem som flyr från Libyen i hopp om säkerhet i Europa.