Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från fältet

Många av husen på sydvästra Haiti förstördes under orkanen Matthew.
Haiti

Hjälpen kom med helikopter

"Min mammas hade mycket ont. Hon kunde inte gå och ville knappt äta. När jag hörde talas om kliniken tog jag direkt med henne hit." 

- Liselle Beloni, boende i Lopineau, Haiti. 

Många av husen på sydvästra Haiti förstördes under orkanen Matthew.
Haiti

Hjälpen kom med helikopter

"Min mammas hade mycket ont. Hon kunde inte gå och ville knappt äta. När jag hörde talas om kliniken tog jag direkt med henne hit." 

- Liselle Beloni, boende i Lopineau, Haiti. 

Medelhavet, från däck ombord på fartyget Aquarius.
Medelhavet

Tragiskt dödsfall utanför Libyens kust

Efter att ha tillbringat nästan 24 timmar i en gummibåt utanför Libyens kust dog en man i måndags morse ombord på vårt fartyg Aquarius.

Sjukhuset är det enda sjukhus som finns i skyddslägret. Där behandlar vi bland annat, utöver malaria, undernäring och ger akutvård dygnet runt.
Sydsudan

"En timme senare öppnade hon ögonen"

"Det finns en kväll jag aldrig kommer att glömma. Runt nio-tiden kallades jag till akuten när en 11 månader gammal baby kom in medvetslös och mycket blek."
– Lucy Williams, sjuksköterska i Sydsudan.

Flyktinglägret La Linière i norra Frankrike.
Frankrike

“Flyktingar döms att överleva vintern som hemlösa”

Om flyktinglägret La Linière i norra Frankrike stänger kommer tusentals flyktingar att stå utan tak över huvudet när vintern närmar sig. Vi uppmanar lokala myndigheter att tillfälligt stoppa alla planer så att alternativ kan hittas.

Ett litet barn vaccineras mot lunginflammation.
Accesskampanjen

Donerade läkemedel ingen långsiktig lösning

Förra veckan tackade Läkare Utan Gränser nej till vaccin mot lunginflammation från läkemedelsföretaget Pfizer. Anledningen är att vi inte anser att tillfälliga donationer leder till långsiktiga och hållbara lösningar. 

Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.
Syrien

Fyra sjukhus och en ambulans attackerade i östra Aleppo

I fredags attackerades fyra sjukhus i belägrade östra Aleppo i flyganfall utförda av syriska och ryska styrkor. Ett av sjukhusen förstördes och minst två läkare skadades. Bombningarna förstörde också en ambulans och dödade föraren.

Barn i östra Aleppo, Syrien.
Syrien

Tiden rinner ut för barnen i östra Aleppo

Under de senaste veckorna har minst 321 barn skadats och 114 har dödats i urskillningslösa bombattacker. Men barn riskerar också att dö på grund av att grundläggande pediatrisk vård varit begränsad eller inte funnits tillgänglig.

De senaste tre månaderna har alla sjukhus i östra Aleppo, som vi och andra organisationer stödjer, utsatts för bombanfall.
Syrien

Kriget i Syrien är ett krig mot mänskligheten

DEBATT | Läkare Utan Gränser har arbetat i världens krig och konflikter i över 40 år. Men det vi nu ser i Syrien saknar motstycke. Attackerna mot sjukvårdsinrättningar, personal och hjälpkonvojer är så vanligt förekommande att ingen längre kan tro på att det rör sig om misstag.

Dagahaley-lägret i Dadaab, Kenya.
Kenya

Rädsla när världens största flyktingläger stängs

Kenyas beslut att stänga Dadaab har skapat chock och oro bland lägrets boende. Flyktingar som tvingas tillbaka till Somalia riskerar att drabbas hårt av brist på sjukvård, sexuellt våld och tvångsrekrytering till väpnade grupper. 

Orkanen Matthew drabbade Haiti hårt.
Haiti

Så kom Matthew

"Vi hade förberett oss utan att riktigt veta vad vi skulle förbereda oss på. Hemma i huset var vi beredda på att fönstren kunde blåsa sönder och att vi inte skulle kunna ta oss ut på några dagar."

Östra Aleppo, Syrien, har drabbats hårt av bombningarna.
Syrien

"Staden ödeläggs framför våra ögon"

Världen ser på när Aleppo ödeläggs men ingen gör något för att stoppa det. Det är en känsla som delas av de 35 läkarna som är kvar i östra Aleppo.