Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från fältet

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Jemen

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under morgondagens möte för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Jemen

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under morgondagens möte för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Syrien

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

En patient anländer med ambulans till vårt sjukhus Centre de Référence en Urgence Obstétricale i Port-au-Prince, Haiti.
Haiti

När mammor dör

"Jag önskar att varje gång en kvinna och ett barn dör här, att det skulle få samma uppmärksamhet. För det skulle betyda att det hör till ovanligheten."
- Anna Blideman, sjuksköterska.

Under första halvan av 2016 har fler än 9 000 barn i åldrarna mellan 6 månader och 2 år skrivits in på vårt näringsprogram efter att screenas för undernäring i Bokoro-regionen, Tchad.
Tchad

Undernäring - den tysta epidemin i Tchad

Hälften av dödsfallen bland barn i Tchad orsakas av undernäring. Ett hårt klimat och dålig utbildning om mat och hygien är några av orsakerna. 

Foto: Tristan Pfund/Läkare Utan Gränser

Paediatric Days på Karolinska sjukhuset

I dag och i morgon arrangerar vi Läkare Utan Gränsers första "Paediatric Days". Konferensen kommer att streamas live på nätet. 

Khaldoun Al Ali, en palestinier som flytt från Damaskus, Syrien, pratar med en kulturtolken Basel Sief.
Flyktingar i Europa

Vi startar ett projekt i Sverige

I vårt humanitära arbete har vi sett stora vårdbehov bland flyktingar i flera EU-länder. Nu har vi startat ett projekt i Sverige som ska ge psykosocialt stöd till de drygt 1000 asylsökande i Götene kommun. 

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Sydsudan

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Kongo-Kinshasa

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.
Jemen

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

"Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden."
- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.

Flyktinglägret i Calais, Frankrike, som också kallas "Djungeln".
Frankrike

Vad händer med flyktingbarnen i Calais?

Norra delen av flyktinglägret i Calais ska rivas. Men det har ännu inte kommit något besked om vad som händer med de 627 ensamkommande minderåriga som vi bistår i lägret.

Skadade från Syrien kan inte längre söka vård i Jordanien efter att gränsen stängts mot södra Syrien.
Jordanien

Syriska skadade dör – får inte söka vård hos oss

När bomberna faller i Syrien gungar marken på Ramtha-sjukhuset i Jordanien. Men på sjukhuset står sängarna tomma. Hardik Vyas och hans team kan inte längre rädda liv sedan Jordanien stängde gränsen mot södra Syrien den 21 juni. 

Minja Westerlund arbetar som psykolog i zimbabwe.
Zimbabwe

Om vikten av psykisk hälsa

"Det finns många missförstånd när det gäller psykisk hälsa."
- Minja Westerlund, psykolog, som arbetar med projekt för psykisk hälsa i Zimbabwe.

Barn undersöks på flyktinglägret i Bama, Nigeria.
Nigeria

Matbrist slår hårt mot flyktinglägrets barn

Ett team besökte nyligen flyktinglägret i Bama, Nigeria. Många av barnen de mötte var svårt drabbade av sjukdomar och undernäring. 

Hivtester på hiv-avdelningen på sjukhuset i Arua, Uganda.
Hiv/Aids

Kraftsamling nödvändig för att stoppa aids, tuberkulos och malaria

Svenska regeringens stöd till Globala fonden är av stor vikt om aids, tuberkulos och malaria ska stoppas till 2030.Vi som arbetar med att bekämpa dessa sjukdomar vill att Sverige skickar en tydlig signal om att vi kommer att fullfölja våra åtaganden för att stoppa dessa epidemier.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Syrien

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Sydsudan

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Efter översvämningar i Tahoua-distriktet, Niger, har vi öppnat en mobil klinik
Niger

Hundratals familjer hemlösa efter översvämningar i Niger

I början av augusti drabbade kraftiga regn Tahoua-distriktet i Niger. Stora översvämningar spolade bort över fem hundra hus och lämnade uppemot tvåtusen hushåll i en mycket svår situation. 

Fartyget Dignity I, där Astrid Börjesson arbetade som barnmorska.
Medelhavet

"Detta är människor som flyr från krig och elände"

Astrid Börjesson arbetar till vardags som barnmorska på Huddinge sjukhus i Stockholm. I våras klev hon, återigen, ombord på fartyget Dignity I som skulle ta henne ut på Medelhavet. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Flyktingar i Europa

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Afghanistan

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

En fem dagar gammal baby räddades tillsammans med sin tvillingbror och mamma på Medelhavet.
Medelhavet

Rekordstora räddningsinsatser på Medelhavet

Under gårdagen undsatte Läkare Utan Gränser rekordmånga människor på flykt över Medelhavet. Bland de räddade fanns två fem dagar gamla tvillingar.

Läkare Utan Gränsers räddningsfartyg Bourbon Argos, här under en räddningsaktion i maj 2016, har attackerats utanför Libyens kust.
Medelhavet

Vi fördömer attacken mot vårt räddningsfartyg

Den 17 augusti blev vårt sök- och räddningsfartyg Bourbon Argos attackerat av en beväpnad grupp. Vi fördömer starkt den här våldshandlingen.