Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter från fältet

Att spela spel är ett verktyg som vi använder för att få barnen att bearbeta det de varit med om.
Sydsudan

"De har varit med om saker inga barn ska uppleva"

Konflikten i världens yngsta land Sydsudan har många mörka sidor – en av de allra mörkaste är väpnade gruppers rekrytering av barn. I ett nytt projekt hjälper vi forna barnsoldater att få tillbaka sina liv.  

Bloggare från fältet

Att spela spel är ett verktyg som vi använder för att få barnen att bearbeta det de varit med om.
Sydsudan

"De har varit med om saker inga barn ska uppleva"

Konflikten i världens yngsta land Sydsudan har många mörka sidor – en av de allra mörkaste är väpnade gruppers rekrytering av barn. I ett nytt projekt hjälper vi forna barnsoldater att få tillbaka sina liv.  

När orkanen Matthew träffade Haiti 2016 isolerades många byar och våra team jobbade hårt med att nå människor på landsbygden.
Haiti

Att arbeta på landsbygden

"En kollega som arbetar på vårt sjukhus ute på landsbygden hade blivit sjuk. Nu undrade de om jag kunde tänka mig att åka dit ett par dagar och täcka upp. Självklart sa jag ja."
- Ilsa Karlsson, Haiti.

Thok Johnson Gony, sjuksköterska från Sydsudan.
Sydsudan

En dröm sedan barndomen

Thok växte upp i ett flyktingläger i Etiopien. Där såg han med egna ögon hur humanitära organisationer räddade liv. Något som inspirerade honom att utbilda sig och söka arbete med Läkare Utan Gränser.

Människor som är inlåsta i ett förvar i Khoms, Libyen.
Libyen

Libyen: Flyktingar inlåsta mitt i striderna

Vi är extremt oroade över situationen bland civila som sitter fast i striderna i Tripoli. Flyktingar och migranter som hålls inlåsta i förvar i stridsområdet måste evakueras.

Timothy, som har fått behandling mot schizofreni genom vårt projekt, och hans mamma Susana i Liberias huvudstad Monrovia.
Liberia

En livlina för Liberias trasiga själar

De senaste decenniernas omvälvande händelser har satt djupa spår hos Liberias befolkning, inte minst på den psykiska hälsan. Men det finns hjälp att få – inom ramen för vårt psykiatriska projekt i Monrovia.

Becya Adelines son Jason föddes på vårt sjukhus i Port-au-Prince, Haiti. Hon förlorade sitt första barn på grund av eklampsi.
Haiti

Livsfarliga kramper

Idag har jag för första gången i mitt liv träffat på en patient som led av eklampsi. Eklampsi kan undvikas om man upptäcker och behandlar det i tid - vilket i ett land som Sverige nästan alltid är fallet.

Séraphine tillsammans med sin dotter Amélie, som vårdades för mässling på Makiso allmäna sjukhus i Kisangani, Kongo-Kinshasa.
Mässling

5 saker du bör veta om mässling

Mässling är en ytterst smittsam virussjukdom och en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn under fem år. Här listar vi fem saker du borde veta om sjukdomen.

På kvällen den 26 mars genomfördes självmordsattacker på olika ställen i Nguigmi, Niger.
Niger

Våldet trappas upp runt Tchadsjön

Flera civila har dödats eller skadats och hundratals hus har bränts ner i Diffa-regionen i Niger. Människor har kidnappats, avrättats och hamnat i korseld. Hjälporganisationerna klarar inte av att hantera behoven.

Förhållandena i bosättningarna i Herat, Afghanistan, är undermåliga och tillgången till mat är begränsad.
Afghanistan

Kampen mot kylan i Herat

Över 150 000 människor har flytt från sina byar i nordvästra Afghanistan och sökt skydd i Herat. Men de har lite mat och dålig tillgång till sjukvård. Därför har vi öppnat en klinik för att bistå med välbehövd hjälp till den utsatta befolkningen.

Människor som flytt undan folkmordet i Rwanda till grannlandet Kongo-Kinshasa.

Rwanda: 25 år sedan folkmordet

Den 7 april 1994 inleddes ett av de värsta folkmorden i vår tid i det centralafrikanska landet Rwanda. Närmare 800 000 människor dödades under cirka hundra dagar.

Cheldine Jean Pierre, i Haiti, som skottskadades i benet.
Haiti

En spännande utmaning

"Eftersom jag är van vid att arbeta inom akutsjukvården känner jag att jag är på bekant mark, även om det finns många skillnader."
- Sjuksköterskan Ilsa Karlsson.