Sedan våldsamheter brutit ut mellan rivaliserande grupper i Batangafo, Centralafrikanska republiken, har nära 10 000 människor de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i staden, som Läkare Utan Gränser stödjer.
Den upptrappade konflikten mellan medlemmar i den tidigare Seleka-koalitionen och så kallade självförsvarsgrupper har återigen försatt Batangafo i kaos, med dödligt våld och plundring som följd. Ett antal hjälporganisationer har plundrats, inklusive Läkare Utan Gränser, och en stor del av stadens flyktingläger har plundrats och bränts ner vilket tvingat människor att söka skydd på annat håll.
– De människor som tagit sin tillflykt på sjukhuset och andra platser runtomkring Batangafo kan fortfarande inte bygga upp sina hem i lägret de tvingades fly från, säger Carlos Francisco, projektkoordinator på Läkare Utan Gränser. Under tiden förstärker vi vattenförsörjningssystemet på sjukhusområdet och erbjuder tillgång till latriner. Men människor måste tillåtas att återvända till lägret i säkerhet och att kunna återuppbygga sina hem så snart som möjligt.
Inte ens sjukhus är säkra platser
De flesta människorna som befinner sig på sjukhuset lämnar området under dagen och återvänder framåt kvällen. Men i Centralafrikanska republiken är inte ens sjukhus att betrakta som säkra platser. Under de senaste veckorna har beväpnade grupper tvingat sig in på sjukhus i både Bangassou och Zemio.
– En stor del av befolkningen känner fullständig hjälplöshet, säger Carlos Francisco. Föreställ dig en situation där människor tror att den enda säkra plats som finns kvar är ett sjukhus. Under de senaste två veckorna har stridigheterna i Batangafo resulterat i 24 döda och 17 skadade. De skadade bestod av stridande från båda sidor, och några av dem har behandlats på Batangafos sjukhus.
Läget i staden är fortsatt spänt trots att ledarna för de rivaliserande grupperna hävdar att de har kommit överens om att förhindra att konflikten trappas upp igen.
Sedan november i fjol har konflikten i Centralafrikanska republiken, som bröt ut 2013/14, förvärrats. Under de senaste månaderna har fler än 180 000 personer flytt sina hem. Det innebär att fler än 400 000 människor just nu är på flykt inom landet, medan cirka 500 000 personer är flyktingar i grannländer. Detta innebär 900 000 människor på flykt av en befolkning på drygt 4,5 miljoner människor.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1996 och har för närvarande över 2 400 nationellt anställda och 230 internationella medarbetare i landet. Sedan 2013 har vi fördubblat vårt medicinska stöd som svar på krisen. För närvarande driver vi cirka 20 projekt över hela landet, där medicinska team tillhandahåller kostnadsfri vård, som barnhälsovård, rutinmässiga vaccinationer, mödravård och kirurgi samt behandling av sjukdomar som hiv och tuberkulos.