Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna står i en sjukhussal bredvid en säng där ett spädbarn ligger.
Publicerad 3 januari 2023

Läkare Utan Gränser fördömer förbudet mot kvinnors rätt att arbeta i ideella organisationer

Foto: Oriane Zerah
Mamma med sitt barn som får vård på neonatalavdelningen på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Khost, Afghanistan.

Läkare Utan Gränser fördömer förbudet som utfärdats av talibanerna (Islamiska emiratet Afghanistan) för att frånta landets kvinnliga invånare deras rättigheter att arbeta för ideella organisationer.

- Över 51 procent av vår personal med medicinska roller i Afghanistan är kvinnor. De ger vård till tusentals personer i landet varje dag. Vår verksamhet skulle inte fungera utan dem och detta nya direktiv är bara ett i raden av systematiska försök att radera kvinnors närvaro i det offentliga rummet, säger Filipe Ribeiro, ansvarig för våra insatser i Afghanistan.

Kvinnors roll avgörande
Afghanistan är till stor del beroende av humanitärt bistånd och lider av extremt utbredd fattigdom. Kvinnliga arbetstagare har en avgörande roll i att tillhandahålla hälso- och sjukvård och humanitär hjälp. Ingen organisation, oavsett storlek, kan bistå med hjälp till behövande i Afghanistan utan kvinnors medverkan.

Konsekvenserna av det senaste förbudet kommer att slå hårdast mot de patientgrupper som redan är mest sårbara, som kvinnor och barn.

I nuläget fortsätter vår kvinnliga personal att arbeta obehindrat på de sjukvårdsinrättningar som drivs av oss och sjukvårdsmyndigheterna. Det måste också fortsätta så framöver.

- Över 90 procent av vår medicinska personal på mödravårdssjukhuset i Khost är kvinnor. De assisterar över 1 800 förlossningar varje månad. Om denna politik implementeras fullt ut kommer kvinnor att ställas inför ytterligare hinder att få tillgång till sjukvård innan, under och efter graviditeten, säger Filipe Ribeiro.

Förödande konsekvenser
Efter stängningen av landets gymnasieskolor i mars 2022 meddelade också Afghanistans ministerium för högre utbildning att man kommer att hindra kvinnor från att studera på privata och offentliga universitet. Detta kommer utan tvekan att ha förödande konsekvenser på längre sikt.

- Sjukvårdssystemet i Afghanistan är redan djupt sargat och vårdpersonalen kämpar för att tillgodose människors grundläggande behov. Om situationen är svår idag, vad kommer då att hända i framtiden om hälften av alla potentiella läkarstudenter inte tillåts studera, säger Filipe Ribeiro.

- På sjukhuset i Khost har vi redan svårt att tillsätta alla nödvändiga positioner, inklusive gynekologer som det råder extremt brist på i hela regionen. Vi behöver fler kvinnliga läkare, inte färre, säger Filipe Ribeiro.

Att utesluta kvinnor på det här sättet strider mot varje princip om humanitet och medicinsk etik som sjukvårdspersonal skriver under på. Grundläggande sjukvård ska vara tillgängliga för alla kön och måste därmed också tillhandahållas av alla kön. Därför kommer vi fortsätta att hjälpa alla som behöver vård genom att behålla vår personalstyrka som den är.

Said Bibi ger ett glas mjölk till sin son Siddiqullah.

Vårt arbete i Afghanistan

Läkare Utan Gränser driver sju projekt i Helmand, Kunduz, Herat, Khost, Kabul, Kandahar och Bamiyan med särskilt fokus på specialistsjukvård. Mer än 1 700 läkare arbetar för organisationen i Afghanistan, varav 894 är kvinnor och 835 män.
Läs mer om vårt arbete