Mer än 40 år av konflikt och osäkerhet har lagt Afghanistans ekonomi och infrastruktur i ruiner och gjort många människor beroende av humanitärt stöd. Barnadödligheten är hög och alltför många kvinnor dör grund av komplikationer vid graviditet eller förlossning.
Vad händer i Afghanistan?
När talibanerna gick in i huvudstaden Kabul och tog över makten i augusti 2021 skars det utländska biståndet ned över en natt. Afghanska tillgångar i USA och i vissa andra länder frystes och många internationella organisationer lämnade landet. Detta ökade trycket på ett redan bräckligt och överbelastat offentligt hälso- och sjukvårdssystem och gjorde det allt svårare för människor att få tillgång till livsviktig vård.
Vi har stannat kvar och fortsätter ge akut vård på många platser. Överallt bevittnar vi de negativa effekterna av den dåliga tillgången till hälso- och sjukvård i Afghanistan. Många patienter måste resa långa sträckor från andra provinser för att komma till sjukhus och ibland kommer de fram i kritiskt tillstånd.
Läkare Utan Gränsers arbete i Afghanistan
Läkare Utan Gränser har projekt i flera provinser i Afghanistan, med fokus på akutinsatser samt barn- och mödravård. Då det är stor brist på utbildad kvinnlig vårdpersonal lägger vi stor vikt vid att utbilda kvinnor i våra medicinska projekt.
Mödravård
Genom att tillhandahålla kostnadsfri, högkvalitativ mödra- och neonatalvård på två sjukhus i provinserna Helmand och Khost vill vi bidra till att minska antalet dödsfall och sjukdomar hos mödrar och deras nyfödda barn på en av världens farligaste platser att föda barn på.
Utbildning av medicinsk personal är en integrerad och viktig del av våra projekt. Vi lägger stor vikt vid att utbilda lokal kvinnlig personal genom våra projekt i Afghanistan. Nästan alla barnmorskor är afghanska kvinnor, och några av dem har fått stor erfarenhet av att hantera komplicerade förlossningar sedan vi öppnade vårt förlossningssjukhus i Khost 2012.
Vi fortsätter vårt samarbete med det afghanska barnmorskeförbundets genom finansiering och tekniskt stöd för förlossningar, förlossnings- och eftervård samt familjeplanering.
Trauma- och akutvård
Läkare Utan Gränsers traumacenter i Kunduz har en akutmottagning, en intensivvårdsavdelning, avdelningar för inneliggande patienter, två operationssalar samt en öppenvårdsmottagning. Majoriteten av patienterna som läggs in på centret har skadats i olyckor, men vi vårdar också patienter med våldsrelaterade skador, till exempel explosioner.
Tuberkulosvård
Läkemedelsresistent tuberkulos är ett stort problem i Afghanistan som förvärras av bristande kunskap om sjukdomen och dålig tillgång till behandling. Läkare Utan Gränser har stöttat det nationella tuberkulosprogrammet i Kandaharprovinsen sedan 2016. Vi driver ett sjukhus med labb, en öppenvårdsmottagning och en avdelning för inlagda patienter med multiresistent tuberkulos.
Undernäring och mässling
I Herat, Helmand och Kandahar vårdar vi undernärda barn på särskilda undernäringskliniker.
I huvudstaden Kabul stöttade vi under 2023 vi Maiwand universitetssjukhus. Vi öppnade en ny mässlingsavdelning med 28 platser och en undernäringsklinik med 34 platser.
Jordbävning i Herat
Den 7 oktober 2023 drabbades västra Afghanistan av en kraftig jordbävning. Läkare Utan Gränser var redan på plats i Herat när jordbävningen skedde. Vi skickade material för att vårda upp till 400 skadade patienter och stationerade ett medicinskt team på sjukhusets akutmottagning. Vi satte även upp tält på sjukhusområdet för att hantera tillströmningen av patienter.
Podcast "Uppdrag: Rädda Liv"
Läs mer om våra aktiviteter i Afghanistan på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.
Senast uppdaterad 28 oktober 2024.
Fakta Afghanistan
- Befolkning: 37,1 miljoner
- Huvudstad: Kabul
- Läkare Utan Gränsers första projekt: 1980
- Antal anställda 2023: 3 269