Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan: Vi stänger mödravårdsprojektet efter attack

Publicerad 15 juni 2020
Tomma sängar för nyfödda i en sjukhussal, blod på golvet.
Foto: Frederic Bonnot/Läkare Utan Gränser
Avdelningen för nyfödda på sjukhuset Dasht-e-Barchi i Kabul, Afghanistan, efter attacken.

Efter en brutal attack avslutar vi vårt arbete på sjukhuset i Dasht-e-Barchi i den afghanska huvudstaden Kabul. Den 12 maj sköts 16 kvinnor systematiskt ihjäl inne på mödravårdsavdelningen – fem av dem dödades under pågående förlossning. Dessutom sköt och dödade gärningsmännen en barnmorska, två barn och sex andra vuxna som befann sig på sjukhuset.

En månad efter dådet är det fortfarande oklart vem som ligger bakom attacken. Men vi har fattat beslutet att stoppa våra aktiviteter på sjukhuset, eftersom det var en riktad attack mot kvinnor, barn och sjukvårdspersonal. Det går inte att utesluta att mödravårdsavdelningen skulle bli måltavla igen.

Ännu idag har ingen grupp tagit på sig ansvaret för dådet. Afghanska myndigheter har pekat ut talibanerna – även kända under namnet Islamiska emiratet Afghanistan – som gärningsmän. Talibanerna har dock tillbakavisat anklagelserna. Andra har utpekat IS-grupperingen Islamiska staten i Khorasan.

Hazarerna särskilt utsatta

Denna attack kan inte betraktas som en tragisk, isolerad incident: Hazarerna som bor i området Dasht-e-Barchi har varit utsatta för en serie attacker, liksom andra hjälporganisationer. Stängningen av mödravårdsavdelningen i Dasht-e-Barchi är ett nödvändigt men smärtsamt beslut och det kommer att få enorma konsekvenser för de miljoner människor som bor i området.

– Vi var medvetna om riskerna med projektet i Dasht-e-Barchi, men aldrig kunde vi tro att någon skulle attackera försvarslösa gravida kvinnor, som var där för att föda barn, och döda dem och deras barn, säger Thierry Allafort-Duverger, generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers franska sektion.

– Men det hände tyvärr och vi måste acceptera verkligheten som den ser ut; högre murar och tjockare säkerhetsdörrar kommer inte förhindra att liknande attacker inträffar igen. Att stanna kvar skulle innebära att vi accepterar en sådan här förlust av människoliv, vilket är otänkbart, säger Thierry Allafort-Duverger.

Under 2019 hade mödravårdsavdelningen vid Dasht-e-Barchi-sjukhuset närmare 16 000 förlossningar vilket gör det till ett av Läkare Utan Gränsers största projekt runt om i världen. När vi nu tvingas stänga vår verksamhet innebär det att kvinnor och spädbarn blir utan tillgång till nödvändig medicinsk vård – i ett land där barn- och mödradödligheten fortfarande är hög.

Flera attacker mot sjukvård

Under de senaste 16 åren har fler än 70 personer, både personal och patienter, dödats på Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar i Afghanistan. Där ingår bland annat morden på fem av organisationens medarbetare i provinsen Badghis 2004, samt den förödande flygattacken mot Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz i oktober 2015, då 42 personer dog.

Läkare Utan Gränser fortsätter att jobba med våra andra projekt i Afghanistan, närmare bestämt i Helmand, Herat, Kandahar, Khost och Kunduz.