Hoppa till huvudinnehåll
Hälsoinformatören Munir Hussain delar ut munskydd i Karachi, Pakistan, för att stoppa spridningen av covid-19.
Publicerad 8 december 2020

Covidvaccin - hur kan det fördelas rättvist?

Foto: Nasir Ghafoor och Läkare Utan Gränser
Kate Elder, vaccinexpert på vår Accesskampanj, intervjuas av Sonja Leister. På bilden också hälsoinformatören Munir Hussain som delar ut munskydd i Karachi, Pakistan, för att stoppa spridningen av covid-19.

Ett fåtal rika länder har redan förköpt majoriteten av vaccindoserna mot covid-19 som kommer finnas på marknaden. Men hur ska länder som inte har råd att förköpa vaccin göra? Kate Elder, vaccinexpert i New York, förklarar hur en rättvis global fördelning kan uppnås.

 

 – Rika länder har placerat sig själva först i kön för att få tillgång till vaccin, berättar Kate Elder, vaccinexpert på Läkare Utan Gränsers Accesskampanj i podden.

En handfull höginkomstländer har satsat enorma ekonomiska resurser på att förse sin befolkning med framtida covidvaccin. Enligt en uppskattning från organisationen Oxfam har länder som representerar 13 procent av världens befolkning redan köpt upp runt 51 procent av vaccindoserna som ska produceras.

I en pandemi ställs frågan om immaterialrätt på sin spets. Indien och Sydafrika har lämnat in ett förslag till världshandelsorganisationen WTO om att frångå patent på alla medicinska produkter mot covid-19 för att fler ska kunna tillverka och distribuera dem och på så vis säkra större och billigare tillgång globalt. Många höginkomstländer – inklusive Sverige – har inte ställt sig bakom förslaget.

– Vi behöver en mer jämlik maktbalans mellan allmänheten och de stora läkemedelsföretagen. För detta krävs extra åtgärder för att garantera att folkhälsan sätts framför vinster. 

Lyssna på vår podcast här