Hoppa till huvudinnehåll
En pojkes sår på benet rengörs av en läkare. Pojken har även bandage på näsan.
Publicerad 17 januari 2023

”De försökte slå mig där såret sitter på näsan”

Foto: Saiyna Bashir
10-åriga Idrees besöker Läkare Utan Gränsers klinik två gånger i veckan. Hans behandling kommer att pågå i 28 dagar. Förhoppningen är att såren kommer att försvinna.

Sjukdomen kutan leishmaniasis, som leder till sår och ärrbildningar på huden, är ett utbrett problem i Pakistan. Den går att behandla men bristen på läkemedel är stor och personer med sjukdomen möter ofta stigma. 

– Mina skolkamrater retades och försökte slå mig där såret sitter på näsan. Jag har slutat gå till skolan, jag vill inte återvända dit förrän såret har läkt, säger tioåriga Idrees. 

Idrees är en av många patienter som får behandling mot hudinfektionen kutan leishmaniasis, även kallad orientböld, på Läkare Utan Gränsers klinik i Quetta. Sjukdomen, som överförs via sandflugor, är mycket vanlig i de pakistanska provinserna Baluchistan, där Quetta är huvudstad, och Khyber Paktunkwa.  

Leder till synliga sår och ärr 

Kutan leishmaniasis är vanligast bland de allra fattigaste. Även om sjukdomen inte är livshotande orsakar den ofta allvarliga fysiska men. De sår och ärr som infektionen leder till sitter ofta på synliga ställen som ansiktet, händerna och fötterna.  

Precis som i Idrees berättelse blir personer med kutan leishmaniasis ofta stigmatiserade och diskriminerade. Många mår dåligt och slutar gå till skolan, jobbet eller engagera sig i andra sociala aktiviteter. 

Närbild på en arm med ett sår ungefär lika stort som en 5-krona.
Foto: Saiyna Bashir
Sjukdomen kutan leishmaniasis, leder till sår och ärrbildningar på huden. Ofta dyker såren upp på ställen som är svåra att dölja som ansiktet, händerna och fötterna.

Viktigt att vård finns nära 

Läkare Utan Gränser ger, i samarbete med Pakistans sjukvårdsmyndigheter, vård och psykologiskt stöd till personer med kutan leishmaniasis på sjukhus i Baluchistan och Khyber Pakhtunkhwa. För att fler i regionen ska få tillgång till vård startade vi även satellitkliniker på vårdcentraler i mer avlägsna områden kring Badaber och Telamand i slutet av 2021.  

– Invånarna i Badaber och Telemand var tidigare tvungna att resa långt för att få vård i Peshawar, huvudstaden i Khyber Pakhtunkhwa. Med satellitklinikerna har vi sett till att fler får kvalitativ vård ett stenkast från sina hem, säger Hayat, läkare och medicinskt ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser mot kutan leishmaniasis i Khyber Pakhtunkhwa.  

Sjukdomen går att behandla 

Kutan leishmaniasis går att behandla genom att en medicin, baserad på antimonsalt, injiceras i såren eller musklerna dagligen i mellan 20 och 28 dagar, eller varannan vecka under fyra till sex veckor. Längden på behandlingen avgörs av hur allvarlig infektionen är. Många offentliga vårdinrättningar i Pakistan tillhandahåller dock inte behandlingen, eftersom läkemedlet inte tillverkas i landet. På privata kliniker är medicinen ofta mycket dyr.  

Få som tillhandahåller medicin 

Leishmaniasis är en av 20 diagnoser som världshälsoorganisationen WHO definierar som försummade tropiska sjukdomar. Det vill säga, sjukdomar som det inte riktas tillräckliga investeringar till. I nuläget är det bara två organisationer som tillhandahåller medicin mot kutan leishmaniasis i Pakistan: Läkare Utan Gränser och WHO.  

Ett annat problem är att vårdanställda saknar kunskap kring att behandla sjukdomen på ett säkert och effektivt sätt. För att motverka detta utbildar vi offentlig vårdpersonal i Baluchistan och Khyber Pakhtunkhwa. 

En läkare fyller i en journal. I bakgrunden sitter en patient.

Kutan Leishmaniasis

Förra året behandlade vi 3 481 patienter i Baluchistan och 1 645 patienter i Khyber Pakhtunkhwa för kutan leishmaniasis. Vi gav psykologiskt stöd till 1 150 patienter i Quetta. Vi startade även en klinisk studie i Pakistan för att hitta fler behandlingsformer.
Läs mer