Hoppa till huvudinnehåll

Pakistan - Översvämningar

En kvinna och hennes barn på en mobil hälsoklinik i Pakistan
Foto: Läkare Utan Gränser
Läkaren Hafsa i samtal med Ruba Rubina, en patient som bor i ett läger för människor som flytt undan översvämningarna i Sindh-provinsen, Pakistan. 2022.

Pakistan

Fakta Pakistan

  • Befolkning: 225 miljoner
  • Huvudstad: Islamabad
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1986
  • Antal anställda 2021: 1,153

Tillgång till hälso- och sjukvård är fortfarande en utmaning i Pakistan, särskilt för människor som bor isolerade på landsbygden eller områden som drabbats av konflikter.

Översvämningar 2022

Den 26 augusti utlyste Pakistans regering undantagstillstånd. Kraftiga monsunregn har orsakat omfattande översvämningar och förstörelse som drabbat mer än 33 miljoner människor.

Sedan de kraftiga regnen kom i juni har mer än en tredjedel av landet hamnat under vatten och vissa områden har fått mer än fyra gånger mer regn än normalt. Över 1 700 personer har mist livet och minst 12 700 har skadats. Ytterligare miljoner människor har tvingats lämna sina hem, medan många byar fortfarande är avskurna från hjälp utifrån.

Det behövs nu en brådskande och utökad humanitär insats, med prioritet på tillgång till rent dricksvatten och skydd.
 

Läkare Utan Gränsers insatser i översvämningarna

Våra team har arbetat med att anpassa de befintliga medicinska projekten efter situationens utveckling och ger livräddande vård till överlevande. Vi har förstärkt teamen på plats med 50 personer för att stötta människor som drabbats av översvämningarna.
 

  • Hittills har våra akutteam genomfört över 23 000 patientkonsultationer på mobila kliniker i provinserna Sindh, Balochistan och Khyber Pakhtunkhwa.
  • Över 8 000 kit med nödhjälp, inklusive hygien- och matlagningskit, har delats ut, och mer än 1 500 familjer har också fått myggnät och myggspray.
  • Vi har levererat över 8 miljoner liter rent dricksvatten till överlevande i Sindh och Balochistan.

Reguljära projekt i Pakistan

Hälso- och sjukvård för kvinnor och barn är ett stort problem i Pakistan. Kvinnor på landsbygden dör av komplikationer som kan förebyggas under graviditet och förlossning, och neonatalvård är inte tillgänglig i många områden. Enligt Pakistans demografiska hälsoundersökning dör ett av elva barn före fem års ålder.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Pakistan sedan 1986, där vi har gjort insatser vid naturkatastrofer, väpnade konflikter och tillhandahållit grundläggande hälsovård.

I dag är våra medicinska projekt inriktade på att förbättra vården för gravida kvinnor och barn samt på att behandla infektionssjukdomar som hepatit C och kutan leishmaniasis. Vi stöttar också landets sjukvård med hanteringen av covid-19-pandemin och tillhandahåller vård för flyktingar från grannlandet Afghanistan.

Läs mer om våra aktiviteter i Pakistan på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida

Senast uppdaterad 14 oktober 2022.