Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna och hennes barn på en mobil hälsoklinik i Pakistan
Foto: Läkare Utan Gränser
Läkaren Hafsa i samtal med Ruba Rubina, en patient som bor i ett läger för människor som flytt undan översvämningarna i Sindh-provinsen, Pakistan. 2022.

Pakistan

Tillgång till hälso- och sjukvård är fortfarande en utmaning i Pakistan, särskilt för människor som bor isolerade på landsbygden eller i områden som drabbats av väpnade konflikter.

Hälso- och sjukvård för kvinnor och barn är ett stort problem i Pakistan. Kvinnor på landsbygden dör av komplikationer som kan förebyggas under graviditet och förlossning, och neonatalvård är inte tillgänglig i många områden. Enligt Pakistans demografiska hälsoundersökning dör ett av elva barn före fem års ålder.

Läkare Utan Gränsers arbete i Pakistan

Våra medicinska projekt är inriktade på att förbättra vården för gravida kvinnor och barn samt på att behandla infektionssjukdomar som hepatit C och kutan leishmaniasis. Vi tillhandahåller även vård för flyktingar från grannlandet Afghanistan.

Akutinsatser

Läkare Utan Gränser hjälper de pakistanska myndigheterna med beredskap för akuta insatser vid sjukdomsutbrott eller naturkatastrofer. När översvämningar drabbade Sindh-regionen i oktober 2020 satte vi upp mobila kliniker som besökte 25 översvämningsdrabbade byar i Tehsil Johi.

När stora delar av Pakistan drabbades av katastrofala översvämningar i mitten av 2022 inledde vi akutinsatser för att hjälpa några av de miljontals drabbade, samtidigt som vi fortsatte att driva de flesta av våra reguljära projekt.

Läs mer om våra aktiviteter i Pakistan på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

 

Senast uppdaterad 18 juli 2023.

Pakistan

Fakta Pakistan

  • Befolkning: 225 miljoner
  • Huvudstad: Islamabad
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1986
  • Antal anställda 2022: 1 304