Hoppa till huvudinnehåll

Dödlig vecka på Medelhavet

Publicerad 17 november 2020

I slutet på förra veckan drunknade hundra människor på centrala Medelhavet när fyra båtar förliste. Samtidigt håller italienska och europeiska myndigheter sex sök- och räddningsfartyg från olika hjälporganisationer kvar i hamn. Våra team i Libyen tog hand om tre kvinnor som plockades upp av fiskare i slutet på förra veckan efter att deras träbåt kapsejsat. Men 20 personer saknas fortfarande och misstänkts vara döda.

–  Vi vill inte höra fler tomma ord. När regeringar i EU-länder och EU-kommissionen säger att de är chockade över de här händelserna är det inget annat än hyckleri. Ansvaret för de här dödsfallen är helt och hållet EU:s. De är den konkreta konsekvensen av EU-politiken som går ut på att inte bistå människor i sjönöd och att dessutom aktivt hindra hjälporganisationer från att utföra sök- och räddningsinsatser, säger Hassiba Hadj Sahraoui, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser. 

I år har nästan 700 personer dött när de har försökt ta sig från Libyen över Medelhavet. Sök- och räddningsfartyget Sea-Watch 4, som vi driver i samarbete med organisationen Sea-Watch, hålls sedan den 19 september kvar i hamnen i Palermo. Sedan dess har 267 dödsfall rapporterats på havet. Ytterligare fem sök- och räddningsfartyg hålls kvar i hamn av olika svepskäl. Det enda civila fartyget som just nu kan utföra sök- och räddningsinsatser är Open Arms.

"Varje dag dödas människor"

Samtidigt stoppas allt fler människor som försöker fly från Libyen. Bara mellan den 3 och 9 november tvingades 1 000 personer tillbaka av den libyska kustbevakningen. En siffra som tydligt visar hur många det är som försöker lämna landet via Medelhavet.

Vi har gång på gång påtalat att förhållandena i förvaren i Libyen är omänskliga. Där hålls flyktingar, migranter och asylsökande helt godtyckligt och på obestämd tid.

– Förra veckan sköts en 15-årig pojke från Eritrea till döds när beväpnade män stormade in i ett härbärge, säger William Hennequin, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libyen. 

– Varje dag dödas människor, de förs bort, torteras. Så länge detta fortsätter, och så länge det inte finns några säkra vägar, kommer människor att fortsätta försöka fly över Medelhavet.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare