Hoppa till huvudinnehåll

Dödlig vecka på Medelhavet

Publicerad 17 november 2020

I slutet på förra veckan drunknade hundra människor på centrala Medelhavet när fyra båtar förliste. Samtidigt håller italienska och europeiska myndigheter sex sök- och räddningsfartyg från olika hjälporganisationer kvar i hamn. Våra team i Libyen tog hand om tre kvinnor som plockades upp av fiskare i slutet på förra veckan efter att deras träbåt kapsejsat. Men 20 personer saknas fortfarande och misstänkts vara döda.

–  Vi vill inte höra fler tomma ord. När regeringar i EU-länder och EU-kommissionen säger att de är chockade över de här händelserna är det inget annat än hyckleri. Ansvaret för de här dödsfallen är helt och hållet EU:s. De är den konkreta konsekvensen av EU-politiken som går ut på att inte bistå människor i sjönöd och att dessutom aktivt hindra hjälporganisationer från att utföra sök- och räddningsinsatser, säger Hassiba Hadj Sahraoui, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser. 

I år har nästan 700 personer dött när de har försökt ta sig från Libyen över Medelhavet. Sök- och räddningsfartyget Sea-Watch 4, som vi driver i samarbete med organisationen Sea-Watch, hålls sedan den 19 september kvar i hamnen i Palermo. Sedan dess har 267 dödsfall rapporterats på havet. Ytterligare fem sök- och räddningsfartyg hålls kvar i hamn av olika svepskäl. Det enda civila fartyget som just nu kan utföra sök- och räddningsinsatser är Open Arms.

"Varje dag dödas människor"

Samtidigt stoppas allt fler människor som försöker fly från Libyen. Bara mellan den 3 och 9 november tvingades 1 000 personer tillbaka av den libyska kustbevakningen. En siffra som tydligt visar hur många det är som försöker lämna landet via Medelhavet.

Vi har gång på gång påtalat att förhållandena i förvaren i Libyen är omänskliga. Där hålls flyktingar, migranter och asylsökande helt godtyckligt och på obestämd tid.

– Förra veckan sköts en 15-årig pojke från Eritrea till döds när beväpnade män stormade in i ett härbärge, säger William Hennequin, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libyen. 

– Varje dag dödas människor, de förs bort, torteras. Så länge detta fortsätter, och så länge det inte finns några säkra vägar, kommer människor att fortsätta försöka fly över Medelhavet.