Hoppa till huvudinnehåll

En gynekologs dagbok del 1 - "Nervös? Javisst!"

Anders Krondahl framför en bil med läkare utan gränsers logotyp
Anders Krondahl
Läkare
Anders Krondahl
På väg till Sydsudan / Aweil för uppdrag för Läkare Utan Gränser.

Anders Krondahl har dokumenterat sitt drygt över en månads uppdrag i Sydsudan i form av en dagbok. Här kommer du i tre delar få följa framgångar såväl som motgångar på mödravårdsavdelningen på vårt sjukhus i Aweil.

Dag 1
Jaha! Då var det dags igen, på Arlanda för nytt uppdrag för Läkare Utan Gränser. 15 år sedan sist. Då uppdrag i Darfurprovinsen i västra Sudan. Nu 15 år senare åker jag på nytt läkaruppdrag till den nya nationen Sydsudan. Då som ung ST doktor på kirurgen med relativ begränsad erfarenhet och utan familj.

Denna gång som specialist och överläkare i Gynekologi och obstetrik. Nu gift trebarnsfar.

Nervös? Javisst!

Dag 2
Anlänt till Juba i Sydsudan och flyger imorgon till Aweil 60 mil norrut. Träffat en del personer från teamet och fått en lättare briefing. Tydligen hade min föregångare på min position som förlossningsläkare en mycket tuff tid, så pass ansträngande att han valt att sluta uppdraget i förtid och Aweil har stått utan förlossningsläkare och gynekolog en tid. Sålunda är jag väntad!!

Dag 3
Kaotisk väntan på flygplatsen i Juba för att efter incheckning få beskedet att flyget är inställt! Landningsbanan i Aweil är översvämmad...

Dag 4
Äntligen framme i Aweil och har träffat teamet som kommer från hela världen: Japan, Australien, Burkina Faso och träffat Lucy från Uganda som är ”Supervising Midwife”. Jag känner direkt att Lucy är den person jag kommer arbeta närmast med och att hon förefaller vara en mycket kompetent, erfaren och dedikerad barnmorska vilket gläder mig oerhört.
 

En vattenpöl utanför vårt sjukhus i Aweil, Sydsudan
Regnperioden med ständiga skyfall och översvämningar och pga detta malariasäsong. Bild av sjukhusentrén.

Dag 5

Första dagen på sjukhuset och så många intryck!  Jag skakar hand och presenteras för sannolikt över 200 personer. Sjukhuset är knökfullt på alla avdelningar och fullt av aktivitet.
Startar dagen med rond på mödravårdsavdelningen och Lucy vägleder mig lyckligtvis. De lokala barnmorskorna förefaller mycket kompetenta och självständiga, de utför saker som vore doktorsjobb här hemma, de anlägger sugklockor, syr bristningar och utför manuella placenta lösningar. Många av dem är också utbildade i ”focus point ultrasound” vilket är en bärbar liten ultraljudsapparat med förbluffande god upplösning och bild.

Svåra fall förevisas mig, bland annat kvinnor med fistlar som läcker avföring och urin ohämmat. Detta efter att ha fött ett dödfött barn i en förlossning som varat i flera dygn. Kvinnor med uttalad blodbrist / anemi med blodvärde på 30-40 efter blödningar eller malaria. Lyckligtvis har Läkare Utan Gränser ordnat med en fungerande blodbank så säkert och testat blod kan ges. Lång dag på jobbet och vanligtvis skulle jag stupat i säng men nu är jag således jourhavande gynekolog och förlossningsläkare dygnet runt för de närmaste 5 veckorna…

Ingången till sjukhuset i Aweil
Ingången till Läkare Utan Gränsers blodbank på Sjukhuset i Aweil.

Dag 6

Bestämmer mig idag för att vi inte skall reoperera den kvinna som utvecklat både fistlar från urinblåsa och tarm vilket leder till att hon ohämmat läcker avföring och urin. Våran kirurg har föreslagit en ny operation men efter att idag satt mig in i fallet anser jag det allt för riskfyllt. Hon är helt enkelt i för dåligt skick för att klara större kirurgi. Mager med ett blodvärde på 62. Hon har också en delvis öppen buk efter det första kejsarsnittet och ett ytterligare försök till reoperation. Barnet som hon väntade dog under förlossningen och då hon inte kunde föda ut barnet orsakade det döda fostrets huvud tryckskador på urinblåsa och tarm som ledde till de skador hon nu utvecklat!

Vi satsar nu på att förbättra hennes näringstatus i övrigt och rensa och rena hennes öppna buksår för att sedan försluta det samt mobilisera henne så att hon inte utvecklar liggsår. Därefter i framtiden om hon förbättras, försöka remittera henne till en specialist instans för fistulakirurgi.

Ibland är det inte de heroiska ingreppen som räddar människor utan vanlig omvårdnad och små enkla åtgärder. Hoppas min linje är rätt...

Dag 7

Mycket att göra! Svårt sjuka patienter med uttalad blodbrist och svår malaria. Lyckligtvis fungerar blodbanken och testning av blod bra så vi kan erbjuda blodtransfusioner. Redan två fall av diagnosen Mola vilket är en relativt ovanlig graviditetskomplikation där livmodern är uppfylld av blåsliknande vävnad som växer och växer för att till sist kunna leda till större livshotande blödningar. Dock tämligen enkelt att behandla och bota genom att via vaginan suga ut denna vävnad vilket jag gör på operationssalen. I övrigt mitt gör jag första kejsarsnitt på indikationen ”obstructed labor” på en ung kvinna som tidigare gjort kejsarsnitt. På hennes mage finns ett tydligen tecken till att hennes bäcken är för trångt för vaginal förlossning som kallas för ”Bandls sign” vilket ser ut som en fåra över livmodern. Detta är en stark indikation på att livmodern håller på att spricka vilket i sin tur leder till livshotande blödning. Operationssalen är mycket välfungerande och mina två kollegor från Västafrika Robert (anestesiologisköterska) och Emanuel (surgical nurse) har gjort ett mycket bra jobb att organisera allt.

Det är dock varmt och fuktigt i salen och jag svettas ymnigt. Något svårare kejsarsnitt än normalt då limoderväggen är extremt tunn och jag får en större bristning efter att utförskaffat barnet som är något svår att reparera men jag lyckas till sist! Barnet skriker direkt vilket gläder oss alla!
 

Två män i sjukvårdskläder
Robert, vår fantastiska narkossjuksköterska från Burkina Faso och till höger på bild hans lärling Deng från Sydsudan.

Dag 8

Min patient som jag gjorde kejsarsnitt på mår bra inklusive hennes barn. Vi måste nu noggrant informera henne om att nästa gång hon blir gravid så måste hon befinna sig i närheten av ett sjukhus då hon, på grund av att hon nu genomgått 2 kejsarsnitt, alltid måste förlösas på detta sätt, annars riskerar livmodern att spricka med livshotande blodning som följd då den inte klarar ett värkarbete pga försvagningen orsakad av ärrbildningen.

I övrigt har en undernärd kvinna med svår malaria och anemi samt en tvillingsgraviditet. Vi hinner inleda behandling mot malaria men fostren i hennes mage klarar inte av hennes svåra sjukdom och blodbrist och via ultraljud kan fostren konstateras döda. Plötsligt startar förlossning och kvinnan föder ut fostren och blöder sedan kraftigt efter detta men Lucy är på plats och kan mycket skickligt häva blödningen, kvinnan är dock mycket dåligt skick och jag tror inte hon överlever detta...

Dag 9

Fantastiskt att se kvinnan med svår malaria och dödfödda tvillingar på bättringsvägen, hon har till och med ätit gröt på morgonen!! Jag har varit kallad flertalet gånger till förlossning för bristningar och för sugklockor i komplicerade fall.
 

Avdelningen

Dag 10/11

Relativt lugnt och jag tager chansen att vila for att återhämta mig.

 

Läs del två av Anders dagbok här