Hoppa till huvudinnehåll

Extra skydd mot covid-19 för Libanons mest utsatta

Publicerad 28 maj 2020
En sjuksköterska mäter blodtrycket på en äldre kvinna som sitter ner.
Foto: Diego Ibarra Sánchez
Sjuksköterskan Hala mäter 90-åriga Maryams blodtryck.

Ett trångt flyktingläger med få möjligheter att isolera sig. Hur är det då möjligt för utsatta och såbara grupper att skydda sig mot covid-19? I flyktinglägret Burj Al-Barajneh, i Beirut, Libanon har vi provat ett nytt sätt.

– Vi tittar på nyheterna varje dag. Situationen är deprimerande och sorglig, säger Hussein, en 60-årig man som bor i det palestinska flyktinglägret Burj Al-Barajneh, söder om Beirut. 

– Allt fler blir sjuka i covid-19 och allt fler dör också på grund av det. Varför skulle vi inte skydda oss själva om vi ges möjlighet att göra det? 

Husseins 53-åriga hustru, Aida, är en av de många sårbara patienter som regelbundet får hemvårdbesök av våra team. Nyligen, utöver det vanliga stöd som de får, gick paret med på att vara en del av ett pilotprojekt som inrättades av Läkare Utan Gränser för att svara på covid-19-pandemin i landet.

Skapa säkra zoner

Under de senaste veckorna har vi tränat och hjälpt utsatta familjer i Burj Al-Barajneh, som Hussein och Aida, för att kunna skydda sig mot covid-19. Medverkan är frivillig och målet är att skydda människor som kan bli svårt sjuka om de får covid-19, såsom äldre, personer med kroniska sjukdomar och med svagt immunförsvar. 

Att hitta platser där de fysiskt kan distansera sig handlar om att skapa säkra zoner, där personer som är mer sårbara för covid-19 hålls skyddade från alla möjliga infektionskällor. Dessa områden kan antingen vara hemma eller på olika platser i grannskapet. Under den här tiden bör dessa människor ha minimal fysisk kontakt med sina släktingar och andra medlemmar i samhället.

"Jag känner mig säker här"
- 90-åriga Maryam

Det hela handlar om att göra några enkla åtgärder hemma, men det kräver också tanke och engagemang.

– Vi har arbetat i det här lägret i flera år och många av våra patienter lider av komplicerade medicinska tillstånd, vilket gör dem mer sårbara, säger Marta Miazek, sjuksköterska som ansvarar för pilotprojektet. Vi behövde hjälpa till på något sätt, men också vara så realistiska som möjligt i vad som kunde göras. I det avseendet verkade det mest praktiska alternativet att hitta platser där de kan fysiskt kan distansera sig. 

”Vi måste göra rent ofta”

Maryam, som är 90 år gammal, lider av diabetes och högt blodtryck. Hon bor med fem familjemedlemmar i ett litet hus i lägret, vilket gjorde det lite svårare att hitta en säker zon till en början. Så småningom valde hon en av madrasserna på golvet som sin säkra zon efter att ha kommit överens med sin familj. Där tillbringar hon större delen av sin tid.

– Jag känner mig säker här. Min svärdotter, som tar hand om mig, håller området rent och desinficerat, säger Maryam.

– Jag förstod att vi måste göra rent ofta för att förhindra spridning av viruset, säger hennes svärdotter Israa, medan hon sitter på ett säkert avstånd från Maryam. Så jag rengör ytorna, dörrhandtagen och golvet regelbundet. Och jag är extra uppmärksam på ytorna runtom madrassen.

Ett sentimentalt värde för familjerna

Förutom att utbilda familjerna om hur man distansera sig fysiskt delar Läkare Utan Gränser också ut hygienpaket.

– Att ha tillgång till vatten, rengöringsprodukter och material är avgörande för att projektet ska fungera, säger Dayana Tabbarah, hälsoinformatör som arbetar för Läkare Utan Gränser.

Tillsammans med sin kollega Hala, en sjuksköterska, ger hon tips till patienter och deras anhöriga om hur man skyddar sig och vilka förebyggande åtgärder som finns.

Teamet i Burj Al-Barjaneh besöker familjerna som har deltar i pilotprojektet regelbundet. En sjuksköterska utför de vanliga medicinska kontrollerna som är relaterade till patientens kroniska sjukdom, och hälsoinformatören ser till att familjerna klarar sig bra och att de fortfarande kan upprätthålla de rekommenderade åtgärderna.

Men besöken har också ett mer sentimentalt värde för de familjer som deltar. Eftersom den fysiska distanseringen kräver att människor inte kan ta emot gäster hemma eller får gå ut är besöken från Läkare Utan Gränser i själva verket ett av få besök som de får. Under de senaste veckorna har bandet mellan våra team och familjerna som deltar i pilotprojektet blivit allt starkare.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare