Texten skrevs den 4 oktober 2024
I Libanon pågår den största konflikteskaleringen sedan kriget 2006. Drygt 1 300 personer dödades mellan 16 september och 1 oktober enligt Libanons sjukvårdsmyndigheter. Israels bombningar har tvingat mer än en miljon människor att lämna sina hem. Vi har utökat våra insatser och bistår med akutvård och psykosocialt stöd till människor som tvingats fly sina hem.
“Behoven är enorma”
– Familjer tvingas fly sina hem för att söka trygghet. Många söker skydd på platser som inte är förberedda, och som redan är fulla av människor, berättar Luna Hammad, medicinskt ansvarig i Libanon.
– Många som tvingats fly är sårbara - barn, kvinnor, äldre och människor med fysiska funktionshinder – som lever under dåliga förhållanden. Det råder brist på rent vatten, sanitet och grundläggande vård. Behoven är enorma.
Vi har utökat våra insatser i Libanon med mobila team bestående av läkare, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer och hälsoinformatörer som besöker skolor och andra tillfälliga boenden runtom i landet. Vi har även delat ut förnödenheter som madrasser, filtar och hygienkit till familjer som tvingats lämna sina hem, och distribuerar mat och dricksvatten. För att stötta sjukhus har vi sedan tidigare donerat över 10 ton medicinsk utrustning. Vi genomför även utbildningar i traumavård och hantering av masskador till sjukvårdspersonal runtom i landet.
Läs mer om våra insatser i Libanon.
Stora utmaningar för människor på flykt
– Vi riskerade våra liv för att ta oss därifrån, säger Jabine som har flytt från Jibsheet i södra Libanon, och som nu tagit skydd i en övergiven kontorsbyggnad nära stadskärnan i Beirut. Hon är en av över 3 500 personer som nu söker skydd i byggnader som denna, där över 30 personer delar på ett badrum och många fortfarande väntar på att bli tilldelade utrymme.
Många av de platser som människor söker skydd i är övergivna byggnader eller skolor som saknar grundläggande förnödenheter. Vissa byggnader har inga dörrar eller fönster.
– Jag hoppas att vi kan återvända till våra hus; om det finns några hus att återvända till, säger Alia. Hon och hennes familj har tvingats lämna sitt hem i Barja, söder om Beirut, och har sökt skydd i en skola.
– Mina barn säger att de hellre skulle dö än att leva såhär. Skolan skakade hela natten. Vi känner oss trygga här just nu, men tänk om Israel börjar sikta på skolor?
I Baalbek-Hermel har vi har drivit två vårdcentraler i över 13 år. En av vårdcentralerna har tvingats stänga, medan den andra fortsätter att drivas med begränsad kapacitet. Trots utmanande förhållanden bistår vår personal med vård. Många medarbetare i området söker skydd undan luftangreppen som sker med jämna mellanrum. Mobila team möter patienter med kroniska sjukdomar som tvingats fly sina hem utan mediciner, och som inte har kunnat söka vård på flera dagar.
Våra team som jobbar med psykisk hälsa ser enorma behov av psykologiskt och psykosocialt stöd. Våra psykologer och kuratorer bistår med psykologisk första hjälpen till människor som har flytt. Våra hjälplinjer för psykisk hälsa får över 100 samtal varje dag.
– Många av de som har flytt är barn, säger Luna Hammad.
– De tvingas hantera traumat från våldet, rädslan för bomberna och att de har förlorat sina hem.
Civila och sjukvårdspersonal måste skyddas
Situationen i Libanon pressar landets sjukvård och humanitära respons, som redan har varit ansträngda efter år av ekonomisk kris. Enligt Världshälsoorganisationern WHO och sjukvårdsmyndigheterna har över 50 vårdanställda dödats i attackerna sedan oktober förra året. Många av våra medarbetare i Libanon är själva på flykt, och vissa har förlorat närstående eller har familjemedlemmar som har skadats.
Vi är djupt oroade över Israels bombningar i Libanon, som till stor del sker i tätbefolkade stadsområden. Många civila, inklusive barn, kvinnor och sjukvårdspersonal har dödats och skadats. Vi påminner alla parter om att civila och civil infrastruktur måste skyddas hela tiden. Skyddet av sjukvårdspersonal, sjukvårdsinrättningar och patienter måste också alltid garanteras. Därtill måste humanitära förnödenheter och hjälparbetare tillåtas att komma in och kunna nå behövande i hela landet.