Hoppa till huvudinnehåll

Fem år av krig Syrien: “Det får inte bli en dag till”

Publicerad 11 mars 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
En flicka med en brännskada behandlas av vår personal i flyktinglägret i Atme, i norra Syrien.

Pressmeddelande: Efter fem års krig i Syrien ser vi den största humanitära krisen i vår tid, men hindras samtidigt från att bistå miljontals människor i nöd. 

Våld, hot och attacker mot sjukhus begränsar möjligheten att ge vård. Samtidigt visar Läkare Utan Gränsers senaste Syrienrapport att de medicinska behoven är enorma. Många civila skadas och dör, 30 till 40 procent av de drabbade är kvinnor och barn. 

– Vi borde driva den största insatsen i vår 45-åriga historia. Men vi förhindras att rädda liv i Syrien. Säkerhetsläget är fruktansvärt och vi nekas dessutom tillträde till stora delar av landet. Redan när jag var i Syrien 2013 var situationen allvarlig, men det har bara blivit värre och värre. Vilken frustration, vilket onödigt lidande, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige som själv vid två tillfällen har arbetat som projektkoordinator i norra Syrien.

Många civila offer

Läkare Utan Gränsers rapport om krigsskadade och dödsoffer under 2015 visar att de medicinska behoven är enorma. Enligt statistiken från 70 av de sammanlagt 152 sjukvårdsinrättningar som organisationen stödjer i Syrien dog över 7 000 personer som en konsekvens av kriget. Under året behandlades fler än 150 000 människor på dessa inrättningar, vilket visar att antalet krigsoffer som sökte vård på sjukhus är mycket högt. Den höga andelen kvinnor och barn bland offren tyder på att kriget i stor utsträckning drabbar civila..

Sjukvården i Syrien har i det närmaste kollapsat på många håll och kan inte möta de stora medicinska behoven. En syrisk läkare som jobbar på en klinik i östra Ghouta, nära huvudstaden Damaskus, är en av ytterst få läkare som finns kvar.

– Egentligen är jag urolog men nu måste jag behandla alla sorters skador. Jag har sett patienter som har förlorat ben, händer och till och med ett huvud. Det finns så få läkare i området att jag måste göra allt. Jag är urolog, gynekolog, kirurg och barnläkare samtidigt.

Vi kan inte göra det vi borde göra

Läkare Utan Gränser driver för tillfället sex egna sjukvårdsinrättningar i Syrien. Dessutom stödjer organisationen runt 150 sjukhus i landet, för att verksamheten vid de få sjukhus och vårdcentraler som fortfarande är öppna ska kunna fortgå. Bland annat förser organisationen de syriska sjukhusen med material, läkemedel och bränsle. Organisationen finansierar även sjukvårdspersonalens löner. Om sjukvårdsanläggningar i Syrien träffas i attacker står organisationen för reparationer och återuppbyggnad. Dessutom bidrar Läkare Utan Gränser med teknisk och medicinsk rådgivning.

Organisationens svenska ordförande Katrin Kisswani betonar:

– De som är inblandade i kriget måste stoppa vansinnet. Varje dag attackeras civila mål i Syrien. Varje dag hotas sjukhus av nya attacker. Varje dag dör människor, eftersom de inte nås av humanitär hjälp. Varje dag sedan 2011. Det blir 1825 dagar av onödigt lidande. Det får inte bli en dag till!

 

För mer nyheter och information, se vår Youtubekanal: https://www.youtube.com/user/lakareutangranser

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare