Hoppa till huvudinnehåll

”Han dog i mina armar”

Publicerad 12 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Förstörda hus i Kobane, Syrien.

Förstörda hus i Kobane, Syrien. 

Striderna kommer allt närmare staden Raqqa i Syrien, som Islamiska staten (IS) kontrollerar, och invånarna är återigen fångade mellan två frontlinjer. Under sex år har de upplevt bombningar, strider, förföljelse och offentliga avrättningar. Mohammed berättar om familjens flykt från staden och priset de fick betala. 

”När striderna närmade sig Raqqa och flyganfallen blev intensivare började jag planera vår flykt.

Vi fick tag på en bil som skulle ta mig och min familj norrut, bort från de IS-kontrollerade områdena. Jag gav föraren alla pengar vi hade. Men efter en stunds bilresa lämnade han oss vid vägkanten och körde i väg. Vi mötte en man som gav oss sin motorcykel så att vi skulle kunna föra våra barn i säkerhet. Jag satte min son och dotter på motorcykeln och körde iväg, resten av familjen fick följa efter till fots. Men efter ungefär 100 meter körde vi på en mina.

Min fru sprang skrikandes till oss. Min son var medvetslös och hade skador på huvudet och min dotter hade skadat sina ögon. Jag höll om min son och hoppades att en bil, vilken som helst, skulle köra förbi. Men han dog i mina armar och vi tvingades lämna hans döda kropp där, på vägen.

Läkarna är så rädda på sjukhuset

Eftersom vi behövde sjukvård var vi tvungna att ta oss tillbaka till Raqqa. Men på sjukhuset vägrade IS släppa in oss. Trots att jag blödde satte de handbojor på mig och sa ’låt honom dö.’ Efter en stund kom en högre uppsatt befälhavare inom IS och beordrade en läkare att behandla mig. Läkarna är så rädda på sjukhuset.

Jag återvände till mitt jobb på marknaden. Människorna hörde talas om min son och de tyckte synd om oss. En man erbjöd oss sin hjälp. Jag visste inte om jag kunde lita på honom men han lovade att han skulle hjälpa oss norrut. Mannen körde oss ut ur staden, förbi flera vägspärrar. I skydd av mörkret körde vi mot säkerheten. När vi nådde Al Khineizat brast jag ut i gråt.

Nu har vi bott i ett flyktingläger i norra Syrien i en månad. Det är säkert, men vi har inga pengar. Ibland hittar jag något jobb där jag kan tjäna lite pengar, men inte tillräckligt för att kunna ge min dotter den ögonoperation hon behöver. När det går vill jag återvända till Raqqa igen. Det är där jag föddes och det är där mitt hem finns.”

– Mohammed *

Läs mer: "Sprängladdningar dödar människor som återvander hem"

* Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.

Läkare Utan Gränser stöttar nio vårdcentraler i distrikten Ayn Al Arab/Kobane, Tal Abyad och Manbij i Syrien. Vi finns också på plats på en klinik i Ayn Issa, 50 kilometer norr om Raqqa, där vi ger sjukvård till människor som flytt sina hem.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.