De överfulla och fruktansvärda levnadsvillkoren i lägren på de grekiska öarna är en perfekt grogrund för ett utbrott av covid-19. Att evakuera människorna därifrån är nu viktigare än någonsin.
Om corona-viruset skulle få fäste i flyktinglägren är risken stor att det skulle sprida sig. Detta skulle i sin tur få förödande konsekvenser, med tanke på bristen på sanitet och på sjukvård i lägren. I och med att det första fallet av covid-19 nu har bekräftats hos en grekisk medborgare på Lesbos har evakueringen av lägren blivit mer brådskande än någonsin.
- I vissa delar av Moria-lägret finns det bara en vattenkran åt 1 300 personer, det finns ingen tvål och hela familjer tvingas sova i utrymmen på högst tre kvadratmeter. Detta innebär att de åtgärder som rekommenderas för att förhindra spridning, som att tvätta händerna ofta och hålla avstånd från varandra, är omöjliga, förklarar läkaren Hilde Vochten, Läkare Utan Gränsers medicinska koordinator i Grekland.
Över hela världen ställer regeringar in evenemang och förbjuder stora sammankomster, men i lägren på de grekiska öarna har människor inget annat val än att leva tätt tillsammans. Covid-19 är det senaste hotet som människorna där står inför, men förhållandena de lever i gör dem mer sårbara än resten av befolkningen.
- Vi är i kontakt med den nationella folkhälsomyndigheten för att samordna insatser som till exempel hälsoinformation och eventuell vård av smittade, såväl bland lokalbefolkningen som bland personerna i lägren, säger Hilde Vochten.
-Men vi måste vara realistiska, fortsätter hon. Det skulle vara omöjligt att säta stopp för ett utbrott när förhållandena är sådana som de är i lägren på Lesbos, Chios, Samos, Leros och Kos. Än i dag har vi inte sett en trovärdig krisplan för att skydda och ge vård till människorna i lägren vid ett sjukdomsutbrott.
På gränsen till brottsligt
Det är hälso- och sjukvårdsmyndigheters ansvar att ta fram en plan som inkluderar åtgärder för att förebygga och kontrollera infektioner, hälsofrämjande åtgärder, snabb identifiering av fall, isolering och hantering av milda fall samt behandling av allvarliga och kritiska fall.
Eftersom inget av detta finns på plats i dag är evakuering från lägren på de grekiska öarna mer brådskande än någonsin. Att tvinga människor att leva under dessa omständigheter, vilket är resultatet av EU:s politik, har alltid varit ansvarslöst. Nu är det på väg att övergå i en brottslig handling om inga åtgärder vidtas för att skydda människor.
På de grekiska öarna finns 42 000 asylsökande som är fast i fem så kallade hotspots. Att kräva en evakuering samtidigt som det pågår en pandemi kan verka skrämmande. Men att tvinga människor att bo i överfulla läger utan möjlighet att skydda sig mot smitta är på gränsen till brottsligt. Den grekiska regeringen och EU:s medlemsstater bör agera så snart som möjligt och överföra de flesta personerna i lägren till lämpliga boende innan det är för sent.