Hoppa till huvudinnehåll

Kolerautbrottet i Jemen är extremt oroande

Publicerad 22 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår sjuksköterska Akram ger intravenöst dropp till en nioårig kolerapatient i Jemen som visar symptom på vätskebrist.

Vår sjuksköterska Akram ger intravenöst dropp till en nioårig kolerapatient i Jemen som visar symptom på vätskebrist.

Allt fler människor smittas av kolera i Jemen. Vi varnar nu för att utbrottet riskerar att spridas utom all kontroll om inte en snabb och riktad insats genomförs.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO mer än dubblerades antalet kolerafall förra veckan, från 11 000 den 14 maj till över 23 500 den 19 maj. Det finns nu kolera i 18 av landets 22 guvernement, uppger hälsomyndigheterna i Jemen.

Våra team har behandlat 3 092 kolerapatienter på sammanlagt 13 platser i guvernementen Amran, Houdaydah, Hajja, Al Dhale, Taiz och Ibb. Snart anländer 63 ton medicinskt material till Jemen för att ytterligare bistå i arbetet.

– Den snabba spridningen är extremt oroande. Det räcker inte att behandla de som tar sig till vårdinrättningar för att få utbrottet under kontroll. Vi behöver också angripa källan till smittan för att stoppa spridningen. Det gör vi genom att förbättra vattnet och saniteten ute i samhällena, säger Ghassan Abou Chaar som ansvarar för vår insats i Jemen.

Sjukvårdssystemet hårt drabbat

Kriget i Jemen, som eskalerade i mars 2015, har haft en stor påverkan på landets redan svaga sjukvårdssystem. Många vårdinrättningar har tvingats stänga och det är brist på mediciner som dropp och vätskeersättning som är viktiga vid behandling av kolera.

Sjukvårdspersonal i Jemen har heller inte fått lön sedan september förra året, vilket inneburit att många tvingats söka annat arbete för att kunna försörja sina familjer. Dessutom har bristen på säkerhet gjort att många organisationer har haft svårt att nå ut till de drabbade områdena.

Vi understryker hur stort behovet av medicinskt material är och hur viktigt det är att sjukvårdspersonal får sina löner utbetalda. Vi uppmanar alla parter i konflikten att säkerställa tillträden för medicinska och humanitära organisationer till de drabbade områdena för att behandla kolerasmittade och få utbrottet under kontroll.

Läkare Utan Gränser arbetar i 13 sjukhus i Jemen och har närmare 1 600 anställda i landet. Det gör insatsen till en av organisationens största, räknat i både personal och budget. Sedan konflikten trappades upp i mars 2015 till december 2016 behandlade organisationen fler än 56 000 krigsskadade patienter och genomförde runt 29 000 operationer.

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.