Hoppa till huvudinnehåll

Kolerautbrottet i Jemen är extremt oroande

Publicerad 22 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår sjuksköterska Akram ger intravenöst dropp till en nioårig kolerapatient i Jemen som visar symptom på vätskebrist.

Vår sjuksköterska Akram ger intravenöst dropp till en nioårig kolerapatient i Jemen som visar symptom på vätskebrist.

Allt fler människor smittas av kolera i Jemen. Vi varnar nu för att utbrottet riskerar att spridas utom all kontroll om inte en snabb och riktad insats genomförs.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO mer än dubblerades antalet kolerafall förra veckan, från 11 000 den 14 maj till över 23 500 den 19 maj. Det finns nu kolera i 18 av landets 22 guvernement, uppger hälsomyndigheterna i Jemen.

Våra team har behandlat 3 092 kolerapatienter på sammanlagt 13 platser i guvernementen Amran, Houdaydah, Hajja, Al Dhale, Taiz och Ibb. Snart anländer 63 ton medicinskt material till Jemen för att ytterligare bistå i arbetet.

– Den snabba spridningen är extremt oroande. Det räcker inte att behandla de som tar sig till vårdinrättningar för att få utbrottet under kontroll. Vi behöver också angripa källan till smittan för att stoppa spridningen. Det gör vi genom att förbättra vattnet och saniteten ute i samhällena, säger Ghassan Abou Chaar som ansvarar för vår insats i Jemen.

Sjukvårdssystemet hårt drabbat

Kriget i Jemen, som eskalerade i mars 2015, har haft en stor påverkan på landets redan svaga sjukvårdssystem. Många vårdinrättningar har tvingats stänga och det är brist på mediciner som dropp och vätskeersättning som är viktiga vid behandling av kolera.

Sjukvårdspersonal i Jemen har heller inte fått lön sedan september förra året, vilket inneburit att många tvingats söka annat arbete för att kunna försörja sina familjer. Dessutom har bristen på säkerhet gjort att många organisationer har haft svårt att nå ut till de drabbade områdena.

Vi understryker hur stort behovet av medicinskt material är och hur viktigt det är att sjukvårdspersonal får sina löner utbetalda. Vi uppmanar alla parter i konflikten att säkerställa tillträden för medicinska och humanitära organisationer till de drabbade områdena för att behandla kolerasmittade och få utbrottet under kontroll.

Läkare Utan Gränser arbetar i 13 sjukhus i Jemen och har närmare 1 600 anställda i landet. Det gör insatsen till en av organisationens största, räknat i både personal och budget. Sedan konflikten trappades upp i mars 2015 till december 2016 behandlade organisationen fler än 56 000 krigsskadade patienter och genomförde runt 29 000 operationer.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.

Flera år av krig, fattigdom och matbrist satt enorm press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem
Jemen

Stängning av gränserna stoppar humanitär hjälp

Den saudiledda koalitionen har under de senaste tre dagarna stoppat våra plan från att flyga till Jemen, vilket direkt hindrar vår möjlighet att bistå med livräddande medicinsk och humanitär hjälp. Vi måste genast få tillträde så att humanitär hjälp kan nå den nödställda befolkningen.