Hoppa till huvudinnehåll

Kolerautbrott i krigsdrabbade Jemen

Publicerad 10 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett av våra kolerabehandlingscenter i Khamer, Jemen.

Ett av våra kolerabehandlingscenter i Khamer, Jemen. 

De senaste veckorna har våra team i Jemen sett en drastisk ökning av antalet kolerafall. Vi varnar nu för att landets hälsomyndigheter inte kommer att klara av att hantera utbrottet.

Den väpnade konflikten i Jemen har pågått i 25 månader. Mitt i stridigheterna har landet nu drabbats av ett kolerautbrott.

Sedan den 30 mars har våra team i Jemen behandlat över 780 patienter med kolera eller akut diarré

Vi har sett en drastisk ökning av kolerafall de senaste veckorna.

Till exempel har vi tagit emot 263 patienter med kolera eller akut diarré vid Abs-sjukhuset sedan den 30 mars. 168 av dessa – fler än hälften – har kommit in till sjukhuset under de senaste två veckorna.

Vi har till följd av detta satt upp behandlingscenter på fem sjukhus för att kunna isolera och behandla patienter som uppvisar symptom på kolera.

Med ett kraftigt försvagat sjukvårdssystem befarar vi att Jemens hälsomyndigheter inte kommer klara av att hantera kolerautbrottet på egen hand.

– Vi behandlar patienter från flera olika distrikt och många har färdats långa sträckor för att söka vård. Vi är mycket oroliga för att koleran ska spridas och att antalet sjukdomsfall kommer att bli ohanterliga. Det behövs ett välfungerande samarbete mellan sjukvården och andra relevanta myndigheter för att snabbt kunna ge stöd till människor i de drabbade områdena. Det humanitära stödet måste också öka drastiskt för att begränsa spridningen av utbrottet, säger Shinjiro Murata, ansvarig för Läkare Utan Gränsers projekt i Jemen.

Situationen i Jemen är en fullskalig humanitär kris.

Sjukvårdssystemet har kollapsat och våldet mot patienter och sjukvårdspersonal ökar. Många sjukhus har slutat fungera eller tvingats stänga ned på grund av upprepade attacker, och civilbefolkningen är rädda att uppsöka de sjukhus som fortfarande är i drift. 

Läkare Utan Gränser arbetar i 13 sjukhus i Jemen och har närmare 1 600 anställda i landet. Det gör insatsen till en av våra största räknat i både personal och budget. Sedan konflikten trappades upp i mars 2015 till december 2016 behandlade vi fler än 56 000 krigsskadade patienter och genomförde runt 29 000 operationer. 

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.