Hoppa till huvudinnehåll

Kolerautbrott i krigsdrabbade Jemen

Publicerad 10 maj 2017
Foto: Nuha Haider/Läkare Utan Gränser
Ett av våra kolerabehandlingscenter i Khamer, Jemen.

De senaste veckorna har våra team i Jemen sett en drastisk ökning av antalet kolerafall. Vi varnar nu för att landets hälsomyndigheter inte kommer att klara av att hantera utbrottet.

Den väpnade konflikten i Jemen har pågått i 25 månader. Mitt i stridigheterna har landet nu drabbats av ett kolerautbrott.

Sedan den 30 mars har våra team i Jemen behandlat över 780 patienter med kolera eller akut diarré

Vi har sett en drastisk ökning av kolerafall de senaste veckorna.

Till exempel har vi tagit emot 263 patienter med kolera eller akut diarré vid Abs-sjukhuset sedan den 30 mars. 168 av dessa – fler än hälften – har kommit in till sjukhuset under de senaste två veckorna.

Vi har till följd av detta satt upp behandlingscenter på fem sjukhus för att kunna isolera och behandla patienter som uppvisar symptom på kolera.

Med ett kraftigt försvagat sjukvårdssystem befarar vi att Jemens hälsomyndigheter inte kommer klara av att hantera kolerautbrottet på egen hand.

– Vi behandlar patienter från flera olika distrikt och många har färdats långa sträckor för att söka vård. Vi är mycket oroliga för att koleran ska spridas och att antalet sjukdomsfall kommer att bli ohanterliga. Det behövs ett välfungerande samarbete mellan sjukvården och andra relevanta myndigheter för att snabbt kunna ge stöd till människor i de drabbade områdena. Det humanitära stödet måste också öka drastiskt för att begränsa spridningen av utbrottet, säger Shinjiro Murata, ansvarig för Läkare Utan Gränsers projekt i Jemen.

Situationen i Jemen är en fullskalig humanitär kris.

Sjukvårdssystemet har kollapsat och våldet mot patienter och sjukvårdspersonal ökar. Många sjukhus har slutat fungera eller tvingats stänga ned på grund av upprepade attacker, och civilbefolkningen är rädda att uppsöka de sjukhus som fortfarande är i drift. 

Läkare Utan Gränser arbetar i 13 sjukhus i Jemen och har närmare 1 600 anställda i landet. Det gör insatsen till en av våra största räknat i både personal och budget. Sedan konflikten trappades upp i mars 2015 till december 2016 behandlade vi fler än 56 000 krigsskadade patienter och genomförde runt 29 000 operationer. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare