Hoppa till huvudinnehåll

Kolerautbrott i krigsdrabbade Jemen

Publicerad 10 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett av våra kolerabehandlingscenter i Khamer, Jemen.

Ett av våra kolerabehandlingscenter i Khamer, Jemen. 

De senaste veckorna har våra team i Jemen sett en drastisk ökning av antalet kolerafall. Vi varnar nu för att landets hälsomyndigheter inte kommer att klara av att hantera utbrottet.

Den väpnade konflikten i Jemen har pågått i 25 månader. Mitt i stridigheterna har landet nu drabbats av ett kolerautbrott.

Sedan den 30 mars har våra team i Jemen behandlat över 780 patienter med kolera eller akut diarré

Vi har sett en drastisk ökning av kolerafall de senaste veckorna.

Till exempel har vi tagit emot 263 patienter med kolera eller akut diarré vid Abs-sjukhuset sedan den 30 mars. 168 av dessa – fler än hälften – har kommit in till sjukhuset under de senaste två veckorna.

Vi har till följd av detta satt upp behandlingscenter på fem sjukhus för att kunna isolera och behandla patienter som uppvisar symptom på kolera.

Med ett kraftigt försvagat sjukvårdssystem befarar vi att Jemens hälsomyndigheter inte kommer klara av att hantera kolerautbrottet på egen hand.

– Vi behandlar patienter från flera olika distrikt och många har färdats långa sträckor för att söka vård. Vi är mycket oroliga för att koleran ska spridas och att antalet sjukdomsfall kommer att bli ohanterliga. Det behövs ett välfungerande samarbete mellan sjukvården och andra relevanta myndigheter för att snabbt kunna ge stöd till människor i de drabbade områdena. Det humanitära stödet måste också öka drastiskt för att begränsa spridningen av utbrottet, säger Shinjiro Murata, ansvarig för Läkare Utan Gränsers projekt i Jemen.

Situationen i Jemen är en fullskalig humanitär kris.

Sjukvårdssystemet har kollapsat och våldet mot patienter och sjukvårdspersonal ökar. Många sjukhus har slutat fungera eller tvingats stänga ned på grund av upprepade attacker, och civilbefolkningen är rädda att uppsöka de sjukhus som fortfarande är i drift. 

Läkare Utan Gränser arbetar i 13 sjukhus i Jemen och har närmare 1 600 anställda i landet. Det gör insatsen till en av våra största räknat i både personal och budget. Sedan konflikten trappades upp i mars 2015 till december 2016 behandlade vi fler än 56 000 krigsskadade patienter och genomförde runt 29 000 operationer. 

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.

Flera år av krig, fattigdom och matbrist satt enorm press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem
Jemen

Stängning av gränserna stoppar humanitär hjälp

Den saudiledda koalitionen har under de senaste tre dagarna stoppat våra plan från att flyga till Jemen, vilket direkt hindrar vår möjlighet att bistå med livräddande medicinsk och humanitär hjälp. Vi måste genast få tillträde så att humanitär hjälp kan nå den nödställda befolkningen.