Himlen lyser starkt blå i El Manchén, som är en livlig förort till Honduras huvudstad Tegucigalpa. Människor är på väg till jobbet och bilar tutar i den tunga trafiken. Vid första anblick ser det tätbefolkade området ut ungefär som det gjorde för ett år sedan. Men vår personal har jobbat hårt för att åstadkomma en mikroskopisk förändring som kan rädda liv.
Ett test som vi genomförde nyligen visade att 85,7 procent av alla myggor i El Manchén bär på Wolbachia – en ofarlig bakterie som finns i över hälften av alla insekter. För ett år sedan bar nästan inga myggor i området på bakterien. Ökningen är viktig, eftersom Wolbachia-bakterien kraftigt minskar risken för att myggorna ska kunna sprida sjukdomar som denguefeber.
Dengue är en dödlig sjukdom som ökar i spåren av klimatförändringarna. Under 2023 släppte vårt team ut över åtta miljoner myggor som bar på Wolbachia-bakterien i El Manchén. Förhoppningen var att myggorna skulle trivas, föröka sig och föra vidare bakterien, och på så sätt minska spridningen av denguefeber i området.
Men mycket hade kunnat gå fel.
– När vi inledde insatserna blev det fler och fler myggor i området, vilket initialt oroade lokalbefolkningen. Samtidigt bröt ännu en dengueepidemi ut i staden. Det gjorde det svårare att närma sig människor och prata om dengue. Men genom att involvera befolkningen direkt i aktiviteterna kunde vi fortsätta som planerat, berättar projektkoordinatorn Edgard Boquín.
– Vi har jobbat tillsammans med lokalbefolkningen, Honduras hälso- och sjukvårdsmyndigheter, universitetet National Autonomous University of Honduras (UNAH) och World Mosquito Program (WMP). Det har verkligen varit en laginsats! Det här är första gången som Läkare Utan Gränser har jobbat tillsammans med WMP i ett projekt som fokuserar på prevention av arbovirus, vilket dengue är. Vår styrka, involveringen av lokalbefolkningen, och WMP:s tekniska expertis har kompletterat varandra för att göra det här möjligt.
Så – har det fungerat?
Förorten El Manchén hade tidigare en av de högsta förekomsterna av denguefeber i staden. Under det senaste året har färre fall rapporterats än tidigare, och förekomsten är nu lägre än i andra områden i staden.
– Det är lite för tidigt att utropa seger, säger Edgard Boquín. Resultaten från vårt första test av 294 myggor i september är väldigt lovande, men de är än så länge bara preliminära. Under första kvartalet av 2025 kommer vi att genomföra mer fullständiga tester som kommer att visa mer exakt hur vår metod har bidragit till att minska förekomsten av denguefeber i El Manchén.
Trots att han är avvaktande och försöker att inte visa för mycket iver för tidigt är Edgard Boquín hoppfull.
– Det är onekligen lovande, säger han och ler. Om det fortsätter så här så kommer Wolbachia-metoden att vara ett bra verktyg för att minska förekomsten av denguefeber i Honduras. Vi har länge sett hur människor har lidit av dengue, men nu hör vi positiva berättelser om att någonting har förändrats efter utsläppen av Wolbachia. Det ger hopp till alla som har drabbats av denguefeber eller sett en närstående insjukna.