Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna sjukhuskläder inspekterar burkar med myggor i.
Publicerad 5 juni 2024

Mygg mot mygg-metoden räddar liv

Foto: Martín Calíx

Föreställ dig en värld där myggor inte längre är ett hot mot människors hälsa. I Honduras, där 10 000 fall av den myggburna sjukdomen denguefeber rapporteras årligen, ska myggorna själva bidra till att det blir verklighet – med hjälp av en bakterie, lokalbefolkningen, och Läkare Utan Gränser.

Honduras: Hör våra medarbetare och lokalbefolkningen berätta om projektet.

Myggburna sjukdomar som denguefeber är vanligt förekommande i Honduras. Till följd av klimatförändringarna blir dessutom utbrotten allt vanligare – inte bara i Honduras. Beräkningar visar att cirka 60 procent av världens befolkning kan löpa risk att drabbas av denguefeber till 2080.

– Förekomsten av denguefeber är alarmerande, säger Edgard Boquin, projektkoordinator i Honduras.

Personer som smittats av dengueviruset får huvudvärk och hög feber, led- och muskelsmärtor, illamående, och även hudutslag. En liten grupp patienter drabbas av en allvarligare form av sjukdomen som kan orsaka blödningar i de inre organen och chocktillstånd. Utan behandling löper de risk att dö.

Lesly F. bor som bor i Honduras huvudstad Tegucigalpa är en av de som haft denguefeber. 

– Jag hade diarré, kräkningar och kunde inte äta på en vecka. Jag trodde att jag skulle dö.

Framgångsrik innovativ metod

Edgard Boquin konstaterar att det finns brister när det gäller bekämpningen av virussjukdomen.

– De preventiva åtgärder som används i dag skyddar inte tillräckligt.

Just därför har vi nu börjat använda oss av en innovativ metod för att bekämpa bland annat denguefeber. Metoden innebär att man släpper ut myggor som bär på bakterien Wolbachia, i den lokala myggpopulationen.

– Wolbachia-bakterien gör det svårare för dengueviruset att föröka sig inuti myggorna, säger Claire Dorion, medicinteknisk rådgivare. 

– Det betyder att risken att myggorna sprider viruset från människa till människa blir mycket mindre, vilket minskar förekomsten av denguefeber i ett område där bakterien är etablerad i myggpopulationen.

Metoden, som är framtagen av World Mosquito Programs, är säker för människor och miljö och har använts framgångsrikt i fler än tolv länder. Resultaten visar att virusöverföringen minskar avsevärt i områden där andelen myggor som bär på Wolbachia är hög.

En glasburk med myggor i mot röd bakgrund.
Foto: Martín Cálix
Fullvuxna myggor som bär på Wolbachia-bakterien, redo att släppas ut.
Var med och rädda liv
Ge en gåva

Avgörande samarbete med lokalsamhället

I Honduras har vi släppt ut myggor som bär på Wolbachia-bakterien kontinuerligt. Under tre år kommer tester att genomföras på myggpopulationen för att fastställa andelen myggor som bär på bakterien.

Projektet hade inte kunnat gå att genomföra utan ett nära samarbete med lokalsamhället. Lokala invånare i huvudstaden Tegucigalpa har varit med både i utformningen och genomförandet av alla myggbekämpande åtgärder. 

– För att kunna lyckas med projektet måste vi alla hjälpas åt. Om vi inte vågar så händer inget, eller hur? säger Lesly F.

Förhoppningen är att den nya mygg mot mygg-metoden ska vara lika framgångsrik när det gäller att minska antalet fall av denguefeber i Honduras som den varit på andra platser där den testats. Och att vi därmed – tillsammans med myggor, bakterier och lokalbefolkningen – kan rädda liv.