Hoppa till huvudinnehåll

Mardrömmen på Lesbos fortsätter

Publicerad 8 oktober 2020
Läkare Utan Gränsers medarbetare pratar med 67-åriga Jayzah, efter branden i Morialägret på den grekiska ön Lesbos.
Foto: Enri CANAJ/Magnum
Vår medarbetare pratar med 67-åriga Jayzah som flytt från kriget i Syrien. Efter branden i Morialägret sov hon på gatan i en vecka

En månad efter att Morialägret på Lesbos brann ner är fortfarande 7 500 personer fast på den grekiska ön. Efter att lägret förstördes utlovade EU-kommissionären för inrikesfrågor, Ylva Johansson, ”No more Morias”. Situationen i det nya lägret på Lesbos är dock minst lika dålig som den var i Moria. Och även på flera andra grekiska öar fortsätter migranter, flyktingar och asylsökande att leva under ovärdiga förhållanden än i dag.

När EU:s inrikes- och justitieministrar möts i Bryssel idag kommer de att diskutera migrationspakten som presenterades för två veckor sedan. Förslagen i pakten kommer inte att stoppa lidandet som vi har sett på de grekiska öarna de senaste fem åren. Tvärtom fortsätter EU att föra sin avskräckningspolitik.

Det nya lägret på Lesbos, som byggdes upp i all hast, har mycket låg standard. Män, kvinnor och barn sover på liggunderlag i tält. Det finns inget rinnande vatten. De som lever i lägret måste tvätta sig själva och sina barn i havet. Sjuksköterskan Christina Dahl, som arbetar på Lesbos, beskriver situationen så här:

– Det finns bara kemiska toaletter och de är så få och så smutsiga att kvinnorna hellre hittar en undanskymd plats i lägret. Detta skapar otrygghet hos dem. Mat delas ut bara en gång om dagen och människor köar i timmar utan skydd för solen.

Christina Dahl berättar vidare att flera familjer tvingas dela tält. De hänger upp skynken för att skapa någon slags privatsfär. Under dessa förutsättningar är det omöjligt att hålla avstånd under den pågående coronapandemin.

Vintervädret kommer att förvärra situationen

Det nya lägret på Lesbos ligger nära havet och är väldigt utsatt för väder och vind. När vädret blir sämre under vintern kommer tälten inte kunna ge skydd mot storm och regn.

– Situationen är hopplös. Läkare Utan Gränsers team här på Lesbos har i flera år sett och dokumenterat att livet i dessa läger har allvarliga konsekvenser för människors psykiska hälsa. Lidandet tar aldrig slut, säger sjuksköterskan Christina Dahl.

Tusentals män, kvinnor och barn lever under liknande förhållanden i så kallade hotspots på de grekiska öarna Samos, Chios, Kos och Leros. På Samos, exempelvis, trängs över 4300 personer i ett läger byggt för runt 650 personer, och där har hittills över 90 människor testats positivt för corona.

Vi upprepar våra krav att alla människor som är fast på de grekiska öarna måste evakueras till grekiska fastlandet och till andra EU-länder. Lidandet får inte permanentas. EU:s avskräckningspolitik måste få ett slut.