I norra Moçambique råder sociala och ekonomiska spänningar, och strider mellan en väpnad grupp och säkerhetsstyrkor har fått förödande konsekvenser för befolkningen. I februari drevs minst 200 000 människor på flykt på grund av konflikten. Och sedan dess har flera attacker mot byar i regionen tvingat tusentals att lämna sina hem.
Allt fler människor har tvingats på flykt i provinsen Cabo Delgado, norra Moçambique, när beväpnade grupper genomför attacker. Den 28 maj sattes vårdcentralen i Macomia i brand och plundrades. På plats fanns fyra medarbetare från Läkare Utan Gränser. 27 av våra medarbetade som bodde i Macomia tvingades fly, tillsammans med befolkningen, för att undkomma kulorna när striden intensifierades. Ingen personal från Läkare Utan Gränser dödades under denna incident, men traumat bär de med sig än i dag.
Alla vägar in och ut från Macomia blockerades och det enda sättet att komma undan striderna var att fly in i skogen.
Här berättar en av våra medarbetare om skräcken när de fångades i korselden den 28 maj.
”Det enda sättet att fly var genom skogen på sjukhusets baksida. Jag sprang från området när jag hörde skotten i Macomia. Hela staden sprang mot skogen. Vi var minst tusen människor - män, kvinnor, äldre, barn, sjuka och vårdpersonal - alla flydde från ljudet av skottsalvorna. Det kändes som jordens undergång.
Människor sprang genom en tät skog - områden där ingen människa hade gått tidigare. Folk var törstiga och hungriga, det fanns inget vatten - bara sten och kullar.
Folk försökte stanna och vila, men helikoptrarna flög mycket nära.
Vägen till Licangano var inte enkel och vi fick gå upp och ner över bergen. Många gamla människor, sjuka och barn klarade inte av att ta sig över de branta klipporna. Många barn försvann under paniken som rådde.
Jag såg en kvinna med ett barn som försökte ta sig ned för en brant. Men hon klarade inte av att ta sig ner utan hjälp, så hon lämnade sitt barn ovanför och hävde sig över avsatsen. I det ögonblicket började intensiv skottlossning i närheten. Kvinnan skrek om hjälp och bad att någon skulle ge henne barnet. Men ingen kunde hjälpa henne.
Människor sprang... livrädda.”
Den finns ingen officiell rapport om antalet civila offer och sårade efter attacken den 28 maj. Läkare Utan Gränser har tagit del av overifierade rapporter om minst femton döda, inklusive flera barn, några på grund av svält när de gömde sig i skogen i flera dagar för att undkomma striderna. Vi hade heller inte tillgång till området omedelbart efter attacken. En del av vår personal fick återvända för att undersöka skadorna och påbörja arbetet med att minska vår närvaro, efter beslutet att avbryta verksamheten i Macomia på grund av de ökade säkerhetsriskerna.
Dålig tillgång till sjukvård
Efter att cyklonen Kenneth drog fram genom norra Moçambique i april 2019, hjälpte Läkare Utan Gränser till att bygga upp och renovera Macomia vårdcentral och laboratoriet. Under attacken den 28 maj förstördes båda helt.
Macomia vårdcentral tillhandahöll viktigt medicinsk vård till hela stadens invånare på över 29 000 människor. Där arbetade 27 personer inklusive sjuksköterskor, en farmaceut, vatten och sanitetsteam, chaufförer och vakter.
Människor lever mitt i en pågående våldsam konflikt. Dåliga levnadsvillkor och brist på tillgång till hälso- och sjukvård gör den dagliga kampen för överlevnad ännu svårare.
Ett minimum av säkerhet för våra team
Läkare Utan Gränser har åtagit sig att stötta människorna som tvingats fly i hela Cabo Delgado-provinsen. Vår roll är tydlig - att ge humanitär och medicinsk hjälp till de människor som behöver det mest. För att göra det måste det finnas en viss grad av säkerhet för våra medicinska team, patienter och de platser där vi arbetar. Det är de mest utsatta människorna som lider mest, och vi kommer att göra allt för att minska det lidande för de människorna som drabbas av denna pågående konflikt.
Läkare Utan Gränser i Moçambique
Efter fortsatt våldsamma attacker har Läkare Utan Gränser avbrutit verksamheten i Mocimboa da Praia och Macomia. Vi fortsätter dock att arbeta i Cabo Delgado-provinsen. Idag tillhandahåller vi stöd till kolerabehandlingscentret i Metuge. Där har vi byggt två latriner och tillhandahållit fyra sjuksköterskor för att möta de ökade behoven. Våra team utvärderar framtida aktiviteter för att stötta de lokala myndigheternas insats, eftersom internflyktingarna blir allt fler i och runt Pemba.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Moçambique sedan 1984. I staden Pemba stöttar vi hälsovårdsmyndigheterna med att förbättra tillgången till vatten och sanitet samt svarar på utbrott av diarré och kolera. Vi arbetar också i Maputo och Beira och ger vård till personer med avancerad hiv, tuberkulos, hepatit och utsatta befolkningar. I alla projekt stöttar vi hälsovårdsmyndigheternas arbete med covid-19 genom förebyggande åtgärder såsom infektionskontroll, triage och övervakning.