Tusentals människor på flykt undan våldet i Sydsudan har tagit sig till Uganda. Men där väntar nya utmaningar, som tillgång till sjukvård, mat och rent vatten. Svenska Maria Haraldsson är precis hemkommen från Uganda och vittnar om stora svårigheter att förse de växande flyktinglägren med rent vatten.
– De dödar dig, oavsett om du är man, kvinna eller barn. Jag förlorade alla mina bröder och mina släktingar. Livet här är väldigt svårt. Ingen kan hjälpa dig, säger Maria*, en av alla som flytt från Sydsudan.
Hon är bara en av hundratusentals människor som flytt till norra Uganda sedan i juli förra året då våldsamheter återigen blossade upp i Sydsudan. Totalt har över 900 000 människor nu tagit sig över gränsen, och tusentals fortsätter att komma varje vecka. Det innebär att Uganda nu huserar fler flyktingar än något annat land i Afrika och att de tagit emot fler flyktingar än som beviljades asyl i Europa under 2016. Den enorma flyktingströmmen har överväldigat Ugandas myndigheter och försvårat landets möjlighet att hantera situationen.
Sedan i juli förra året arbetar vi i Uganda med att bistå med medicinsk hjälp och vatten- och sanitetshantering. En av de största utmaningarna är att se till så att flyktingarna har tillgång till rent vatten. Under enbart april månad producerade vi 52 519 000 liter rent dricksvatten i bosättningen Palorinya.
Rent vatten är en utmaning i lägret
Svenska Maria Haraldsson har precis kommit hem från Uganda där hon arbetade som vatten- och sanitetsansvarig i Bidibidi, en bosättning för sydsudanesiska flyktingar.
– Tillgång till vatten i tillräcklig mängd och av god kvalitet är fortfarande en av de största utmaningarna i lägret. För att täcka det dagliga behovet av vatten - dricksvatten, för matlagning och personlig hygien - behövs det 15-20 liter per person och dag, berättar hon.
Merparten av vattenförsörjningen i lägret sker fortfarande genom att lastbilar transporterar vatten från olika källor till vattentankar i lägret. Vid varje vattentank väntar sedan människor med sina vattendunkar och köerna ringlar långa. Detta är både kostsamt och tidsödande.
Byggt vattensystem med solpaneler
För att minska behovet av att transportera vattnet med lastbilar och för att öka tillgången till vatten berättar Maria Haraldsson att de byggt ett vattennätverk i en del av lägret. Med hjälp av solpaneler och en generator kunde de då producera cirka 130 000 liter rent vatten per dag. Detta är tillräckligt för att täcka det dagliga behovet för 6-7000 personer.
– Det finns oändligt många utmaningar, säger Casey O'Connor, projektkoordinator i Palorinya. Om människor inte kan få tag på rent vatten under regnperioden kommer de att använda sig av smutsigt, stillastående vatten, som kan vara en källa för sjukdomar. Det betyder att hälsotillståndet kan ändras drastiskt, från relativt god till ett sjukdomsutbrott, på bara ett par dagar.
Kommer att krävas långsiktiga insatser
De som kommer till Uganda är vid relativt god hälsa, men många har med sig berättelser om fruktansvärt våld hemma eller under resan.
– Trots den omfattande humanitära mobiliseringen är det fortfarande långt ifrån tillräckligt. Många har inte tillräckligt med vatten, mat eller skydd, säger Jean-Luc Anglade, ansvarig för vår insats i Uganda.
Över 85 procent av de som kommer är kvinnor och barn och det finns omfattande rapporter om sexuellt våld i hemlandet Sydsudan. Ändå är det få organisationer på plats som tar till vara på deras specifika behov.
– Vi ser inte att flyktingströmmarna kommer att minska. Utan det kommer att krävas en långvarig och långsiktig insats för att hjälpa dessa människor under de närmaste månaderna, om inte år, säger Anglade.
* av säkerhetsskäl använder vi inte hennes riktiga namn.