Hoppa till huvudinnehåll
Tre vårdpersonal i skyddsdräkter från vårt ett av våra ebolacentrum gör tummen upp med ett spädbarn i famnen
Publicerad 13 juni 2024

Nytt vaccin halverar dödlighet i ebola

Foto: Tommy Trenchard

En studie från vår forskningsenhet Epicentre visar att vaccinering under pågående utbrott halverar dödligheten i ebola. Risken att dö minskar även för de som redan smittats av virussjukdomen. 

”Utanför grinden står en man i 40-årsåldern som gråter. För några dagar sen var han här och lämnade sin dotter som var sjuk i ebola och nu har han blivit smittad. Han bönar och ber om att få bli intagen, för han är rädd att smitta resten av sin familj. Vi har bara möjlighet att ta emot de som är kritiskt sjuka. Han faller inte in i den kategorin.”

Det här är en dagboksanteckning från en av våra anställda som jobbade på ett ebolacenter i Liberia under den mardrömslika epidemin i Västafrika mellan 2014 och 2016. Då hade varken effektiva vaccin eller behandlingar mot ebola tagits fram ännu och det enda Läkare Utan Gränsers personal kunde göra var att lindra symtomen. 

Vårdpersonal förbereder sin skyddsklädsel
Foto: Caroline Thirion
Eftersom ebola är mycket smittsamt är det viktigt att sjukvårdspersonalen bär skyddskläder på rätt sätt. Här utbildar epidemiologen Gaston sjukvårdsanställda under ebolautbrottet i Equateurprovinsen i Kongo-Kinshasa 2020.

Upp till 90 procent dör utan vaccin eller behandling

Ebola är en av de dödligaste virussjukdomarna som finns och symtomen inkluderar hög feber, kräkningar och svåra blödningar. Utan vaccin eller behandling dör runt hälften av alla som smittas – för vissa former av ebola är dödligheten upp till 90 procent. 

Ebolautbrott uppstår när människor kommit i kontakt med smittade djur, ofta fladdermöss. Före epidemin i Västafrika hade utbrotten varit begränsade till mindre områden. Men när viruset började spridas i Guinea och senare till Sierra Leone och Liberia skedde smittspridningen i storstäder, vilket ledde till den mardrömslika epidemin som etsat sig fast i minnet hos många. 

När utbrottet i Västafrika 2016 äntligen förklarades vara över hade över 28 000 personer insjuknat och fler än 11 000 dött, enligt WHO:s siffror. 

Vårdpersonal förbereder vaccin i en spruta
Foto: Samuel Sieber
Läkare Utan Gränsers personal förbereder ebolavaccinering på vårdcentralen i Beni under ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa 2018–2020.

Nytt vaccin ger hopp

Sedan epidemin i Västafrika har både vaccin och behandling mot ebola introducerats på marknaden. Nu visar en studie som publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet att Ervebo, ett av de nya ebolavaccinen, är så pass effektivt att dödligheten halveras vid vaccinering under ett pågående utbrott.  
 
Läkare Utan Gränser genomförde studien under ebolautbrottet som pågick i Equateurprovinsen i Kongo-Kinshasa mellan 2018 och 2020. I studien, som gjordes i samarbete med landets sjukvårdsmyndigheter och forskningsinstitutet INRB, vaccinerades 2 279 patienter som togs emot inom vården under utbrottet. Risken att dö minskade från 56 till 25 procent för de patienter som vaccinerades, oavsett ålder och kön. 

Resultaten visar på nyttan av att vaccinera brett vid ett ebolautbrott. Vaccinet gör att risken att dö minskar även för de som redan smittats av viruset. Det här är verkligen ett stort framsteg i kampen mot den dödliga sjukdomen, säger Etienne Gignoux, ansvarig för epidemiologi vid Läkare Utan Gränsers forskningsenhet Epicentre. 

En grupp människor håller upp armarna och ser glada ut
Foto: Caroline Thirion
Läkare Utan Gränsers personal och anställda inom den offentliga vården i Kongo-Kinshasa firar att utbrottet i Equateurprovinsen 2018–2020 har nått sitt slut.
Var med och rädda liv
Ge en gåva

Vad är ebola?

Ebolaviruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som till exempel blod, svett och kräkningar från en infekterad person eller från en kontaminerad kontaktyta. De första symtomen liknar influensa: hög feber, matthet, huvudvärk, halsont samt mag- och muskelsmärtor. Detta följs av kräkningar, diarré, utslag samt lever- och njursvikt. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar i huden och de inre organen.