Det ökade våldet i Haitis huvudstad Port-au-Prince begränsar vår medicinska verksamhet. Väpnade sammanstötningar och rån påverkar vårdinrättningar, fordon, patienter och personal.
– Haiti har plågats av våldsamheter i decennier. Men nu ser vi dagligen väpnade konflikter och demonstrationer i framför allt huvudstaden Port-au-Prince, men också i resten av landet, säger Per Hedberg, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i landet. Och detta kommer sannolikt inte att minska under året eftersom det är val senare i år.
Under den första veckan i juni skadades flera personer i sammandrabbningar i närheten av Martissant och andra distrikt i Port-au-Prince och fler än 1 000 personer tvingades fly undan våldet, bland dem våra patienter och vår personal. Mellan den 2 och 4 juni tog vår akutmottagning i Martissant emot 42 patienter med skottskador. Under samma period tog Tabarre sjukhus emot totalt 42 patienter, bland dem var 38 skottskadade.
– Allt detta våld hindrar människor från att förflytta sig och till exempel söka sjukvård. Det bidrar till att människor måste fly från sina hem till andra delar av staden eller ut på landet, säger Per Hedberg.
”Allt svårare för våra patienter att ta sig till oss”
I Port-au-Prince och Gonaïves ger vi också vård till överlevande av sexuellt och könsbaserat våld, men vår personal ser nu att allt färre människor söker sig dit eftersom de är rädda för att lämna sina hem för att söka läkarvård.
– Nu arbetar vi med att öppna upp en temporär klinik för att hjälpa de som utsatts för sexuellt våld, säger Per Hedberg. Detta gör vi som ett tillägg till de kliniker som vi har sedan tidigare där vi ger sjukvård samt psykologiskt och socialt stöd. De aktivititerna fortsatter mer eller mindre som förut, men det har blivit allt svårare för våra patienter att ta sig till oss.
Den problematiken drabbar också vår personal som kan ha svårt att ta sig till och från arbetet. Något som i slutet av maj fick en tragisk utgång.
– En kollegas bil blev stoppad av beväpnade män när han var på väg hem från arbetet. Det hela slutade med att han blev skjuten och senare avled.
Per Hedberg är orolig för det ökande våldet. Men också för att covid-19 återigen ökar i landet.
– Området har utvecklats till en krigszon. Människors liv påverkas väldigt mycket av detta ökande våld. Det handlar om allt från möjligheten till skolgång, att kunna ta sig till sitt arbete eller sjukvård. Mitt i allt detta ökar spridningen av covid-19. Detta i ett land som hittills inte fått några doser covidvaccin överhuvudtaget, där syrgas är en bristvara och där akutsjukvård med respiratorer saknas helt.
Vi har gett sjukvård på flera platser i Haiti i 30 år. Nu kräver vi att alla grupper och individer som är involverade i våldsamheterna i Haiti respekterar säkerheten för vårdpersonal, patienter och medicinska produkter samt att sjukvårdsfordon inte attackeras.